Теми статей
Обрати теми

Ціни на ліки в аптеках

Редакція ПБО
Стаття

Ціни на ліки в аптеках

 

Щодо цін реалізації деяких лікарських засобів законодавець зобов’язує суб’єктів господарювання дотримуватись певних обмежень. Про те, які це обмеження та як їх не порушити, а також, хто контролює їх дотримання, ітиметься в цій статті.

Наталія Адамович, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Деякі лікарські засоби підлягають ціновому регулюванню

Згідно зі ст. 12 Закону про ціноутворення державні регульовані ціни запроваджуються на товари, що справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, мають істотну соціальну значущість, а також на товари, що виробляються суб’єктами господарювання, які займають монопольне (домінуюче) положення на ринку.

На сьогодні регулювання цін щодо лікарських засобів та виробів медичного призначення, які реалізуються через аптечну мережу, здійснюється за допомогою п. 1 постанови № 955 (див. с. 33 цього номера) у вигляді встановленої:

граничної постачальницько-збутової надбавки (при здійсненні оптової торгівлі);

граничної величини торговельної (роздрібної) надбавки до закупівельних цін на ліки (при здійсненні роздрібної торгівлі).

Такий спосіб державного регулювання цін указано у ст. 13 Закону про ціноутворення.

Як випливає з постанови № 955, цінове регулювання діє не за всіма, а лише щодо деяких лікарських засобів та виробів медичного призначення. «Підконтрольними» є ті ліки та медвироби (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів і медичних газів), які:

1) включені в Національний перелік № 333 (він містить 215 найменувань препаратів), і в Обов’язковий мінімальний асортимент ліків і медвиробів для аптек № 1000 (містить 102 найменування лікарських засобів і 15 найменувань медвиробів), — для них:

— гранична постачальницько-збутова надбавка має бути не вище 12 % оптово-відпускної ціни;

— гранична величина торговельної (роздрібної) надбавки має бути не вище 25 % закупівельної ціни;

2) купуються повністю або частково за бюджетні кошти та оптово-відпускні ціни на них уключено до Реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення. Для них:

— гранична постачальницько-збутова надбавка має бути не вище 10 % задекларованої зміни оптово-відпускної ціни з урахуванням мита, ПДВ;

— гранична величина торговельної (роздрібної) надбавки має бути не вище 10 % закупівельної ціни з урахуванням ПДВ.

На решту лікарських засобів та виробів медичного призначення ціна формується суб’єктами господарювання у вільному режимі (тобто на договірних засадах).

 

Дешеві вітчизняні препарати

Як випливає з п. 1 постанови № 955, не підлягають ціновому регулюванню дешеві вітчизняні лікарські засоби та медвироби — оптово-відпускна ціна виробника яких нижче 12 грн. за 1 упаковку . Тобто розмір націнки щодо них не лімітується. Водночас винятком є випадок, коли такі вироби придбаваються за бюджетні кошти. У такій ситуації при ціноутворенні має бути враховано 10 % обмеження.

 

Визначаємо ціну «підконтрольних» лікарських засобів

Що стосується безпосереднього визначення ціни на лікарські засоби та медвироби, що підлягають держрегулюванню, то згідно з п. 5 Порядку № 333 (див. с. 38 цього номера) при роздрібних продажах через аптечну мережу роздрібна ціна одиниці товару (Цр) визначається суб’єктом господарювання так:

Цр = Цз (Цов) + НТР,

де Цз — закупівельна ціна (цей показник використовується у формулі, якщо товар купувався в оптового постачальника, тобто надходив від оптовиків);

Цов — оптово-відпускна ціна, установлена вітчизняним виробником (цей показник використовується у формулі, якщо товар купувався безпосередньо у вітчизняного виробника);

Нтр — торговельна (роздрібна) надбавка в межах гранично допустимого розміру.

Так, у разі закупівлі аптекою препаратів безпосередньо у виробників гранично допустима величина торговельної (роздрібної) надбавки розраховується від оптової ціни виробника.

Якщо ж лікарські засоби надходять до аптеки від оптовиків, то розраховувати щодо них граничну торговельну (роздрібну) надбавку аптечному закладу слід від їх закупівельної ціни в таких оптових суб’єктів господарювання (тобто від договірної ціни, за якою оптовик поставив аптеці такі препарати).

Приклад 1. Аптека отримала від оптового постачальника партію лікарського засобу (20 упаковок) вартістю 420 грн. Тоді гранична роздрібна ціна партії лікарського засобу, за якою його може бути реалізовано аптекою в разі придбання не за бюджетні кошти становитиме: 420 грн. + 420 грн. х 25 % = 525 грн. А гранична роздрібна ціна однієї упаковки буде: 525 грн. : 20 = 26,25 грн.

У ситуації, коли лікарські засоби відпускаються в аптечній мережі пільговим категоріям населення за рецептами (згідно з постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303), витрати, пов’язані з відпуском таких лікарських засобів (причому виключно з Переліку, затвердженого постановою КМУ від 05.09.96 р. № 1071) безоплатно та на пільгових умовах, здійснюються за рахунок бюджетних коштів (передбачених відповідними бюджетами на охорону здоров’я) — шляхом відшкодування аптеці їх вартості з відповідного бюджету. Тому, ураховуючи, що вартість реалізованих населенню ліків за пільговими або безоплатними рецептами оплачується державними та комунальними закладами охорони здоров’я за бюджетні кошти, при формуванні щодо них цін необхідно орієнтуватися на граничну торговельну (роздрібну) націнку (надбавку) не вище 10 % закупівельної ціни.

Приклад 2. Використовуючи умови прикладу 1, припустимо, що партію лікарського засобу, що надійшла до аптеки, буде відпущено виключно населенню за пільговими та безоплатними рецептами, вартість яких аптеці буде відшкодовано з бюджету. Тоді гранична роздрібна ціна партії лікарського засобу, за якою його може бути реалізовано аптекою при придбанні за бюджетні кошти складе: 420 грн. + 420 грн. х 10 % = 462 грн. А гранична роздрібна ціна однієї упаковки дорівнюватиме: 462 грн. : 20 = 23,1 грн.

 

Цінові обмеження для аптек з 1 січня 2013 року

З 1 січня 2013 року наберуть чинності зміни, що вносяться постановою № 880 (див. с. 34 цього номера) до постанови № 955 , згідно з якими щодо лікарських засобів та виробів медичного призначення, уключених до Національного переліку № 333 (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) та до Обов’язкового мінімального асортименту для аптек № 1000, діятимуть диференційовані граничні (роздрібні) торговельні надбавки залежно від вартості лікарських засобів та медвиробів.

Отже, цінове держрегулювання лікарських засобів для аптек у 2013 році виглядатиме так (див. таблицю на с. 32).

 

Держрегулювання цін на лікарські засоби для аптек

Які з лікарських засобів та виробів медичного призначення підлягають держрегулюванню

Закупівельна ціна, грн.

Гранична торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни, %

1. Лікарські засоби та вироби медичного призначення, уключені до Національного переліку № 333 (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) та до Обов’язкового мінімального асортименту для аптек № 1000*

до 100 включно

25

більше 100 до 300 включно

23

більше 300 до 500 включно

20

більше 500 до 1000 включно

15

більше 1000

10

* Для оптовиків гранична постачальницько-збутова надбавка буде не вище 10 % оптово-відпускної ціни.

2. Лікарські засоби та вироби медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), які придбавалися повністю або частково за бюджетні кошти*

10

* Для оптовиків гранична постачальницько-збутова надбавка залишиться на рівні 10 % задекларованої зміни оптово-відпускної ціни.

3. Лікарські засоби та вироби медичного призначення вітчизняного виробництва, оптово-відпускна ціна яких нижче 12 грн. за 1 упаковку

Не підлягають ціновому держрегулюванню (за винятком випадку, коли вони придбавалися за бюджетні кошти)

 

Що загрожує за порушення

Основний ціновий контроль здійснює Державна інспекція з контролю за цінами (Держцінінспекція). Для цього Держцінінспекція може проводити планові та позапланові перевірки. Повноваження, якими наділені перевіряючі, названо у ст. 18 Закону про ціноутворення.

За порушення вимог законодавства про ціноутворення до суб’єктів господарювання може бути застосовано адміністративно-господарські санкції відповідно до ст. 20 Закону про ціноутворення. Особливості їх застосування розглянуто у статті «Ціноутворення в новій редакції» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 65, с. 37.

Крім того, у п. 2.8 розд. II Ліцензійних умов № 723 передбачено, що суб’єкт господарювання при здійсненні, зокрема, роздрібної торгівлі лікарськими засобами повинен забезпечити дотримання розмірів граничних торговельних (роздрібних) надбавок, установлених Кабміном (зазначених у постанові № 955). У разі відпуску або наявності в аптеці лікарського засобу, гранична надбавка на який перевищує встановлену Кабміном, це розглядається як невиконання Ліцензійних умов, отже, відповідно аптека може втратити ліцензію.

Контроль за дотриманням аптекою ліцензійних умов (шляхом здійснення як планових, так і позапланових перевірок) здійснює Держлікслужба або її територіальні органи відповідно до Порядку № 724.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі