Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування квартальних премій при обчисленні середньої зарплати для оплати часу відрядження

Редакція ПБО
Лист від 21.09.2012 р. № 991/13/84-12

Щодо врахування квартальних премій при обчисленні середньої зарплати для оплати часу відрядження

Лист від 21.09.2012 р. № 991/13/84-12

 

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування квартальних премій при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відрядження та повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відрядження відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), проводиться виходячи з виплат за останні два місяці роботи, що передують місяцю, в якому працівника направляють у відрядження.

Згідно з пунктом 3 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата, доплати та надбавки, премії, які не носять разового характеру, індексація тощо.

При обчисленні середньої заробітної плати премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Премії, які виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати за два календарні місяці, включаються в заробіток в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Враховуючи вищевикладене та зміст листа, оскільки квартальна премія була виплачена в одному з місяців розрахункового періоду (у травні), при обчисленні середньої заробітної плати у липні буде враховуватись 1/3 суми квартальної премії до заробітної плати кожного з місяців розрахункового періодутравня та червня.

 

Директор Департаменту О. Товстенко



коментар редакції

Квартальні премії в розрахунку середньої зарплати
для оплати періоду відрядження

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало роз’яснення щодо порядку включення квартальних премій до розрахунку середньоденної зарплати для визначення суми оплати праці за період перебування працівника у відрядженні.

Як відомо, оплата праці працівника за виконану за період перебування у відрядженні роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим чи колективним договором. Причому розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку (ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.).

Отже, для оплати праці працівника за період відрядження необхідно:

по-перше, визначити денний заробіток за місяць, в якому працівник перебував у відрядженні;

по-друге, розрахувати середньоденну заробітну плату працівника;

по-третє, порівняти отримані величини. Якщо в результаті порівняння денний заробіток вийде вище ніж середньоденна заробітна плата, оплата періоду відрядження здійснюватиметься виходячи з денного заробітку. В іншому разі — за середньоденним заробітком.

При визначенні денного заробітку враховуються всі елементи заробітної плати, які працівник отримує в місяці, в якому його направили у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, суми індексації. Розрахунок денного заробітку здійснюється виходячи з повністю відпрацьованого місяця, в якому працівник перебував у відрядженні.

Розрахунок середньоденної заробітної плати для оплати періоду відрядження провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

У загальному випадку розрахунок середньоденної зарплати здійснюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передували місяцю, в якому працівника було направлено у відрядження (абзац третій п. 2 Порядку № 100).

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня зарплата обчислюється виходячи з тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Що стосується новоприйнятих працівників, які перед від’їздом у відрядження пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, то обчислення середньої зарплати в таких випадках здійснюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Перелік виплат, що беруть участь в розрахунку середньоденної заробітної плати, наведено в п. 3 Порядку № 100. Не беруть участі в розрахунку середньої заробітної плати виплати, зазначені в п. 4 цього Порядку, а також виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпустки, відрядження тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності (абзац другий п. 4 Порядку № 100).

Усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати в тому розмірі, в якому вони нараховані. Виняток становлять:

квартальні премії;

премії, нараховані за більш тривалий проміжок часу (наприклад, за півріччя чи рік).

Ці премії при обчисленні середньої зарплати за останні два календарні місяці включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Крім того, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два календарні місяці слід урахувати, що якщо кількість робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано працівником не повністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді (п. 3 Порядку № 100).

Приклад 1. Працівник працює на підприємстві з 2009 року. Його було направлено у відрядження з 1 по 2 листопада 2012 року. Розрахунковий період: вересень — жовтень 2012 року. Працівник повністю відпрацював вересень та жовтень 2012 року. У вересні 2012 року йому була нарахована квартальна премія в розмірі 600 грн.

Оскільки працівником було відпрацьовано всі робочі дні за графіком роботи підприємства, то при розрахунку середньої заробітної плати квартальна премія враховуватиметься шляхом додавання до заробітку за кожний місяць розрахункового періоду 1/3 суми квартальної премії. Тобто до заробітку за вересень 2012 року слід додати 200 грн. (600 грн. х 1/3), до заробітку за жовтень 2012 року — також 200 грн.

Приклад 2. Працівник працює на підприємстві з 2010 року. Його було направлено у відрядження з 22 по 24 жовтня 2012 року. Розрахунковий період: серпень — вересень 2012 року. З 6 по 10 серпня 2012 року працівник перебував на лікарняному. Вересень було відпрацьовано працівником повністю. Загальна кількість робочих днів за розрахунковий період за нормою становить 42 робочі дні. Загальна кількість фактично відпрацьованих працівником за розрахунковий період робочих днів складає 37 робочих днів. У вересні 2012 року працівнику було нараховано квартальну премію в розмірі 450 грн.

Розподілимо квартальну премію за місяцями розрахункового періоду:

450 грн. : 3 міс. = 150 (грн.).

Оскільки робочі дні в розрахунковому періоді було відпрацьовано працівником не повністю, розподілені суми квартальної премії мають бути включені до розрахунку середньої зарплати пропорційно відпрацьованому в розрахунковому періоді часу.

Таким чином, загальна сума премії, що включається до розрахунку середньої зарплати, становитиме:

(150 + 150) х 37 : 42 = 264,29 (грн.)

 

Лілія Ушакова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі