Теми статей
Обрати теми

Щодо укладення трудових договорів на період проходження виробничої практики

Редакція ПБО
Лист від 20.08.2012 р. № 107/021/150-12

Щодо укладення трудових договорів на період проходження виробничої практики

Лист Міністерства соціальної політики України від 20.08.2012 р. № 107/021/150-12

 

Департамент ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України розглянув <...> лист, що надійшов Віце-прем’єр-міністру України — Міністру соціальної політики С. Тигипко, щодо проходження виробничого навчання та виробничої практики учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів та повідомляє.

Виробнича практика учнів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів передбачає виконання учнями, слухачами безпосередньо на робочих місцях усіх видів робіт, передбачених кваліфікаційною характеристикою, де вони під керівництвом майстрів виробничого навчання послідовно закріплюють отримані первинні професійні вміння та навички, навчаються використовувати сучасну техніку, механізми та інструменти, набувають необхідних практичних навичок самостійно та якісно виконувати роботи, передбачені робочими навчальними планами.

Відповідно до статті 29 Закону України «Про професійно-технічну освіту» та п. 2 Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 червня 1999 року № 992, підприємства незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані надавати робочі місця або навчально-виробничі ділянки для проходження виробничої практики учнями. Переліки підприємств для проходження практики формують навчальні заклади, ураховуючи пропозиції підприємств — замовників підготовки майбутніх кваліфікованих робітників, роботодавців та місцевих органів виконавчої влади. Крім того, учням дозволено самостійно обирати для себе місце проходження виробничої практики за погодженням із навчальним закладом.

Між навчальним закладом та підприємством не пізніше ніж за два тижні до початку виробничого навчання та виробничої практики має бути укладено договір на основі типового договору про надання робочих місць або навчально-виробничих ділянок для проходження учнями, слухачами виробничого навчання та виробничої практики. Договір визначає права та обов’язки сторін — навчального закладу й підприємства — та відповідальність за порушення умов договору.

Проте учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів на час виробничого навчання та виробничої практики до складу (списку) і штатного розпису працівників підприємства не включаються. Виконують роботи відповідно до навчальних планів і програм, тривалість їх роботи має відповідати часу, визначеному робочими навчальними планами, програмами, та не перевищувати тривалість робочого часу, установленого законодавством для відповідної категорії працівників.

Оскільки зазначені відносини не є трудовими, а трактуються як навчально-виробничий процес, то необхідності в укладенні строкових трудових договорів на період проходження виробничої практики немає .

 

Директор Департаменту М. Лазебна



коментар редакції

Практиканти на підприємстві: строковий трудовий договір
 не укладаємо, ЄСВ з оплати праці не справляємо

Листи, що коментуються, присвячені питанням, пов’язаним з проходженням виробничого навчання та виробничої практики учнями, слухачами ПТНЗ.

Жоден із нормативно-правових актів, що встановлюють порядок і умови організації та проведення виробничого навчання і виробничої практики*, не дає чіткої відповіді на запитання про суть відносин, які виникають у період виробничого навчання та практики між підприємством — базою навчання та практики і практикантами — учнями, слухачами ПТНЗ.

* Такими документами є Закон України «Про освіту» від 23.05.2001 р. № 1060-XII, Закон України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР, Порядок надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затверджений постановою КМУ від 07.06.99 р. № 992 (далі — Порядок № 992).

Роз’яснення з цього питання надало Мінсоцполітики. У своєму листі відомство робить висновок, що відносини з учнями, слухачами ПТНЗ у період виробничого навчання та виробничої практики не є трудовими, навчання та практика проводяться в межах навчально-виробничого процесу, а не в межах трудових відносин. Відповідно укладати з учнями строкові трудові договори не потрібно.

Річ у тім, що згідно з Порядком № 992 виробниче навчання та виробнича практика проводяться на підставі договору про надання робочих місць або навчально-виробничих ділянок для проходження учнями, слухачами виробничого навчання та виробничої практики, укладеного між навчальним закладом та підприємством — базою практики або навчання. Укладення договору безпосередньо з учнями, слухачами не передбачено. Крім того, учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів на час виробничої практики до складу (списку) працівників та штатного розпису підприємства не включаються (п. 7 Порядку № 992).

Зауважимо: наша редакція дотримується аналогічної позиції, яка була обґрунтована нашим фахівцем у статті «До нас їде… практикант!» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 47.

Те, що учні в період виробничої практики не перебувають у трудових відносинах з підприємством — базою практики, підтверджує і Пенсійний фонд. У зв’язку з тим, що практиканти не є найманими працівниками й окремо у ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI не вказані серед платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), із сум оплати праці практикантів ЄСВ не справляється. Аналогічної думки фахівці Пенсійного фонду дотримувалися і раніше (див. консультацію в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 47, с. 43).

Від себе додамо декілька слів щодо обкладення оплати праці практикантів податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО). Тут можливі два варіанти залежно від порядку виплати оплати за виконані практикантами роботи.

1. Підприємство перераховує всю суму грошових коштів за виконані практикантами роботи на рахунок ПТНЗ, а ПТНЗ здійснює їх виплату учням. У такому разі підприємство не проводить нарахування та виплату доходу безпосередньо практикантам — учням ПТНЗ, а отже, об’єкта обкладення ПДФО не виникає.

2. Оплата праці практикантів здійснюється в такому порядку: 50 % грошових коштів за виконані практикантами роботи підприємство перераховує ПТНЗ, а 50 % виплачує безпосередньо практикантам. При такому розподілі щодо 50 % грошових коштів, перерахованих на рахунок ПТНЗ, у практикантів не виникає доходу (у бухобліку ця сума відображається як розрахунки з ПТНЗ). А 50 % суми, визначені підприємством як оплата праці практиканта, є для нього оподатковуваним доходом (п.п. 164.2.19 ПКУ). Із суми такого доходу підприємство зобов’язане утримати ПДФО за ставками, установленими ст. 167.1 Податкового кодексу України (15 % і 17 %), та відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «127».

 

 Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі