Теми статей
Обрати теми

Профспілкові виплати: порядок оподаткування та обліку

Редакція ПБО
Стаття

Профспілкові виплати: порядок оподаткування та обліку

 

 

Одним із важливих напрямків діяльності профспілкових організацій є проведення культурно-масової, спортивної, оздоровчої роботи. У межах зазначених заходів членам профспілки здійснюються різні виплати (матеріальна допомога, подарунки, путівки тощо). Про порядок оподаткування та обліку профспілкових виплат ітиметься в цій статті.

Катерина СКРИПКІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Відповідно до ст. 14, 15 Закону про профспілки джерела надходження коштів профспілки та напрямки їх використання визначаються у статуті (положенні) профспілкової організації. Річна сума надходження, склад та суми планованих витрат визначаються в кошторисі, що затверджується на засіданні профкому або на профспілкових зборах. У кошторисі можуть передбачатися такі витрати:

— на культмасову роботу (проведення святкових вечорів, вечорів відпочинку, походи в театр, путівки вихідного дня, оплату транспорту для проведення культурно-масових заходів тощо);

— на навчально-спортивну роботу та масові фізкультурні заходи (організацію спортивних заходів, оренду басейну тощо);

— на оздоровлення членів профспілки та їх дітей (придбання путівок до профілакторіїв, дитячих оздоровчих таборів тощо);

— на відвідування хворих членів профспілки вдома (придбання лікарських препаратів, продуктів харчування);

— на проведення дитячих ранків, придбання новорічних подарунків для дітей;

— на заробітну плату з нарахуваннями (плануються в разі, якщо за рахунок коштів профспілкового бюджету виплачується заробітна плата працівникам, які перебувають у штаті профспілкової організації);

— на матеріальну допомогу членам профспілки;

— інші витрати, що затверджені на загальних зборах членів профспілки та не суперечать законодавству.

Рішення про проведення будь-яких виплат членам профспілок приймається загальними зборами, конференцією або виборним органом профспілки чи об’єднання (профспілковим комітетом, головою профспілкового комітету тощо) та оформляється протоколом.

Як оподатковуються профспілкові виплати згідно з чинним законодавством, розглянемо далі.

 

Порядок оподаткування профспілкових виплат: загальні правила

Податок на доходи фізичних осіб. Якщо витрати профспілкової організації на проведення зазначених вище заходів (наприклад, вартість продуктів харчування, фруктів, безалкогольних напоїв, організації свят) не персоніфіковані, то вони не підлягають оподаткуванню. З цим згодні і податківці (див. лист ДПАУ від 31.01.2011 р. № 2071/6/17-0715).

Якщо за рішенням профспілкового органу здійснюються персоніфіковані виплати, у їх отримувачів виникає дохід, відповідно виникає питання про порядок його оподаткування.

Згідно з п.п. 165.1.47 ПКУ не включається до місячного (річного) оподатковуваного доходу члена профспілки сума виплат або відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються на користь члена профспілки:

за рішенням профспілки, її об’єднання та/або організації професійної спілки, прийнятим у встановленому порядку;

— у розмірі, що сукупно за рік не перевищує суму граничного розміру доходу , визначеного згідно з абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2012 році — 1500 грн.).

У разі невиконання перелічених умов сума профспілкової виплати (її частина) уключається до загального місячного оподатковуваного доходу члена профспілки та обкладається ПДФО за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ:

ставка 15 % застосовується до бази оподаткування, розмір якої не перевищує 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році — 10730 грн.);

ставка 17 % застосовується до частини бази оподаткування в сумі перевищення зазначеного розміру.

Якщо оподатковуваний дохід виплачується в негрошовій формі, слід ураховувати норми п. 164.5 ПКУ, згідно з якими в такому разі базою обкладення ПДФО є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт. Звертаємо увагу: з 01.01.2013 р. звичайна ціна визначатиметься за правилами, установленими у ст. 39 ПКУ. До вказаної дати слід застосовувати п. 1.20 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР.

Разом з п.п. 165.1.47 ПКУ для неоподаткування окремих виплат профспілкова організація може використовувати інші норми ПКУ. Це підтверджується в листі № 4284.

Профспілкові виплати , що не підлягають оподаткуванню на підставі п.п. 167.1.47 ПКУ, відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «167». Оподатковувані профспілкові виплати відображаються з ознакою доходу «126». Нагадаємо, що Податковий розрахунок за формою № 1ДФ подається щоквартально протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 платниками єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) у частині нарахувань є роботодавці, зокрема юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору та цивільно-правового договору. Платниками ЄСВ у частині утримань є наймані працівники та фізичні особи, які працюють на умовах цивільно-правового договору (пп. 2, 3 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

Отримувачі профспілкових виплат (члени профспілки та інші фізичні особи) не є найманими працівниками профспілкових організацій, тому ЄСВ із таких виплат не справляється.

Далі розглянемо докладніше порядок оподаткування окремих профспілкових виплат.

 

Матеріальна допомога

Нецільова благодійна допомога. При наданні членам профспілки нецільової благодійної допомоги слід застосовувати загальну норму, передбачену для профспілкових виплат, а саме п.п. 165.1.47 ПКУ. Отже, для визначення неоподатковуваної суми допомоги, яку може бути надано члену профспілки, із граничним розміром доходу (у 2012 році — 1500 грн.) необхідно порівняти всі неоподатковувані виплати, що були здійснені члену профспілки в поточному році до надання такої допомоги.

Річ у тім, що користуватися положеннями п.п. 170.7.3 ПКУ, згідно з яким звільняється від оподаткування нецільова благодійна допомога в розмірі, що не перевищує граничний розмір доходу, визначений згідно з абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ, профспілка при виплаті матеріальної допомоги своїм членам не може. Таку заборону прямо передбачено в абз. 2 п.п. 170.7.3 ПКУ. Це підтверджується ДПАУ та Федерацією професійних спілок України в листі № 4284.

Водночас, якщо нецільова благодійна допомога надається не члену профспілки (за умови, що таку можливість передбачено в її статуті), то в цьому випадку можна скористатися п.п. 170.7.3 ПКУ. Тобто нецільова благодійна допомога, виплачена не члену профспілки в розмірі, що не перевищує у 2012 році 1500 грн., не обкладається ПДФО на підставі згаданої вище норми ПКУ. При цьому отримувач такої допомоги повинен мати на увазі: якщо загальна сума отриманої протягом року нецільової благодійної допомоги перевищує граничний розмір доходу, визначений згідно з абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ, він повинен подати річну податкову декларацію із зазначенням суми допомоги.

Неоподатковувана нецільова благодійна допомога , надана члену профспілки, відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «167», оподатковувана нецільова благодійна допомога (її частина) — з ознакою доходу «126» як дохід у вигляді додаткового блага.

Неоподатковувана нецільова благодійна допомога, що надається не членам профспілки, відображається з ознакою доходу «169», а оподатковувана допомога (її частина) — з ознакою доходу «126».

Як відображаються операції з надання матеріальної допомоги члену профспілки, розглянемо на конкретному прикладі.

Приклад. Член профспілки (ідентифікаційний номер — 2879797979) у жовтні 2012 року звернувся до профспілкової організації із заявою щодо надання йому нецільової благодійної допомоги у зв’язку із сімейними обставинами. На засіданні профкому було прийнято рішення про надання члену профспілки допомоги в розмірі 2000 грн. Протягом року члену профспілки не здійснювалися інші неоподатковувані виплати.

На підставі п.п. 165.1.47 ПКУ не оподатковується частина нецільової благодійної допомоги в розмірі 1500 грн. Частина такої допомоги в розмірі 500 грн. (2000 грн. - 1500 грн.) підлягає оподаткуванню за ставкою 15 %.

Визначимо суму ПДФО: 500 грн. х 15 : 100 = 75 грн.

Сума нецільової благодійної допомоги, що підлягає виплаті члену профспілки, становитиме: 2000 грн. - 75 грн. = 1925 грн.

Бухгалтерський облік операцій з надання нецільової благодійної допомоги члену профспілки наведемо, використовуючи План рахунків бухгалтерського обліку первинних профспілкових організацій та Інструкцію про застосування такого плану рахунків, затверджені постановою президії Ради ФПУ від 28.09.2000 р. № П-29-3.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Цільові кошти використано на нецільову благодійну допомогу члену профспілки

48*

685

2000,00

2

Нараховано податок на доходи фізичних осіб з оподатковуваної частини нецільової благодійної допомоги

685

641/ПДФО

75,00

3

Сплачено податок на доходи фізичних осіб

641/ПДФО

311

75,00

4

Отримано кошти на виплату нецільової благодійної допомоги

301

311

1925,00

5

Виплачено нецільову благодійну допомогу члену профспілки

685

301

1925,00

* Профспілки, які ведуть бухоблік з використанням Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, відображають нарахування доходу за дебетом субрахунку 949 та відображають у складі доходу суму використаних цільових надходжень проводкою Дт 48 — Кт 718.

 

Для наочності наведемо фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2012 року, в якому профспілкова організація повинна відобразити як оподатковувану, так і неоподатковувану частини нецільової благодійної допомоги.

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2012 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

5

2879797979

1500

00

1500

00

0

00

0

00

167

6

2879797979

500

00

500

00

75

00

75

00

126

<…>

 

Цільова благодійна допомога. Відповідно до п. 170.7 ПКУ профспілкові організації можуть надавати неоподатковувану цільову благодійну допомогу двох видів:

1) цільова благодійна допомога, що надається за рішенням профспілки, прийнятим у встановленому порядку, члену профспілки, який має статус постраждалого внаслідок:

— екологічних, техногенних та інших катастроф у місцевостях, оголошених згідно з Конституцією України від 28.06.96 р. № 254к/96-ВР зонами надзвичайної екологічної ситуації — у граничних сумах, визначених КМУ (п.п. «а» п.п. 170.7.2 ПКУ);

— стихійного лиха, аварій, епідемій та епізоотій загальнодержавного або місцевого характеру, які завдали шкоди або створюють загрозу здоров’ю громадян, навколишньому природному середовищу, викликали або можуть викликати людські жертви чи втрату власності громадян, у зв’язку з якими рішення про залучення (надання) благодійної допомоги було прийнято відповідно КМУ або органом місцевого самоврядування, у граничних сумах, визначених КМУ або органом місцевого самоврядування відповідно (п.п. «б» п.п. 170.7.2 ПКУ). Зауважимо: для профспілок це вид неоподатковуваної цільової благодійної допомоги, що може бути надано їх членам, які постраждали внаслідок зазначених вище обставин;

2) цільова благодійна допомога на лікування та на реабілітацію (п.п. «а» п.п. 170.7.4 ПКУ). Така допомога не підлягає оподаткуванню при виконанні низки вимог, що висуваються ПКУ, основною з яких є вимога про те, щоб кошти перераховувалися безпосередньо закладу охорони здоров’я або протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам. Докладніше про умови, у разі виконання яких цільова благодійна допомога на лікування та реабілітацію не включається до оподатковуваного доходу платника податків, читайте у статті «Порядок оподаткування матеріальної допомоги» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12, с. 21.

Допомога надається на підставі заяви платника податків про надання цільової благодійної допомоги та підтвердних документів. Розмір неоподатковуваної цільової благодійної допомоги на лікування та реабілітацію ПКУ не обмежено.

Неоподатковувана цільова благодійна допомога відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «169».

Допомога на поховання. Згідно з п.п. «а» п.п. 165.1.22 ПКУ кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку професійною спілкою, не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи.

Звертаємо увагу: неоподатковувана допомога може бути надана як на поховання члена профспілки, так і на поховання члена його сім’ї. При цьому розмір неоподатковуваної допомоги на поховання, що надається за рахунок коштів профспілки, ПКУ не обмежено.

Допомога на поховання надається на підставі заяви та копії свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів цивільного стану.

Допомога на поховання відображається профспілковою організацією в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «146».

 

Путівки

Відповідно до п.п. 165.1.35 ПКУ не включається до складу місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України такого платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, створеною згідно із законодавством України, членом якої він є та до якої зараховуються його профспілкові внески.

Таким чином, вартість путівок (її частина), наданих профспілкою, не підлягає обкладенню ПДФО в разі виконання таких умов:

путівку надає професійна спілка, створена відповідно до законодавства України;

— путівка надається члену профспілки, до якої він сплачує профспілкові внески;

— путівка призначена для відпочинку, оздоровлення та лікування, у тому числі для реабілітації інвалідів, на території України члена профспілки та/або його дітей віком до 18 років.

ПКУ не встановлює обмеження щодо вартості та кількості неоподатковуваних путівок, що надаються за рахунок коштів профспілки.

У разі невиконання перелічених вище умов (наприклад, путівка надається члену профспілки на оздоровлення його дитини старше 18 років) вартість путівки (її частина), оплачена за рахунок коштів профспілки, обкладається ПДФО як дохід у вигляді додаткового блага з урахуванням «натурального» коефіцієнта (див. розділ «Порядок оподаткування профспілкових виплат: загальні правила»). Такий же підхід застосовується і щодо сімейних путівок. Згідно з роз’ясненнями ДПСУ сімейна профспілкова путівка, надана члену профспілки, до якої включається і вартість оздоровлення члена сім’ї старше 18 років, який не є членом цієї профспілки, підлягає обкладенню ПДФО у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сім’ї (див. лист від 01.02.2012 р. № 1959/6/17-1115). Отже, сімейна путівка не підлягає оподаткуванню тільки в тому випадку, якщо вона надається члену профспілки на оздоровлення його та його дитини віком до 18 років або на його оздоровлення та члена сім’ї, який є членом тієї ж профспілки, що видає путівку.

Неоподатковуваний дохід у вигляді вартості путівки (її частини) , оплаченої за рахунок коштів профспілки, підлягає відображенню в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «156», а оподатковуваний дохід у вигляді вартості путівки (її частини) — з ознакою доходу «126».

Приклад. За рішенням профкому профспілкової організації її члену Проненку П. Г. (ідентифікаційний номер — 2736555579) у жовтні 2012 року було видано профспілкову путівку на відпочинок на території України, вартість якої становить 5000 грн. При цьому за рахунок коштів профспілкової організації оплачено 40 % вартості путівки (2000 грн.). Частину вартості путівки, що залишилася, було оплачено самим членом профспілки.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Перераховано грошові кошти за путівку на відпочинок члена профспілки

377/санаторій

311

5000,00

2

Оприбутковано путівку

331

377/санаторій

5000,00

3

Отримано до каси від члена профспілки часткову оплату вартості путівки (60 %)

301

685

3000,00

4

Видано путівку члену профспілки

377/Проненко П. Г.

331

5000,00

5

Здійснено залік заборгованостей

685

377/Проненко П. Г.

3000,00

6

Списано на витрати частину вартості путівки (40 %), оплачену за рахунок коштів профспілки

48*

377/Проненко П. Г.

2000,00

* Профспілки, які ведуть бухоблік з використанням Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, відображають списання на витрати за дебетом субрахунку 949 та відображають у складі доходу суму використаних цільових надходжень проводкою Дт 48 — Кт 718. Крім того, частину вартості путівки, оплачену членом профспілки, слід відобразити за кредитом субрахунку 701.

 

Профспілкова організація повинна відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ частину вартість путівки, оплачену за рахунок своїх коштів, у розмірі 2000 грн. з ознакою доходу «156».

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2012 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

3

2736555579

2000

00

2000

00

0

00

0

00

156

<…>

 

Подарунки та винагороди

При наданні подарунків та винагород своїм членам та іншим фізичним особам профспілкові організації можуть використовувати норми пп. 165.1.38 і 165.1.39 ПКУ. Це підтверджує ДПАУ та Федерація професійних спілок України в листі № 4284.

Відповідно до п.п. 165.1.38 ПКУ не підлягає обкладенню ПДФО вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, придбаних за рахунок профспілкових коштів, якими нагороджуються платники податків (незалежно від того, є вони членами профспілки чи ні). Розмір вартості неоподатковуваних винагород, що придбавалися за рахунок коштів профспілки, не обмежено. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такі неоподатковувані доходи відображаються з ознакою «159».

Згідно з п.п. 165.1.39 ПКУ не підлягає оподаткуванню вартість негрошових подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році — 536,50 грн. на місяць). Отже, у 2012 році профспілкова організація може надати платнику податків (незалежно від того, є він членом профспілки чи ні) раз на місяць негрошовий подарунок, що не обкладається ПДФО, вартістю, що не перевищує 536,50 грн. Сума перевищення включається до оподатковуваного доходу платника податків та оподатковується як дохід у вигляді додаткового блага з урахуванням «натурального» коефіцієнта. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковуваний дохід у вигляді подарунка відображається з ознакою доходу «160», оподатковуваний дохід у сумі перевищення — з ознакою доходу «126».

Приклад. У зв’язку з ювілеєм (60 років) члену профспілки (ідентифікаційний номер — 2436557735) надано в подарунок електрочайник вартістю 500 грн. Профспілкова організація не є платником ПДВ.

Незалежно від надання члену профспілки протягом звітного року інших профспілкових виплат, дохід члена профспілки у вигляді подарунка не підлягає оподаткуванню на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ, оскільки його вартість не перевищила 536,50 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Придбано подарунок члену профспілки до ювілею

377

311

500,00

2

Оприбутковано подарунок члену профспілки

209

377

500,00

3

Нараховано дохід члена профспілки в сумі вартості подарунка

48*

685

500,00

4

Видано подарунок члену профспілки

685

209

500,00

* Профспілки, які ведуть бухоблік з використанням Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, відображають витрати на подарунок за дебетом субрахунку 949 та відображають у складі доходу суму використаних цільових надходжень проводкою Дт 48 — Кт 718.

 

Неоподатковуваний дохід члена профспілки у вигляді подарунка відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «160».

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2012 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

4

2436557735

2000

00

2000

00

0

00

0

00

160

<…>

 

Зауважимо, що п.п. 165.1.39 ПКУ ДПСУ рекомендує використовувати профспілкам і при наданні дитячих новорічних подарунків (див. лист від 08.10.2012 р. № 2972/0/51-12/17-1115). Проте, на нашу думку, для необкладення податком на доходи фізичних осіб вартості дитячих подарунків профспілка може використовувати норми Закону № 2117. Нагадаємо, що цей Закон регулює деякі питання фінансування заходів, пов’язаних з організацією новорічних та різдвяних свят для дітей та підлітків як виняток із загальних положень, установлених ПКУ. Закон № 2117 діє щорік у період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року та передбачає низку пільг в оподаткуванні дитячих новорічних подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей. Відповідно до ст. 3 Закону № 2117 не включається до сукупного оподатковуваного доходу батьків дітей та не обкладається ПДФО вартість отриманих від профспілкової організації:

1) дитячих святкових подарунків. При цьому під святковими подарунками слід розуміти набори товарів, що містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти загальною вартістю, що не перевищує 8 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році 85,84 грн. (1073 грн. х 8 %)) (ст. 4 Закону № 2117);

2) квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей (незалежно від вартості).

Неоподатковувану на підставі Закону № 2117 вартість дитячого новорічного подарунка (квитка) слід відображати з ознакою доходу «127», оподатковувану вартість подарунка (її частину) — з ознакою доходу «126».

На завершення побажаємо профспілковим організаціям процвітання, щоб вони стояли на варті інтересів трудящих та могли допомогти своїм членам і їх сім’ям і у важкі, і в щасливі часи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі