Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування операцій з поставки земельної ділянки як окремого об'єкта та об'єкта нерухомості разом із землею

Редакція ПБО
Лист від 15.06.2012 р. № 16675/7/15-3417-26

Щодо оподаткування операцій з поставки земельної ділянки як окремого об’єкта та об’єкта нерухомості разом із землею*

Лист від 15.06.2012 р. № 16675/7/15-3417-26

 

Державна податкова служба України розглянула лист щодо практичного застосування підпункту 197.1.21 статті 197 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — Кодекс) та повідомляє.

Відповідно до підпункту 197.1.21 пункту 197.1 статті 197 Кодексу звільняються від оподаткування операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абзацу першого підпункту 197.1.13 пункту 197.1 статті 197 цього Кодексу).

При цьому необхідно враховувати порядок нарахування амортизації на об’єкти нерухомості, які знаходяться на земельних ділянках, визначений статтею 147 Кодексу, та порядок відображення в обліку об’єктів нерухомості та земельних ділянок, на яких вони знаходяться.

Таким чином, якщо здійснюється операція з поставки (продажу, передачі) земельної ділянки, що знаходиться під об’єктом нерухомості, як окремого об’єкта, то така операція з відчуження звільняється від оподаткування ПДВ (за умови відображення в обліку придбання такої ділянки як окремого об’єкта).

У випадку, коли здійснюються операції з поставки (продажу, передачі) об’єкта нерухомості разом із землею, яка знаходиться під таким об’єктом та обліковується у загальній вартості об’єкта нерухомості (включається до його вартості), то такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

При цьому порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання земельної ділянки на нерухоме майно, розташоване на земельній ділянці, не залежить від кількості укладених договорів купівлі-продажу на операції з відчуження такої земельної ділянки та об’єктів нерухомості (1 договір на купівлю-продаж земельної ділянки та об’єкт нерухомості, розташований на ній, чи 2 окремих договори окремо на купівлю-продаж земельної ділянки та окремо на об’єкт нерухомості).

 

Заступник Голови А. Ігнатов

 

* Як коментар див. статтю «Купівля-продаж будівлі із землею: податковий та бухгалтерський облік» на с. 25 цього номера. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі