Теми статей
Обрати теми

Профспілкові працівники

Редакція ПБО
Стаття

Профспілкові працівники

 

 

У цій статті поговоримо про те, як приймаються, обираються та звільняються профспілкові працівники, про права та гарантії, установлені чинним законодавством для цих осіб, а також про оплату праці виборних та найманих профспілкових працівників.

Лілія КАЛАШНИКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Згідно з п. 1 постанови № П-8-8 профспілковий працівник — це особа, обрана в порядку, визначеному статутом відповідної профспілки, профспілкового об’єднання, а також найманий працівник, який на підставі трудового договору обіймає штатну посаду у профспілковому органі певного рівня та виконує свої трудові обов’язки з реалізації статутних та програмних завдань відповідно до Закону про профспілки .

Отже, ця норма постанови № П-8-8 поділяє профспілкових працівників на виборних та найманих. Перші (виборні профспілкові працівники) обираються на посаду, другі (наймані профспілкові працівники) приймаються на роботу за трудовим договором.

Не є профспілковими працівниками :

1) працівники підприємств, установ, організацій, створених профспілками для забезпечення своєї статутної діяльності;

2) технічний та обслуговуючий персонал профспілкових органів.

Визначившись з термінологією, перейдемо до розгляду особливостей обрання та звільнення виборних профспілкових працівників.

 

Виборні профспілкові працівники

Обрання на виборну посаду та звільнення з неї здійснюється рішенням профспілкового органу за результатами голосування членів профспілки відповідно до статуту (положення) профспілки. Не має права обиратися до профспілки на виборну посаду роботодавець, працівники якого є членами цієї профспілки. Інші члени профспілки мають право обирати та бути обраними на таку посаду.

Працювати на виборній посаді працівник може:

без звільнення від виконання трудових обов’язків за основним місцем роботи;

із звільненням від виконання таких обов’язків у зв’язку з переходом на виборну посаду. У цьому випадку трудовий договір розривається на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП, а в трудовій книжці працівника робиться запис: «Звільнений у зв’язку з обранням на виборну посаду до (назва організації), п. 5 ст. 36 КЗпП України».

А от працювати за сумісництвом (крім випадків, коли особа займається науковою, викладацькою, творчою діяльністю, веде медичну практику), а також бути засновниками комерційних структур виборні працівники не мають права.

Звільнення виборних профспілкових працівників проводиться:

1) у зв’язку із закінченням їх повноважень;

2) достроково за підставами, передбаченими законодавством.

Звільнення у зв’язку із закінченням строку повноважень здійснюється на підставі рішення відповідного виборного органу, в якому серед іншого вказується дата звільнення виборного працівника, строк передачі справ (для перших керівників), розмір вихідної допомоги при звільненні (може складати до 5 посадових окладів).

Якщо звільнення проводиться до закінчення строку повноважень, то вихідна допомога:

не виплачується, якщо причиною звільнення є неналежне виконання службових обов’язків або інші винні дії виборного працівника;

виплачується відповідно до умов оплати праці та колективних договорів, але не нижче встановленого законодавством розміру — якщо причина звільнення ліквідація, реорганізація профспілкової організації або скорочення штатів, неможливість обіймати посаду за станом здоров’я, перехід на іншу виборну посаду, призов на військову чи альтернативну службу;

виплачується за рішенням виборного органу в розмірі 3 посадових окладів — якщо виборний профспілковий працівник звільняється за власним бажанням з поважних причин.

На виборних профспілкових працівників, звільнених від виконання трудових обов’язків, ведуться трудові книжки згідно з Інструкцією про порядок ведення трудових книжок, затвердженою наказом Мінпраці, Мінсоцзахисту. Мін’юсту від 29.07.93 р. № 58. Якщо голова первинної профспілкової організації або інший працівник виконують профспілкову роботу на громадських засадах, до трудової книжки записи про виконання таких обов’язків не вносяться.

 

Права виборних профспілкових працівників

Стаття 248 КЗпП та ст. 40 Закону про профспілки наділяє виборних працівників такими правами, необхідними для реалізації повноважень профспілок:

1) безперешкодно відвідувати та оглядати місця роботи на підприємстві, в установі, організації, де працюють члени профспілки;

2) вимагати та отримувати від роботодавця, іншої посадової особи документи, відомості та пояснення, що стосуються умов праці, виконання колективних договорів (угод), дотримання законодавства про працю та соціально-економічних прав працівників;

3) безпосередньо звертатися з профспілкових питань усно або письмово до роботодавця, інших посадових осіб;

4) перевіряти роботу закладів торгівлі, громадського харчування, охорони здоров’я, дитячих закладів, гуртожитків, транспортних підприємств, підприємств побутових послуг, що належать цьому підприємству, установі, організації або їх обслуговують;

5) розміщати власну інформацію у приміщеннях та на території підприємства, установи, організації в доступних для працівників місцях;

6) перевіряти розрахунки з оплати праці та державного соціального страхування, використання коштів для соціальних та культурних заходів і житлового будівництва.

Зазначені дії виборні працівники профспілки мають право здійснювати за наявності відповідного документа, що засвідчує статус профспілкового працівника.

 

Наймані профспілкові працівники

Найманий профспілковий працівник приймається, переводиться та звільняється:

— на підставі розпорядження керівника профспілкового органу, яке за необхідності може затверджуватися виборним органом,

або

за рішенням виборного профоргану, якщо це передбачено статутом (положенням) профспілки.

Підставою для видання розпорядження (прийняття рішення) про прийняття на роботу (звільнення, переведення) профспілкового працівника є його заява.

На всіх найманих профспілкових працівників, прийнятих до штату, ведуться трудові книжки.

Далі розглянемо, які гарантії передбачено законодавством для профспілкових працівників.

 

Трудові гарантії для працівників підприємства, обраних до складу виборних профспілкових органів, та профспілкових представників

Для здійснення їх повноважень трудовим законодавством передбачено гарантії для працівників підприємств, обраних до складу виборних профспілкових органів, а також для тих, які є профспілковими представниками (див. ч. 1 ст. 249, ст. 252 КЗпП, ст. 41 Закону про профспілки).

Почнемо з того, що положеннями колективного договору, укладеного на підприємстві, має бути передбачено надання виборним профспілковим працівникам, не звільненим від виконання своїх виробничих або службових обов’язків, вільного від роботи часу зі збереженням середньої заробітної плати:

— для участі в консультаціях та переговорах, виконання громадських обов’язків на користь трудового колективу;

— на час участі в роботі виборних профспілкових органів.

Мінімальна тривалість такого вільного від роботи часу не може бути менше 2 годин на тиждень (ч. 6 ст. 252 КЗпП, ч. 6 ст. 41 Закону про профспілки).

На час профспілкового навчання працівникам, обраним до складу виборних профспілкових органів підприємства, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 6 календарних днів (ст. 151 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Роботодавець має право змінювати умови трудового договору та оплати праці, а також притягувати до дисциплінарної відповідальності працівників, які є членами виборних профспілкових органів, тільки після отримання попередньої згоди того виборного профспілкового органу , членами якого є ці працівники.

За працівниками, обраними до складу виборних органів профспілкової організації, що діє на підприємстві, зберігаються соціальні пільги та заохочення, установлені для інших працівників за місцем роботи відповідно до законодавства.

Звільнення членів виборного профоргану підприємства, його керівників, профспілкового представника (якщо виборний орган профспілки не обирається), крім випадків дотримання загального порядку, допускається за наявності попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є, а також вищого за рівнем виборного органу цієї профспілки (об’єднання профспілок) (ч. 2 ст. 252 КЗпП). Отже, якщо на підприємстві діє первинна профспілкова організація, а не легалізована належним чином профспілка, отримання згоди на звільнення тільки від виборного органу первинної профспілкової організації та звільнення працівника є порушенням вимог ч. 3 ст. 252 КЗпП, ч. 3 ст. 41 Закону про профспілки (див. лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 27.09.2012 р. № 10-1389/0/4-12). Причому з положень ч. 2 ст. 252 КЗпП випливає, що таку попередню згоду необхідно буде отримати роботодавцю в будь-якому разі, незалежно від того, хто є ініціатором припинення трудових відносин із цим працівником. Порядок надання згоди на розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця встановлено ст. 39 Закону про профспілки.

Також трудовим законодавством передбачені гарантії для колишніх виборних профспілкових працівників. Таких працівників, які раніше обиралися до складу профспілкових органів підприємства, не може бути звільнено з ініціативи роботодавця (ст. 40, 41 КЗпП) протягом року після закінчення строку, на який вони були обрані, за винятком випадків звільнення у зв’язку з:

— повною ліквідацією підприємства, установи, організації;

— виявленою невідповідністю працівника обійманій посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, що перешкоджає продовженню цієї роботи;

— учинення працівником дій, за які законодавством передбачена можливість звільнення з роботи або зі служби.

Утім, ця гарантія не поширюється на працівників, які були звільнені з виборної профспілкової посади достроково у зв’язку з неналежним виконанням своїх обов’язків або за власним бажанням, за винятком випадків, коли це зумовлено станом здоров’я.

Зауважимо, що працівникам, які були звільнені з роботи у зв’язку з обранням їх до складу виборних профспілкових органів, після закінчення строку їх повноважень має бути надано їх попередню роботу (посаду) або за згодою працівника іншу рівноцінну роботу (посаду).

 

Оплата праці профспілкових працівників

Виборні профспілкові працівники, не звільнені від виконання основної роботи, виконують свою профспілкову роботу на громадських засадах. За свою роботу у профспілці такі працівники можуть отримувати винагороду, розмір якої встановлюється кошторисом профспілки.

Ця винагорода підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ, а саме 15 (17) % залежно від розміру такої винагороди.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ винагорода за виконання профспілкової роботи виборним профспілковим працівником на громадських засадах, на нашу думку, повинна відображатися з ознакою доходу «127» (інші доходи).

Оскільки виборні профспілкові працівники, які виконують свою профспілкову роботу на громадських засадах, не перебувають у штаті профспілки (тобто не є найманими працівниками для цілей справляння єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ)), то винагорода, що виплачується їм за виконання профспілкової роботи, ЄСВ не обкладається.

Виборні профспілкові працівники, звільнені від виконання основної роботи , а також наймані профспілкові працівники, прийняті до штату, отримують за роботу у профспілці заробітну плату. Розмір заробітної плати встановлюється профспілковим комітетом згідно з кошторисом, затвердженим профспілковими зборами (конференцією).

Оподатковується заробітна плата цих профспілкових працівників у загальному порядку, а саме: із суми заробітної плати утримується ПДФО, а також на неї нараховується та з неї утримується ЄСВ.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ заробітна плата, нарахована працівникам профспілки, відображається з ознакою доходу «101».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі