Теми статей
Обрати теми

Торговий патент для аптеки

Редакція ПБО
Стаття

Торговий патент для аптеки

 

Торговий патент належить до дозвільних документів, які потрібні суб’єкту господарювання при провадженні діяльності у сфері торгівлі. Тому в цій статті розберемося: чи потрібний патент аптеці, що займається роздрібною торгівлею лікарськими засобами, і якщо потрібний, то який — звичайний чи пільговий. А також розглянемо порядок отримання та анулювання торгового патенту.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи потрібно придбавати торговий патент для здійснення торгівлі лікарськими засобами в аптеці?

Без патенту аптеці не обійтися. Річ у тім, що згідно з п.п. «а» п.п. 267.1.1 ПКУ суб’єкти господарювання, які провадять торговельну діяльність у пунктах продажу товарів, є платниками збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, у зв’язку з чим повинні придбати торговий патент у порядку, установленому ст. 267 ПКУ.

При цьому під торговельною діяльністю згідно з п.п. 14.1.246 ПКУ розуміється роздрібна та оптова торгівля за готівку, інші готівкові платіжні засоби та з використанням платіжних карток, а до пунктів продажу товарів (п.п. 14.1.211 ПКУ), зокрема, належать магазини та інші торговельні точки, розташовані в окремому приміщенні, будівлі або їх частині, з торговельним залом для покупців.

Отже, придбавають патент і сплачують відповідний збір ті суб’єкти господарювання (юрособи та фізособи-підприємці), які займаються, зокрема, торговельною діяльністю в пунктах продажу товарів.

Аптека — заклад охорони здоров’я, основним завданням якого є забезпечення населення, закладів охорони здоров’я, підприємств, установ та організацій лікарськими засобами шляхом здійснення роздрібної торгівлі (п. 1.3 розд. I Ліцензійних умов № 723).

Причому під роздрібною торгівлею лікарськими засобами слід розуміти діяльність з придбання, зберігання та продажу лікарських засобів через аптеку та її структурні підрозділи (у тому числі ліків, виготовлених (вироблених) в умовах аптеки) безпосередньо громадянам для їх особистого користування, закладам охорони здоров’я (крім аптечних закладів), а також підприємствам, установам та організаціям без права їх подальшого перепродажу.

При цьому і аптека, і її структурні підрозділи — аптечні кіоски або аптечні пункти цілком потрапляють під визначення пункту продажу товару. Адже згідно з п.п. 14.1.211 ПКУ пункт продажу товарів для цілей розд. XII ПКУ — це, зокрема, магазин, інша торговельна точка, що розташовані в окремому приміщенні, будівлі або їх частині і мають торговельний зал для покупців або використовують для торгівлі його частину, а також кіоск, палатка, інша МАФ, яка розташована в окремому приміщенні, але не має вбудованого торговельного залу для покупців.

Зверніть увагу: торговий патент на проведення торговельної діяльності придбавається для кожного пункту продажу товарів (п.п. 267.4.6 ПКУ). Отже, якщо аптека має структурні підрозділи — аптечний пункт або аптечний кіоск, то патент потрібно придбавати не лише для аптеки, а й для кожного структурного підрозділу.

Передача торгового патенту іншому суб’єкту господарювання або іншому відокремленому підрозділу суб’єкта господарювання не дозволяється (п.п. 267.6.5 ПКУ).

 

Кому не потрібний торговий патент?

Від необхідності сплачувати збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності та відповідно від необхідності придбавати торговий патент звільнено аптеки, що перебувають у державній та комунальній власності (п.п. «а» п.п. 267.1.2 ПКУ).

Крім того, від збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності та придбання торгового патенту звільнено платників єдиного податку — як фізичних, так і юридичних осіб (п.п. 5 п. 297.1 ПКУ).

Таким чином, аптеки, що перебувають у комунальній та державній власності, а також аптеки, які працюють на єдиному податку, патент не придбавають.

 

Де придбавати торговий патент: за місцем реєстрації суб’єкта підприємництва чи за місцезнаходженням аптеки або аптечного кіоску?

Для придбання торгового патенту суб’єкт господарювання повинен подати заявку до ДПС за місцем сплати збору (п.п. 267.4.1 ПКУ). Місцем сплати збору при провадженні торговельної діяльності є місцезнаходження пункту продажу (п.п. 267.5.1 ПКУ).

Отже, суб’єкт господарювання, який планує займатися роздрібною торгівлею лікарськими засобами, повинен придбати торговий патент, зокрема, подати заявку на його придбання до ДПС за місцем фактичного здійснення діяльності, а саме за місцезнаходженням аптеки та її структурних підрозділів — аптечних кіосків та аптечних пунктів.

 

Чи може аптека розраховувати на отримання пільгового торгового патенту?

Суб’єкт господарювання може придбати для торгівлі в аптеці пільговий торговий патент, якщо здійснюватиме торгівлю виключно товарами вітчизняного виробництва, переліченими в п.п. 267.2.2 ПКУ.

Зокрема, до асортименту аптек потрапляють товари, перелічені в пп. «в» і «г» п.п. 267.2.2 ПКУ:

— готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти, предмети догляду, перев’язувальні матеріали та інше медичне приладдя);

— вітаміни для населення;

— тампони, інші види санітарно-гігієнічних виробів з целюлози або її замінників;

— ветеринарні препарати;

— вироби медичного призначення для індивідуального користування інвалідами, технічні і інші засоби реабілітації інвалідів;

— зубні пасти та порошки, косметичні серветки, дитячі пелюшки, туалетний папір, мило господарське.

Зверніть увагу: для виконання ліцензійних умов в аптеці має бути забезпечений обов’язковий мінімальний асортимент лікарських засобів (п.п. 3.5.7 розд. III Ліцензійних умов № 723). Список таких лікарських засобів, а також медвиробів наведено в Обов’язковому мінімальному асортименті для аптек № 1000.

Обов’язковий мінімальний асортимент для аптек № 1000 за своїм змістом (а він складається зі 102 найменувань лікарських засобів та з 15 найменувань виробів медичного призначення) цілком вписується до категорії готових лікарських засобів (лікарські препарати, ліки, медикаменти, предмети догляду, перев’язувальні матеріали та інше медичне приладдя), наведеної в п.п. «в» п.п. 267.2.2 ПКУ.

Причому перелічені в Обов’язковому мінімальному асортименті для аптек № 1000 лікарські засоби та вироби медичного призначення мають як зарубіжний, так і вітчизняний аналог, зареєстрований в Україні.

І якщо аптека планує підтримувати виключно вітчизняного виробника і торгуватиме лікарськими препаратами, медикаментами, предметами догляду, перев’язувальними матеріалами та іншим медичним приладдям, що відповідають Обов’язковому мінімальному асортименту для аптек № 1000, а також, крім цього, тільки товарами, наведеними в пп. «в» і «г» п.п. 267.2.2 ПКУ, виключно вітчизняного виробництва, то цілком може претендувати на пільговий торговий патент.

При цьому власник пільгового торгового патенту розрахункові операції може здійснювати без РРО та розрахункових книжок (п. 8 ст. 9 Закону про РРО). На це звертали увагу і податківці у своїй Узагальнюючій консультації № 591 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 59, с. 15.

 

Які ставки збору встановлено для торговельної діяльності та який порядок сплати збору?

Збір за провадження торговельної діяльності з придбанням торгового патенту сплачується за місцезнаходженням пункту продажу щомісячно не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному, тобто авансом (п.п. «б» п.п. 267.5.2 ПКУ).

Ставки збору встановлюють сільські, селищні та міські ради — на календарний місяць, у розрахунку від мінімальної зарплати (МЗП) на 1 січня відповідного календарного року (п.п. 267.3.1 ПКУ, у 2012 році — 1073 грн.). У свою чергу, у ПКУ наведено тільки межі, яким такі ставки повинні відповідати. При цьому під час обчислення ставок суми необхідно округлювати до цілих за таким правилом (п.п. 267.3.9 ПКУ): менше 50 копійок відкидається, а 50 копійок і більше округлюються до 1 гривні.

Протягом року місцеві ради не можуть змінювати ставки збору, що випливає з п.п. 12.3.4 ПКУ. На це звертають увагу і податківці (див. ЄБПЗ у розділі 120.04).

За бажанням суб’єкт господарювання може внести плату за торговий патент авансовим платежем до кінця календарного року (п.п. 267.5.4 ПКУ).

Ставка збору за провадження торговельної діяльності з придбанням пільгового торгового патенту встановлюється в розмірі 0,05 розміру мінімальної заробітної плати щорік (п.п. 267.3.7 ПКУ). Тому, оскільки для пільгових патентів установлюється щорічна ставка, то відповідно при отриманні пільгового торгового патенту збір сплачується за рік.

Строк дії як торгового патенту, так і торгового патенту (пільгового) становить 60 календарних місяців (п. 267.7 ПКУ).

Для зручності наведену вище інформацію надамо в табличній формі.

 

Ставки збору для торговельної діяльності та порядок їх сплати

Вид патенту, що придбавається

Межі ставок збору:

Строки сплати

Термін дії

розмір МЗП

грн. (2012 р.)

Торговий патент, для торгівлі:

0,08 — 0,4*

86 — 429

Щомісячно не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному місяцю

60 календарних місяців

— на території м. Києва та обласних центрів

— на території м. Севастополя, міст обласного значення (крім обласних центрів) та районних центрів

0,04 — 0,2*

43 — 215

— на території інших населених пунктів

0,02 — 0,1*

21 — 107

Торговий патент (пільговий)

0,05

54

До подання заявки

* Крім того, якщо пункт продажу товарів (надання послуг) розташований у курортній місцевості або на території, прилеглій до митниці, інших пунктів переміщення через митний кордон, органи місцевого самоврядування можуть прийняти рішення про збільшення ставки збору, але не більше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати (п.п. 267.3.3 ПКУ).

 

Зверніть увагу: якщо платник податків не внесе плату за торговий патент у встановлений п.п. 267.5.2 ПКУ строк, то формально його дію буде анульовано достроково — з першого числа наступного місяця (п.п. 267.7.4 ПКУ), а на платника буде накладено штраф згідно з п. 125.1 ПКУ — 50 % від ставки збору, а також адміністративний штраф на директора та головного бухгалтера (див. ЄБПЗ у розділі 120.11). Водночас тим, хто сплатить збір до 1 числа звітного місяця, може допомогти консультація в ЄБПЗ (розділ 120.03), згідно з якою на них має накладатися лише штраф без анулювання патенту.

 

Яка процедура отримання торгового патенту?

Для придбання торгового патенту або пільгового торгового патенту платник повинен:

1. Сплатити суму збору (за місцезнаходженням пункту продажу):

якщо придбавається звичайний торговий патент, то суб’єкт господарювання повинен, по-перше , дотримуючись п.п. 267.5.3 ПКУ, сплатити суму збору за останній місяць дії патенту. По-друге, якщо патент придбавався не з початку місяця, то слід також сплатити суму збору, пропорційну кількості днів місяця, починаючи з дня придбання патенту; якщо торговий патент придбавався після 15 числа місяця, то слід відразу ж сплатити збір і за наступний місяць. При цьому, що стосується останніх двох пунктів, то ПКУ не встановлює подібних правил (вони були передбачені Положенням про виготовлення, зберігання та реалізацію торгових патентів, затвердженим постановою КМУ від 13.07.98 р. № 1077, що втратило чинність), проте податківці на місцях продовжують дотримуватися їх.

Разом із тим, за бажанням суб’єкт господарювання може внести плату за торговий патент авансовим платежем до кінця календарного року (п.п. 267.5.4 ПКУ).

Приклад. ТОВ «Аптека+» з 16.10.2012 р. планує відкрити аптечний пункт та придбаває для нього патент. Ставка збору становить 0,4 мінімальної зарплати на 1 січня 2012 року (1073 грн.). У цьому разі для отримання торгового патенту необхідно сплатити суму збору за місцезнаходженням аптечного пункту за:

останній місяць дії патенту (429 грн.);

частину жовтня, що залишилася (221 грн.);

листопад (429 грн.).

Тобто спочатку суб’єкту господарювання потрібно сплатити 1079 грн.

У подальшому платежі сплачуються щомісячно не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному. Тобто за грудень останнім днем сплати буде 14 листопада 2012 року тощо;

якщо придбавається пільговий торговий патент, то суб’єкт господарювання суму збору повинен відразу сплатити за рік. Цей висновок випливає з того, що для пільгових патентів установлюється щорічна ставка (п.п. 267.3.7 ПКУ). Крім того, деякі питання його сплати може бути врегульовано місцевими радами. Наприклад, рішенням Харківської міськради* встановлено, що податковим періодом при придбанні пільгового торгового патенту є рік. Також у ньому зазначено, що збір за пільговим патентом має сплачуватися до подання відповідної заявки. Найімовірніше, аналогічний порядок повинен діяти і в інших регіонах України, проте для більшої впевненості не завадить звернутися до відповідних рішень місцевих рад.

* Рішення Харківської міськради «Про регулювання питань справляння податків на території міста Харкова відповідно до норм Податкового кодексу України» від 12.01.2011 р. № 126/11.

Ставка збору за провадження торговельної діяльності з придбанням пільгового торгового патенту встановлюється в розмірі 0,05 розміру мінімальної заробітної плати щорік (п.п. 267.3.7 ПКУ). Відповідно при отриманні пільгового торгового патенту у 2012 році суб’єкту господарювання потрібно відразу сплатити 54 грн. (1073 грн. х
х 0,05).

2. Подати до ДПС за місцем сплати збору (за місцезнаходженням пункту продажу) заявку за формою згідно з наказом № 109, що містить такі реквізити (п.п. 267.4.1 ПКУ):

— найменування суб’єкта господарювання, код ЄДРПОУ (для юрособи) та прізвище, ім’я, по батькові суб’єкта господарювання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізособи);

— юридичну адресу (місцезнаходження) суб’єкта господарювання, а якщо патент придбавався для відокремленого підрозділу, — місцезнаходження такого відокремленого підрозділу згідно з документом, що підтверджує право власності (оренди);

— вид підприємницької діяльності, для провадження якої придбавався торговий патент. Аптеці тут слід указати «Роздрібна торгівля»;

— вид торгового патенту. Аптеці тут слід указати «Торговий патент на провадження торговельної діяльності» або «Торговий патент (пільговий) на провадження торговельної діяльності»;

— найменування документа про повну або часткову сплату збору. Указується номер та дата платіжного доручення, за яким було оплачено збір. Наприклад «платіжне доручення від 01.09.2012 р. № 432/5»;

— назву та фактичну адресу (місцезнаходження) пункту продажу товарів;

— назву, дату, номер документа, що підтверджує право власності (оренди);

— період, на який придбавався торговий патент.

Відомості, на підставі яких заповнено заявку, звіряються при її поданні з оригіналами документів або їх нотаріально завіреними копіями (оригінали документів та їх нотаріально завірені копії у ДПС не залишаються). За результатами такого звіряння:

— якщо виявлено незбіг (відсутність) якихось відомостей, ДПС має право відмовити у видачі торгового патенту. У такій ситуації слід заповнити та подати нову заявку;

— якщо заявку заповнено правильно, відомості в ній достовірні, ДПС приймає заявку та у триденний строк видає торговий патент (особисто підприємцю або уповноваженій особі юрособи під підпис). При цьому датою придбання патенту є зазначена в ньому дата (див. ЄБПЗ у розділі 120.03).

Торговий патент (або його нотаріально завірена копія, п.п. 267.6.3 ПКУ) має бути розміщений на відкритому, доступному для огляду місці — фронтальній вітрині аптеки, а за її відсутності — біля РРО.

 

В який строк потрібно повідомити до ДПІ про припинення діяльності, що патентується?

Відповідно до п.п. 267.7.5 ПКУ суб’єкт господарювання, який припинив діяльність, що патентується, до 15 числа місяця (тобто останнім днем буде 14 число, на що звертають увагу і податківці в розділі 120.03 ЄБПЗ), що передує звітному, повинен подати до ДПІ, в якій він його придбавав, письмове повідомлення.

При цьому зверніть увагу: якщо 14 число припаде на вихідний або святковий день, то повідомлення слід подати в попередній робочий день.

Якщо платник пропустить зазначений строк, то дію торгового патенту буде анульовано з наступного місяця, і до платника (за відсутності оплати за цей період*) може бути застосовано санкції згідно з п. 125.1 ПКУ (50 % від ставки збору).

* Якщо торговий патент за наступний місяць було оплачено, то такі кошти в разі несвоєчасного повідомлення не повертаються.

Після закінчення звітного місяця , наступного за місяцем, в якому було подано повідомлення, суб’єкт господарювання повинен повернути до ДПІ оригінал торгового патенту, а йому, у свою чергу, буде повернено надміру сплачену суму збору (п.п. 267.7.5 ПКУ, також див. ЄБПЗ у розділі 120.03). При цьому платнику повертається лише та сума збору, яку ще не було нараховано.

Наприклад, суб’єкт господарювання оплатив авансом вартість торгового патенту за період з вересня по грудень, при цьому в листопаді планує закрити аптечний кіоск, для цього 14 жовтня подав до ДПІ повідомлення про припинення діяльності, що патентувалася. У такому разі йому буде повернено суму збору за листопад, а також суму збору за останній період дії патенту, яку було сплачено при придбанні торгового патенту.

Крім того, варто мати на увазі, що в п. 2 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31.10.2011 р. № 723, яким затверджено Ліцензійні умови № 723, зазначено, що абзац третій п. 3 розд. I (де наведено визначення терміна «аптечний кіоск») та розд. V Ліцензійних умов № 723 (де перелічено особливості здійснення діяльності аптечних кіосків) втрачають чинність через 1 рік із дня набуття чинності цим наказом. Цей наказ набрав чинності з 29.12.2011 р., відповідно зазначені норми втратять чинність з 29.12.2012 р.

Як бачимо, працювати аптечним кіоскам дозволено тільки до 29.12.2012 р., а далі, мабуть, аптекам доведеться припинити роздрібну торгівлю лікарськими засобами через свої підрозділи — аптечні кіоски, тобто, простіше кажучи, доведеться їх закрити.

Таким чином, якщо аптечний кіоск припинить свою діяльність 29.12.2012 р., то повідомлення про припинення діяльності, що патентується, потрібно буде подати не пізніше 14 листопада 2012 року.

Детальніше про облік патентів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 72.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі