Теми статей
Обрати теми

Профспілкові організації: особливості оподаткування та обліку

Редакція ПБО
Стаття

Профспілкові організації: особливості оподаткування та обліку

 

Профспілкам у системі трудових відносин відведено важливу роль — вони покликані відстоювати трудові та соціально-економічні інтереси працюючих громадян. За своєю суттю профспілки належать до неприбуткових організацій, для яких законодавством установлено особливі правила оподаткування. Про ці правила і йтиметься в цій статті.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Профспілка як неприбуткова організація

Профспілка є добровільною неприбутковою громадською організацією, що об’єднує громадян, пов’язаних загальними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання) (ст. 1 Закону про профспілки).

Свою діяльність профспілки здійснюють відповідно до законодавства про профспілки, що включає Конституцію України, Закон про об’єднання громадян, Закон про профспілки, КЗпП та інші спеціалізовані нормативно-правові акти, та своїх статутів. При цьому у статуті профспілки передбачаються, зокрема, джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання, а також порядок здійснення господарської діяльності, необхідної для виконання статутних завдань профспілки (ст. 14, 15, 35 Закону про профспілки).

Профспілки згідно зі ст. 34 Закону про профспілки можуть мати у власності кошти та інше майно, необхідне для здійснення своєї статутної діяльності.

При цьому право власності профспілок, їх об’єднань виникає на підставі:

— придбання майна за рахунок членських внесків, інших власних коштів, пожертвувань громадян, підприємств, установ та організацій або на інших підставах, не заборонених законодавством;

— передачі їм у власність коштів та іншого майна засновниками, членами профспілки, органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Крім того, профспілки, їх об’єднання мають право власності на майно та кошти, придбані в результаті господарської діяльності створених ними підприємств та організацій.

Отже, оскільки профспілка належить до категорії неприбуткових організацій, оподаткування її діяльності здійснюється за спеціальними «неприбутковими» правилами, прописаними у ст. 157 ПКУ.

Утім, щоб мати можливість користуватися такими спеціальними правилами оподаткування, профспілка повинна не лише зареєструватися у відповідному правовому статусі згідно з вимогами Закону № 755, а й бути включеною податковим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій* (див. пп. 157.1 і 157.12 ПКУ) у порядку, установленому Положенням № 37.

* Реєстр неприбуткових установ та організацій — це автоматизована система збору, накопичення та обробки даних про неприбуткові підприємства, установи й організації та їх відокремлені підрозділи, доходи яких згідно зі ст. 157 ПКУ звільняються від сплати податку на прибуток (п. 2 розд. 1 Положення № 37).

Так, для внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій профспілка подає до податкового органу за своїм місцезнаходженням:

заяву за формою № 1-РН згідно з додатком 1 до Положення № 37;

копії установчих документів.

Податкові органи можуть проводити перевірку відомостей, що містяться в поданих документах.

Зауважимо: отримати статус неприбуткової організації може тільки та профспілка, статутні документи якої не суперечать відповідному законодавству про профспілки та містять такі норми:

— по-перше, мета діяльності профспілки не повинна передбачати отримання прибутку та у статутних документах повинен міститися вичерпний перелік видів діяльності, що не передбачають отримання прибутку (п. 157.15 ПКУ);

— по-друге, має бути обумовлено особливий порядок розподілу отриманих доходів та активів профспілки, зокрема, у разі її ліквідації. Так, за загальним правилом доходи або майно неприбуткової організації не підлягають розподілу між її засновниками, учасниками або членами та не можуть використовуватися для вигоди будь-якого окремо взятого засновника, учасника або члена такої неприбуткової організації, її посадових осіб (крім оплати їх праці та відрахувань на соціальні заходи) (п. 157.10 ПКУ). Також п. 157.13 ПКУ передбачає, що в разі ліквідації неприбуткової організації її активи має бути передано одній або декільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховано в дохід бюджету, якщо інше не передбачено законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації. А закон, що регулює діяльність профспілок, — Закон про профспілки — установлює, що при ліквідації (саморозпуску) профспілки її майно та кошти, що залишилися після проведення всіх необхідних розрахунків, має бути використано на статутні або благодійні цілі (див. ст. 18).

При включенні до Реєстру неприбуткових установ та організацій профспілці, у тому числі первинній, присвоюється ознака неприбутковості з кодом 0016 (п. 5.9 розд. I Положення № 37).

Підтвердженням того, що профспілку включено до Реєстру неприбуткових установ та організацій, є рішення податкового органу за формою згідно з додатком 2 до Положення № 37, перший примірник якого видається профспілці, а другий залишається в податковому органі. Наявність такого рішення і дає право профспілці як неприбутковій організації користуватися пільгами в оподаткуванні прибутку (п. 157.12 ПКУ).

Це рішення має бути видано протягом 30 календарних днів із моменту реєстрації заяви за формою № 1-РН та установчих документів організації в податковому органі (див. консультацію працівників податкової служби, розміщену в розділі 110.26 ЄБПЗ).

 

Порядок обліку звільнених доходів профспілки

Як уже зазначалося, операції, що здійснюються профспілками, у ст. 157 ПКУ віднесено до операцій, здійснених неприбутковими організаціями. При цьому відповідно до класифікації неприбуткових організацій, установленої п. 157.1 ПКУ, професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, включено до п.п. «є». Доходи таких організацій згідно з п. 157.9 ПКУ звільняються від обкладення податком на прибуток, якщо вони отримані у вигляді:

— вступних, членських та цільових внесків;

— відрахувань коштів підприємств, установ та організацій на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу;

— безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

— пасивних доходів;

— вартості майна та послуг, отриманих первинною профспілковою організацією від роботодавця відповідно до положень колективного договору (угоди), з метою забезпечення умов діяльності такої профспілкової організації згідно зі ст. 42 Закону про профспілки. Тобто надання роботодавцем у порядку, передбаченому колективним договором (угодою), приміщень з усім необхідним устаткуванням, зв’язком, опаленням, освітленням, прибиранням, транспортом, охороною для роботи виборного профспілкового органу та проведення зборів працівників не вважається оподатковуваним доходом профспілки.

Крім того, від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, отримані у вигляді таких коштів, як третейський збір (п. 157.16 ПКУ).

Зупинимося докладніше на деяких видах звільнених доходів профспілки.

Вступні, членські та цільові внески. На жаль, Закон про профспілки не дає визначення термінів «вступний внесок», «членський внесок», «цільовий внесок». Водночас із цього Закону, а також із постанови № П-8-8 та Примірного положення випливає, що як вступні, членські та цільові внески мають розглядатися кошти, що надійшли профспілці тільки від її членів, якими відповідно до ст. 1 Закону про профспілки можуть бути особи, які входять до складу профспілки, визнають її статут та сплачують членські внески.

Сплата членських профспілкових внесків є одним з обов’язків члена профспілки та однією з ознак належності до профспілки.

Розмір вступних внесків та щомісячних членських внесків визначається статутом профспілки.

Членські внески сплачуються відповідно до ч. 3 ст. 42 Закону про профспілки: як правило, вони щомісячно утримуються роботодавцем із зарплати члена профспілки за його письмовою заявою та перераховуються на рахунок профспілки. Члени профспілки, які не бажають сплачувати членські профвнески в безготівковій формі, можуть сплачувати їх із заробітної плати за минулий місяць за основним місцем роботи готівкою за відомістю казначея первинної профспілкової організації. Порядок перерахування внесків установлюється відповідним договором профкому з роботодавцем.

Зазначені внески не передбачають грошової компенсації чи повернення, тобто надаються безоплатно , тому при отриманні їх профспілковою організацією, уключеною до Реєстру неприбуткових установ та організацій, такі доходи не підлягають обкладенню податком на прибуток. При цьому податківці уточнюють: від оподаткування звільняються тільки внески, отримані грошовими коштами. Якщо ж роботодавець передає членські внески його працівників у вигляді продукції, її вартість підлягає оподаткуванню на загальних підставах як дохід, отриманий з інших джерел (див. консультацію, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 8, с. 44).

Первинна профспілкова організація відраховує частину внесків на статутну діяльність вищих за рівнем органів відповідно до норм статуту профспілки чи рішень його керівного органу. Кошти, що залишилися в неї після таких відрахувань, витрачаються згідно з кошторисом, затвердженим профспілковими зборами (конференцією).

Відрахування коштів підприємств, установ і організацій на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу. Обов’язок роботодавця з відрахування коштів на такі заходи в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 % коштів фонду оплати праці, з віднесенням цих сум до податкових витрат, закріплено у ст. 44 Закону про профспілки (докладніше щодо цього див. с. 32 цього номера).

У зв’язку з цим кошти, отримані профспілкою на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, не включаються нею до складу свого доходу та не є об’єктом оподаткування.

Безповоротна фінансова допомога та добровільні пожертвування. Згідно з п.п. 14.1.257 ПКУ безповоротна фінансова допомога є, зокрема, сумою коштів, переданих платнику податку відповідно до договорів дарування, інших подібних договорів або без укладення таких договорів.

При цьому відповідно до ч. 1 ст. 717 ЦКУ за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому іншій стороні (обдаровуваному) безоплатне майно (дарунок) у власність.

У свою чергу, пожертвуванням є дарування нерухомих або рухомих речей, зокрема грошей чи цінних паперів, фізичним або юридичним особам, державі Україна, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді для досягнення ними певної, заздалегідь обумовленої мети. До договору пожертвування застосовуються положення про договір дарування, якщо інше не встановлено законом (ст. 729 ЦКУ).

За загальним правилом, закріпленим у п.п. 135.5.4 ПКУ, вартість товарів, робіт, послуг, безоплатно отриманих платником податків у звітному періоді, визначена на рівні не нижче звичайної ціни, суми безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податків у звітному податковому періоді, уключаються до складу його доходів.

Стосовно профспілок під безповоротною фінансовою допомогою та добровільними пожертвуваннями виходячи зі ст. 177, 179 ЦКУ слід розуміти, зокрема, гроші та інше майно, отримані такими організаціями у власність безоплатно (тобто щодо яких не передбачається компенсація чи повернення). Завдяки п. 157.9 ПКУ у профспілкових організацій такі надходження класифікуються як пільгові (неоподатковувані) доходи. До таких доходів належать, наприклад, цільові надходження на проведення профспілками заходів, передбачених статутом (на придбання новорічних подарунків, проведення дитячих ранків, святкових вечорів, днів відпочинку, на надання матеріальної допомоги членам профспілки тощо), та додаткове фінансування від об’єднання (ради, федерації, конфедерації тощо) профспілок понад затверджені кошторисом суми на проведення спільних заходів (професійні і святкові заходи, спартакіади тощо).

Відзначимо, що в бухгалтерському обліку профспілки отримані необоротні активи (основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи (програмне забезпечення)) враховуються відповідно до Порядку № 180.

Пасивні доходи. Під пасивними доходами п.п. 14.1.268 ПКУ розуміє доходи, отримані у вигляді процентів, дивідендів, страхових виплат і відшкодувань, а також роялті. Те, що в цілях звільнення від оподаткування неприбуткової організації пасивні доходи мають саме такий склад, підтверджують і податківців в консультації, розміщеній в розділі 110.26 ЄБПЗ.

Особливий інтерес в цьому плані представляють, мабуть, проценти.

Згідно з п.п. 14.1.206 ПКУ проценти — це дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на певний або невизначений строк грошових коштів або майна.

До процентів уключаються:

а) платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;

б) платіж за використання коштів, залучених у депозит;

в) платіж за придбання товарів у розстрочку;

г) платіж за користування майном згідно з договорами фінансового лізингу (оренди) (без урахування частини лізингового платежу, що надається в рахунок компенсації частини вартості об’єкта фінансового лізингу);

ґ) винагорода (дохід) орендодавця як частина орендного платежу за договором оренди житла з викупом, сплачена фізичною особою платнику податку, на користь якого відступлено право на отримання таких платежів.

Таким чином, можна констатувати, що профспілці як неприбутковій організації дозволено не обкладати податком на прибуток, зокрема, проценти за депозитним вкладом.

Проте податківці в консультації, розміщеній у розділі 110.26 ЄБПЗ, уточнюють, що таке звільнення можливе лише за умови, якщо залучення банком вкладу (депозиту) здійснюється на підставі одного з договорів, указаних у п. 1.4 Положення № 516:

— договору банківського рахунка;

— договору банківського вкладу (депозиту) з виданням ощадної книжки;

— договору банківського вкладу (депозиту) з виданням ощадного (депозитного) сертифіката;

— договору банківського вкладу (депозиту) з виданням іншого документа, що підтверджує внесення грошової суми або банківських металів та відповідає вимогам, установленим законом, іншими нормативно-правовими актами у сфері банківської діяльності (банківськими правилами) та звичаями ділового обороту.

Від себе додамо, що, керуючись п. 9 ч. 3 ст. 14 та п. 10 ч. 3 ст. 15 Закону про профспілки , можливість отримання процентів, що нараховуються банком за депозитними вкладами, доцільно передбачити у статуті профспілки як джерело надходження (формування) її коштів.

З урахуванням викладеного, на нашу думку, як пасивні доходи, що звільняються від оподаткування відповідно до ст. 157 ПКУ, можуть розглядатися і проценти, які банк нараховує профспілці на залишок коштів на поточному рахунку. Головне, щоб такі проценти було нараховано банком на підставі договору банківського рахунка.

 

Порядок обліку оподатковуваних доходів профспілки

З п. 157.11 ПКУ випливає, що доходи, отримані профспілкою із джерел інших, ніж указані в п. 157.9 ПКУ, підлягають обкладенню податком на прибуток у загальновстановленому порядку.

При цьому в будь-якому разі такі доходи з інших джерел є оподатковуваними для неприбуткової організації за умови, що вони відповідають критеріям доходу, прописаним у ст. 135 ПКУ. Адже, як передбачено п.п. 133.1.4 ПКУ, платниками податку на прибуток вважаються неприбуткові організації в разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що підлягають оподаткуванню відповідно до розд. III ПКУ.

Деякі види оподатковуваних доходів. До оподатковуваних доходів (доходів «з інших джерел») профспілки належать (з урахуванням роз’яснень податківців), зокрема:

— доходи від здавання майна в оренду (див. консультацію в розділі 110.26 ЄБПЗ);

— доходи від продажу товарно-матеріальних цінностей та основних засобів (див. консультацію в розділі 110.26 ЄБПЗ);

— дохід від здійснення операцій з безоплатної передачі майна (див. консультацію в розділі 110.26 ЄБПЗ). До речі, на те, що передача профспілками отриманого ними майна іншим юридичним особам прирівнюється в цілях оподаткування до операції з продажу товарів, працівники податкового відомства звернули увагу вже давно (див. консультацію, опубліковану у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 18 — 19, с. 34);

— дохід у розмірі вартості безоплатно отриманих результатів робіт, послуг у випадках, не передбачених у п. 157.9 ПКУ (див. консультацію в розділі 110.26 ЄБПЗ);

— доходи у вигляді додатної курсової різниці від перерахунку іноземної валюти (заборгованості в інвалюті) (див. консультацію в розділі 110.13 ЄБПЗ та лист ДПАУ від 27.01.2012 р. № 1813/6/15-1316);

— дохід, отриманий при обміні іноземної валюти, що надійшла у вигляді безповоротної фінансової допомоги (див. консультації в розділі 110.26 ЄБПЗ та у тижневику «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2012, № 19 — 20, с. 14);

— суми поворотної (процентної чи безпроцентної) фінансової допомоги, отриманої від неплатників податку на прибуток, зокрема, фізичних осіб, та що залишається не поверненою на кінець кварталу отримання, оскільки такий вид доходу не названо в числі доходів неприбуткових організацій, звільнених від оподаткування (див. консультацію в розділі 110.26 ЄБПЗ). При цьому слід зауважити: якщо отримання та повернення фінансової допомоги відбуватимуться в межах звітного року, то повернену суму профспілка зможе врахувати у складі своїх витрат. Тут же нагадаємо, що сума фіндопомоги від засновника, яка звільняється від оподаткування згідно з правилами спеціального п.п. 135.5.5 ПКУ (отримана на строк до 365 днів), для профспілки доходом не буде (докладніше про деякі нюанси оподаткування поворотної фінансової допомоги див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 87, с. 8).

Порядок визначення оподатковуваного прибутку. Відповідно до п. 157.11 ПКУ оподатковуваний прибуток профспілки визначатиметься як сума доходів, отриманих з інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми цих доходів. При визначенні такого оподатковуваного прибутку сума амортизаційних відрахувань ураховуватися не повинна.

Водночас відсутність податкової амортизації не позбавляє профспілку (як неприбуткову організацію) права відображати в податковому обліку витрати, пов’язані з придбанням основних засобів. От тільки в неї це будуть витрати, пов’язані з отриманням оподатковуваних доходів при продажу основних засобів. Також до витрат при продажу основних засобів неприбуткова організація може віднести витрати на проведення ремонтів та поліпшень об’єкта, що реалізується (див. із цього приводу консультації податківців, розміщені в розділі 110.26 ЄБПЗ).

Неврахування в цьому випадку амортизаційних відрахувань пояснюється тим, що з позиції податкового законодавства основні засоби неприбуткових організацій класифікуються як невиробничі, а отже, як такі, що не підлягають податковій амортизації. Водночас у бухгалтерському обліку неприбуткова організація має право на нарахування за такими об’єктами бухгалтерської амортизації.

До речі, профспілки нараховують бухгалтерську амортизацію на необоротні активи в загальновстановленому порядку, тобто відповідно до
П(С)БО 7, але з урахуванням особливостей, передбачених розд. III Порядку № 180.

Так, наприклад, знос нараховується прямолінійним методом з установленням строку використання за кожним об’єктом окремо. Знос, нарахований у розмірі 100 % балансової вартості об’єкта, не може бути підставою для його списання.

Знос на малоцінні необоротні матеріальні активи та бібліотечний фонд нараховується в розмірі 100 % вартості в першому місяці використання.

Зверніть увагу також, що кошти та майно, використані на цілі, не передбачені статутом, вважаються доходом та підлягають обкладенню податком на прибуток за встановленою ставкою (на сьогодні — 21 %, а у 2013 році — 19 %) (п. 157.14 ПКУ).

Момент відображення оподатковуваних доходів та пов’язаних із ними витрат. Щодо доходів профспілки з інших джерел, ніж указані в п. 157.9 ПКУ, та витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, діє загальний порядок визнання доходів та витрат, установлений ст. 137 і 138 ПКУ.

Так, згідно з п. 137.4 ПКУ датою отримання доходів, що враховуються для визначення об’єкта оподаткування, є звітний період, в якому такі доходи визнаються згідно з нормами ст. 137 ПКУ, незалежно від фактичного надходження грошових коштів (метод нарахувань), визначений з урахуванням норм цього пункту та ст. 159 ПКУ .

Відповідно дата відображення витрат, пов’язаних з отриманням оподатковуваних доходів, визначається за правилами, зафіксованими в пп. 138.4, 138.5 ПКУ:

— для витрат, що формують собівартість реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг), крім нерозподілених постійних ЗВВ, які включаються до складу собівартості реалізованої продукції в періоді їх виникнення — це дата визнання доходів від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг;

— для інших витрат — це дата, що припадає на звітний період, в якому ці витрати було здійснено, згідно з правилам ведення бухобліку.

Отже, на відміну від ситуації з неоподатковуваними доходами, рух грошових коштів для визнання доходів/витрат у цьому випадку не має значення.

 

Порядок реєстрації профспілки платником ПДВ

При здійсненні профспілковою організацією протягом останніх 12 календарних місяців операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають обкладенню ПДВ, обсяг яких сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ), у неї виникає обов’язок зареєструватися платником ПДВ (п. 181.1 ПКУ). Нагадаємо: такий самий порядок діяв і в докодексний період, на що звертала увагу ДПАУ в листах від 12.08.2008 р. № 16346/7/16-1517-26 та від 25.03.2009 р. № 2647/6/16-1515-26 .

При визначенні такого 300-тисячного обсягу (без ПДВ) за останні 12 календарних місяців мають ураховуватися обсяги операцій, що підлягають оподаткуванню за ставками 20 % і 0 %. Крім того, податківці традиційно вважають, що до цього обсягу потрапляють також постачання, звільнені від обкладення ПДВ (ст. 197 ПКУ) та тимчасово звільнені від оподаткування (див., зокрема, консультацію, розміщену в розділі 130.02 ЄБПЗ).

Нагадаємо: обкладенню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою підлягають, наприклад, операції з постачання профспілками путівок на оздоровлення та відпочинок членів профспілки і членів їх сімей, незалежно від того, реалізуються такі путівки безоплатно, за повну або часткову компенсацію, а також незалежно від джерела оплати вартості таких путівок. Підтверджують це і працівники податкового відомства в консультаціях, розміщених у розділі 130.16.07 ЄБПЗ.

А от операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізосіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів звільняються від обкладення ПДВ (п.п. 197.1.6 ПКУ). Проте, незважаючи на це, профспілці як неприбутковій організації для розрахунку межі обов’язкової ПДВ-реєстрації слід брати всі операції, що підпадають під визначення постачання товарів/послуг (у тому числі і ті, які не обкладаються податком на прибуток), та враховувати разом з обсягами операцій, що підлягають оподаткуванню за ставками 20 % і 0 % (за їх наявності), і обсяги постачання товарів/послуг, що звільнені від обкладення ПДВ.

При цьому зауважимо, що кошти, сплачені профспілці (зареєстрованій у Реєстрі неприбуткових установ та організацій) у вигляді членських внесків, не є оплатою поставлених товарів/послуг. Тому при отриманні їх у сумі, що перевищує 300 тис. грн., профспілка не підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ. Такий висновок можна зробити з консультації податківців, розміщеної в розділі 130.02 ЄБПЗ.

 

Бухгалтерський облік операцій, що здійснюються профспілкою

У бухгалтерському обліку профспілки порядок відображення операцій з надходження грошових коштів та іншого майна, а також їх витрачання залежить від джерел таких надходжень.

Доходи та витрати, пов’язані зі здійсненням статутної діяльності відповідно до кошторису (бюджету) профспілки, належать до цільових надходжень. Для їх обліку використовується рахунок 48 «Цільове фінансування та цільові надходження». При цьому кошти цільового призначення, отримані на проведення статутної діяльності та на фінансування певних заходів, відображаються за кредитом цього рахунка, а їх використання — за його дебетом (див. Інструкцію № 291).

Згідно з пп. 16, 17 П(С)БО 15 цільове фінансування не визнається доходом допоки немає підтвердження, що його буде отримано та підприємство виконає умови щодо такого фінансування. Отримане цільове фінансування визнається доходом протягом періодів, в яких було понесено витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування.

До нецільових надходжень належать кошти або інше майно, що надходять без вимоги того, хто їх вносить, використовувати їх на якісь конкретні цілі. Такі кошти (майно), як правило, використовуються на фінансування програм або заходів, передбачених у статуті профспілкової організації.

Слід зауважити, що постановою Президії Ради ФПУ від 28.09.2000 р. № П-29-3 затверджено План рахунків бухгалтерського обліку первинних профспілкових організацій та Інструкцію про застосування такого плану рахунків. Однак деякі профспілки використовують загальний План рахунків, що не суперечить законодавству.

Приклад. На поточний рахунок первинної профспілкової організації надійшли:

відрахування коштів підприємства на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу згідно зі ст. 44 Закону про профспілки — у сумі 7200 грн.;

членські профспілкові внески, утримані роботодавцем із зарплати членів профспілки, — у сумі 2000 грн.

Також профспілкою безоплатно отримано комп’ютер вартістю 6000 грн. у вигляді добровільного пожертвування.

Профспілкова організація не є платником ПДВ.

Відповідно до затвердженого кошторису профспілкою здійснено витрати на:

— придбання культінвентарю для дитячого оздоровчого табору на суму 3000 грн.;

— проведення святкового заходу в сумі 5000 грн.

У бухгалтерському обліку ці операції відображаються такими записами:

 

Порядок обліку операцій, що здійснюються профспілкою

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Дт

Кт

1

2

3

4

5

Надходження коштів цільового фінансування

1

Отримано на поточний рахунок профспілкової організації відрахування коштів підприємства на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу

311

48

7200

2

Отримано на поточний рахунок профспілкової організації членські профвнески

311

48

2000

Використання коштів цільового фінансування на придбання культінвентарю

1

Перераховано грошові кошти на придбання культінвентарю

377

311

3000

2

Оприбутковано культінвентар

22

377

3000

3

Передано культінвентар в експлуатацію

949*

22

3000

4

Відображено дохід у сумі використаних цільових надходжень

48

718*

3000

5

Віднесено на фінансовий результат:

— витрати на придбання культінвентарю

791

949*

3000

— дохід у сумі використаних цільових надходжень

718*

791

3000

Використання коштів цільового фінансування на проведення святкового заходу

1

Використано кошти цільового фінансування згідно з кошторисом на проведення святкового заходу (придбані кондитерські вироби, матеріали для прикрашання залу)

209

631

5000

2

Оплачено рахунки постачальників

631

311

5000

3

Списано витрати, пов’язані з проведенням святкового заходу згідно з актом, затвердженим на засіданні профкому

949*

209

5000

4

Відображено дохід у сумі використаних цільових надходжень

48

718*

5000

5

Віднесено на фінансовий результат:

— витрати на проведення святкового заходу

791

949*

5000

— дохід у сумі використаних цільових надходжень

718*

791

5000

* Якщо профспілка застосовує План рахунків бухгалтерського обліку первинних профспілкових організацій, затверджений постановою Президії Ради ФПУ від 28.09.2000 р. № П-29-3, то субрахунки 718 та 949 вона не використовує.

Безоплатне отримання об’єкта основних засобів

1

Отримано безоплатно об’єкт основних засобів

104

48

6000

 

Порядок подання профспілкою звітності

Відповідно до п. 157.14 ПКУ профспілка як неприбуткова організація повинна заповнювати та подавати до податкового органу за своїм місцезнаходженням Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форму якого затверджено наказом № 56 (далі — податковий звіт).

Причому частину I такого податкового звіту профспілка не заповнює (тобто неоподатковувані доходи та пов’язані з ними витрати тут не фіксуються, тому для них у частині I узагалі не передбачено «спеціальних» рядків). Такі роз’яснення було наведено в консультації податківців, розміщеній у розділі 110.26 ЄБПЗ. І хоча на сьогодні ця консультація втратила чинність, у цьому плані нічого змінитися не повинно.

Заповненню підлягає тільки частина II податкового звіту (у разі отримання доходів, що підлягають оподаткуванню, п. 157.14 ПКУ), де відображаються оподатковувані доходи (отримані з інших джерел) та витрати, пов’язані з їх отриманням. При цьому такі доходи, отримані з інших джерел, відображаються в рядку 10 податкового звіту, а сума витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, — у рядку 11 податкового звіту за той же податковий звітний період, що і вказані доходи. Сума нарахованого податку на прибуток до сплати відображається неприбутковою організацією в рядку 15 та сплачується за той звітний податковий період, в якому було отримано цей прибуток (п. 2.7 Порядку № 56).

Податковий звіт заповнюється наростаючим підсумком з початку календарного року та подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Звертаємо увагу, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-VI платникам податку на прибуток приписано з 01.01.2013 р. щомісячно сплачувати податок на прибуток авансом. Проте на неприбуткові установи та організації така вимога про обов’язкову сплату авансових внесків не поширюється.

Якщо в звітному періоді профспілкова організація оподатковуваних доходів не отримувала, податковий звіт складається і подається з прокресленнями (п. 1.6 Порядку № 56). Тобто такий податковий звіт повинен подаватися незалежно від наявності доходів, що підлягають оподаткуванню. Підтвердження тому знаходимо в тій же консультації податківців, що втратила силу, розміщеній у розділі 110.26 ЄБПЗ.

Слід також врахувати, що при отриманні доходів з інших джерел, ніж вказані в п. 157.9 ПКУ, профспілка разом з податковим звітом повинна подавати і фінансову звітність (у складі Балансу (Форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (Форма № 2-м)) в порядку, передбаченому для подання податкової звітності. На це звертають увагу співробітники податкового відомства в консультації, розміщеній у розділі 110.26 ЄБПЗ.

Відповідно профспілкові організації, які не отримують доходів із джерел, що підлягають оподаткуванню, не повинні подавати до податкових органів фінансову звітність.

І ще. Згідно з роз’ясненнями ДПСУ, викладеними в листі від 17.05.2012 р. № 8432/6/15-1216, профспілки, зареєстровані як неприбуткові організації, мають право не подавати до податкового органу Звіт про суми податкових пільг, використаних відповідно до п. 157.9 ПКУ.

Такими є основні особливості обліку операцій, що здійснюються профспілками. Бажаємо, щоб робота цих структур, спрямована на захист трудових і соціально-економічних прав та інтересів своїх членів, завжди приносила позитивні результати!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі