Теми статей
Обрати теми

Виправляємо амортизаційні помилки

Редакція ПБО
Стаття

Виправляємо амортизаційні помилки

 

Як відомо, однією зі складових податкових витрат підприємства є амортизація основних засобів. Тому для визначення величини оподатковуваного прибутку дуже важливо суму амортизації розрахувати правильно. Проте якщо в такому розрахунку ви все ж допустили похибку, не засмучуйтеся — її цілком можна виправити. Про найбільш поширені амортизаційні помилки та порядок їх виправлення йтиметься в цій статті.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 1213 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.09.2011 р. № 1213.

П(С)БО 7 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92.

 

Загальні правила виправлення податково-прибуткових помилок

Нагадаємо: за правилом, установленим п. 50.1 ПКУ, якщо платник податків у наступних податкових періодах (з урахуванням установленого ст. 102 ПКУ строку давності в 1095 днів) самостійно виявляє помилки, допущені ним у раніше поданій податковій декларації, він має можливість виправити такі помилки одним із двох способів:

— або подавши уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, що діє на момент його подання;

— або вказавши відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено.

Платник податків, який самостійно (до початку його перевірки контролюючим органом) виявив факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:

— або направити уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

— або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за будь-який податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання (тобто в поточній декларації), збільшену на суму штрафу в розмірі 5 % такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Проте щодо податку на прибуток окремої форми уточнюючого розрахунку не існує, тому допущені помилки виправляються одним із двох способів (що передбачено самою формою декларації з податку на прибуток, затвердженою наказом № 1213):

1) або шляхом відображення суми коригування у складі декларації за поточний звітний період (позначка «Х» проставляється в комірці напроти рядка «Звітна» в полі 1 її вступної частини), збільшеної на величину «самоштрафу» в розмірі 5 % від такої суми з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з податку на прибуток. Одночасно зі звітною декларацією заповнюється Додаток ВП «Розрахунок податкових зобов’язань за період, в якому виявлено помилку(ки)». Подання цього Додатка разом із поточною декларацією й означатиме виправлення помилок «у поточній декларації». При цьому майте на увазі: якщо виправлення помилок здійснюється в Додатку ВП до декларації податкового періоду поточного року, то показники рядків 23 — 27 цієї декларації не переносяться до декларацій наступних податкових періодів поточного року (див. консультацію працівників податкового відомства, розміщену в розділі 110.30.05 ЄБПЗ), тобто Додаток ВП з наступними деклараціями до кінця поточного року не подається. Судячи з форми Додатка ВП, разом із ним мають подаватися й «уточнюючі» додатки (якщо помилки допущені в рядках декларації, до яких подаються додатки) з виправленими показниками — нібито в них не було помилок. Проте податківці зазначають, що в таких випадках цих «уточнюючих» додатків заповнювати не потрібно (див. консультацію, розміщену в розділі 110.30.05 ЄБПЗ);

2) або шляхом подання уточнюючої декларації (за формою загальної декларації, при цьому в комірці напроти рядка «Уточнююча» в полі 1 її вступної частини проставляється позначка «Х») та сплати суми недоплати й «самоштрафу» в розмірі 3 % від такої суми до подання уточнюючої декларації. Така декларація подається за період, в якому було допущено виявлені помилки, що вказується в полі 2 її вступної частини. В одній уточнюючій декларації можна виправити помилки, допущені тільки в одній декларації. При виправленні помилок цим способом Додаток ВП до уточнюючої декларації не заповнюється та не подається. При цьому рядки 01 — 22 такої уточнюючої декларації за помилковий період заповнюють так, як нібито в них не було допущено помилки, тобто відображаючи в «помилкових» рядках правильні (виправлені) значення доходів, витрат, об’єкта оподаткування та податку на прибуток. З уточнюючою декларацією повинні подаватися «уточнюючі» додатки — до рядків, до яких передбачено подання додатків (з проставлянням в їх вступній частині відмітки в полі «Уточнююча» та зазначенням помилкового періоду, що виправляється). У цих «уточнюючих» додатках наводяться вже правильні суми.

Ураховуючи, що амортизація основних засобів відповідного призначення є одним з елементів операційних витрат (п. 138.8, абзац «б» п.п. 138.8.5, абзац «в» п.п. 138.10.2, абзац «д» п.п. 138.10.3 ст. 138 ПКУ), а об’єкт обкладення податком на прибуток розраховується шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного періоду (див. п.п. 134.1.1 ПКУ), то в разі допущення помилок при нарахуванні амортизації платнику податків для їх виправлення слід керуватися загальними коригувальними правилами, що застосовуються при виправленні податково-прибуткових помилок.

Розглянемо детальніше порядок коригування амортизаційних помилок на умовних прикладах.

 

Помилкове віднесення до основних засобів матеріальних цінностей вартістю менше 2500 грн.

Ситуація. Підприємство у квітні 2012 року придбало електродриль Kress 144 AFB 1,5 вартістю 2592 грн. (без ПДВ — 2160 грн.; ПДВ 20 % — 432 грн.) для використання в господарській діяльності (у загальновиробничих цілях).

У тому ж місяці придбаний матеріальний актив уведено в експлуатацію. Ураховуючи, що очікуваний строк його корисного використання (експлуатації) більше одного року, підприємство в податковому обліку включило його до складу основних засобів, а саме до групи 6. Щодо цього об’єкта встановлено мінімально допустимий строк корисного використання — 4 роки, як того вимагає п. 145.1 ПКУ.

З травня 2012 року об’єкт почав амортизуватися за прямолінійним методом. Місячна сума амортизації становила 45 грн. (2160 грн. : 48 міс.).

Підприємство нарахувало амортизацію електродриля за травень — червень 2012 року в сумі 90 грн. (45 грн. х 2 міс.). Цю суму відображено у складі собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг) одночасно з відображенням доходу від реалізації таких товарів (робіт, послуг) та включено до рядка 05.1 декларації з податку на прибуток за півріччя 2012 року, а також до граф 1, 2 таблиці 1 Додатка АМ до самої декларації.

Проте з точки зору ПКУ матеріальні активи, строк корисної експлуатації яких більше одного року, а вартість менше 2500 грн., не вважаються основними засобами. Вони класифікуються в податковому обліку як малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА). При цьому їх амортизація може нараховуватися за рішенням платника податків одним із двох методів (п.п. 145.1.6 ПКУ):

1) «50 %/50 %». Згідно з цим методом амортизація нараховується в першому місяці використання об’єкта в розмірі 50 % його вартості, що амортизується, а решта 50 % нараховується в місяці списання об’єкта з балансу;

2) «100 %». За цим методом амортизація нараховується в першому місяці використання об’єкта в розмірі 100 % його вартості, що амортизується.

Цю помилку самостійно виявлено підприємством у вересні 2012 року. У результаті прийнято рішення амортизувати електродриль як об’єкт МНМА за методом «100 %».

Аналіз ситуації. Суми нарахованої амортизації МНМА залежно від напряму використання цих активів відображаються у складі загальновиробничих, адміністративних чи збутових витрат (абзац «г» п.п. 138.8.5, абзац «в» п.п. 138.10.2, абзац «д» п.п. 138.10.3 ст. 138 ПКУ) та виходячи з вибраного платником податків методу амортизації («100 %» або «50 %/50 %») записуються до графи 2 таблиці 1 Додатка АМ до декларації з податку на прибуток за звітний період, на який припадає перший місяць використання об’єкта МНМА. Якщо амортизація нараховується за методом «50 %/50 %», то решта 50 % вартості об’єкта фіксується у графі 2 таблиці 1 Додатка АМ до декларації за звітний період, на який припадає місяць списання об’єкта з балансу. На це звертають увагу податківці в консультації, розміщеній у розділі 110.09.01 ЄБПЗ.

Здавалося б, віднесення МНМА до складу основних засобів не повинне викликати нарікань з боку податкових органів, оскільки:

— по-перше, амортизація і основних засобів, і МНМА має один і той самий статус — витратний;

— по-друге, у результаті такого перекручення обділеним виявилося само підприємство, а не бюджет — воно добровільно обмежило своє право на одномоментне збільшення податкових витрат на 2160 грн. ще за підсумками півріччя 2012 року.

Проте залишати так ситуацію далі не рекомендуємо, оскільки допущене перекручення може спричинити небажані наслідки в майбутньому, а саме:

— завищення ремонтного ліміту, який підприємство встановить на 01.01.2013 р., адже цей ліміт становить 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року (п. 146.12 ПКУ). Тому включення до сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів залишкової вартості електродриля, який насправді не є об’єктом основних засобів, призведе до необґрунтованого включення до складу податкових витрат певної суми ремонтних витрат;

— заниження доходу в разі продажу цього об’єкта, адже згідно з п. 146.13 ПКУ при продажу основних засобів у податковому обліку підприємства відображається лише результат такого продажу, а саме: сума перевищення доходів від продажу над балансовою вартістю реалізованого об’єкта включається до податкових доходів, а сума перевищення балансової (залишкової) вартості об’єкта над доходами від його продажу включається до податкових витрат. При тому що при продажу МНМА діють загальні «продажні» правила, установлені ст. 135 ПКУ, — дохід платника податків визначається в розмірі договірної (контрактної) вартості , але не менше ніж сума компенсації, отримана в будь-якій формі (грошовій, матеріальній або нематеріальній);

— заниження суми податку на прибуток у I кварталі 2013 року та подальших звітних податкових періодах унаслідок відображення у складі податкових витрат сум нарахованої амортизації об’єкта основних засобів, яка насправді нараховуватися не повинна, оскільки придбаний електродриль не належить до основних засобів.

Виправлення помилки. За загальним правилом самостійно виправити помилку у декларації з податку на прибуток платник податків може:

— або шляхом подання уточнюючої декларації;

— або шляхом відображення суми коригування у складі декларації за поточний звітний період, тобто за три квартали 2012 року.

У цьому випадку помилка призвела до заниження податкових витрат, тому виходячи з вимог п. 138.11 ПКУ, тут можна обійтися без механізму виправлення помилок, а просто додати витрати за відповідними рядками декларації з податку на прибуток. Проте податківці вимагають такі помилки проводити через уточнюючу декларацію (див. консультацію, розміщену у розділі 110.30.05 ЄБПЗ). Ураховуючи, що витрати на утримання та експлуатацію як основних засобів, так і інших необоротних матеріальних активів загальновиробничого призначення належать до загальновиробничих витрат (п.п. «г» п.п. 138.8.5 ПКУ) та включаються до рядка 05.1 декларації з податку на прибуток, суму амортизації МНМА, що використовуються для загальновиробничих цілей, потрібно буде записати також до рядка 05.1 уточнюючої декларації як складову собівартості виготовленої та реалізованої продукції (робіт, послуг), але за умови, що у звітному періоді «півріччя 2012 року» відбулася реалізація такої продукції (робіт, послуг) (п. 138.4 ПКУ).

У результаті проведеного коригування в рядку 26 уточнюючої декларації платник податків повинен зафіксувати від’ємне значення різниці між сумою виправленого (правильного) податкового зобов’язання та сумою податкового зобов’язання півріччя 2012 року (за умови, що діяльність підприємства за цей період була прибутковою).

Наведемо зразок заповнення уточнюючої декларації за помилковий період «півріччя 2012 року» (фрагмент) (див. с. 28).

При цьому припустимо, що рядки помилкової декларації за півріччя 2012 року було заповнено так:

— рядок 01 — 10000 грн.;

— рядки 04, 05, 05.1 — 3580 грн.;

— рядок 07 — 6420 грн.;

— рядки 11, 14 — 1348 грн. (6420 грн. х 21 % : 100 %);

— рядок 15 — 550 грн.;

— рядок 16 — 798 грн.

Унаслідок допущеної помилки податок на прибуток за півріччя 2012 року було помилково задекларовано в більшому розмірі — 1348 грн. (замість належних 914 грн.), тобто суму податкових зобов’язань було завищено, що спричинило переплату податку на прибуток у сумі 434 грн. (914 грн. - 1348 грн.).

З урахуванням цього підприємство заповнює рядок 26 уточнюючої декларації.

При відображенні даних уточнюючої декларації за півріччя 2012 року за особовим рахунком платника податків суму з рядка 16 раніше поданої помилкової декларації (798 грн.) буде зменшено на суму переплати в 434 грн., що виникла (показник рядка 26 уточнюючої декларації).

Коригуванню підлягають і графи 1, 2 таблиці 1 Додатка АМ до декларації з податку на прибуток за півріччя 2012 року. Таке коригування полягає в занесенні до граф 1, 2 таблиці 1 «уточнюючого» Додатка АМ (в якому проставлена відмітка в полі «Уточнююча», а також вказано помилковий період, що виправляється, — півріччя 2012 року) правильних показників, тобто з урахуванням суми амортизації електродриля в розмірі 2160 грн. (замість відображених за півріччя 90 грн.). Такий «уточнюючий» Додаток АМ має бути подано разом з уточнюючою декларацією.

Оскільки за допомогою уточнюючої декларації підприємство виправляє помилки поточного року, то такі виправлення має бути враховано також при складанні протягом звітного року наступної поточної декларації, тобто за три квартали 2012 року. У зв’язку з цим таку наступну декларацію має бути заповнено так:

— рядки, в яких було допущено помилки, заповнюють правильно;

— результати виправлень, відображені в уточнюючій декларації, ураховують при заповненні рядка 15 декларації за три квартали 2012 року. Тобто до рядка 15 цієї декларації потрібно буде перенести показник рядка 14 уточнюючої декларації.

 

Уточнююча декларація за помилковий період «півріччя 2012 року» (фрагмент)

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума

1

2

3

Доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 02 + рядок 03)

01

10000

Витрати, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 05 + рядок 06)

04

5650*

Витрати операційної діяльності, в тому числі:

05

5650*

Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг)

05.1

5650*

* Виправляючи помилку, платник податків у рядках 04, 05 і 05.1 зазначає правильну суму податкових витрат 5650 грн. (3580 грн. + 2070 грн.), тобто з урахуванням 2070 грн. (2160 грн. - 90 грн.), що включаються до витрат.

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 01 - рядок 04) (+, -)

07

4350 (10000 - 5650)

Ставка податку на прибуток у відсотках

10

21

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х рядок 10/100)

11

914 (4350 х 21 %: 100 %)

Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)

14

914

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

15

550

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду (рядок 14 - рядок 15) (+, -)

16

364

 

 

 

Зменшення податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду(ів), що уточнюється (ються) (від’ємне значення (рядок 16 - рядок 16 Податкової декларації, яка уточнюється) + від’ємне значення (рядок 22 - рядок 22 Податкової декларації, яка уточнюється)) (переноситься до рядка 26 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої))

26

434 (364 - 798)

 

Нарахування амортизації на тимчасово виведений з експлуатації об’єкт основних засобів

Ситуація. Підприємство в березні 2012 року у зв’язку з тимчасовим простоєм прийняло рішення про виведення з експлуатації об’єкта основних засобів (будинку магазину), що тимчасово не використовується, з виданням про це відповідного наказу. Незважаючи на це, на цей об’єкт основних засобів у квітні — червні 2012 року продовжувала нараховуватися амортизація в розмірі 2000 грн. (усього сума надміру нарахованої амортизації склала 6000 грн. (2000 грн. х 3 міс.)), що знайшло відображення в рядку 06.2 декларації з податку на прибуток за півріччя 2012 року та графах 1, 2 таблиці 1 Додатка АМ до цієї декларації.

У серпні 2012 року помилку виявлено: нараховувати амортизацію на виведений з експлуатації об’єкт основних засобів було не потрібно, з липня 2012 року нарахування амортизації припинено.

Аналіз ситуації. Нарахування амортизації під час простою основних засобів (як незначного, так і більш тривалого) залежить від того, виведені такі об’єкти, що тимчасово простоюють, з експлуатації чи ні.

Рішення про виведення/невиведення з експлуатації об’єктів, що не використовуються, у кожній конкретній ситуації підприємство приймає для себе самостійно (оскільки вимог про обов’язкове виведення основних засобів, що простоюють, з експлуатації в чинному законодавстві немає). Хоча, на думку податківців (див. консультацію, розміщену в розділі 110.09.01 ЄБПЗ), на період тимчасового призупинення господарської діяльності об’єкти основних засобів повинні бути неодмінно виведені платником податків з експлуатації та нарахування амортизації за ними в податковому обліку має бути при цьому припинено.

Рішення про виведення основних засобів з експлуатації має бути оформлене документально — наказом керівника підприємства (п. 146.18 ПКУ).

Згідно з п.п. 145.1.2, п. 146.2 ПКУ нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта (що встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об’єкта активом під час зарахування на баланс, але не менше мінімального строку, визначеного п. 145.1 ПКУ), та припиняється на період його виведення з експлуатації (для реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації та з інших причин) на підставі документів, що свідчать про виведення таких основних засобів з експлуатації.

У свою чергу, у п. 146.15 ПКУ прямо встановлено, що в разі виведення за рішенням платника податків окремого об’єкта основних засобів з експлуатації об’єкт не амортизується. Припиняється нарахування амортизації в такому разі й у бухгалтерському обліку (п. 23 П(С)БО 7).

Нарахування амортизації на об’єкт основних засобів припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому його виведено з експлуатації (п. 146.2 ПКУ).

У подальшому в разі зворотного введення такого об’єкта в експлуатацію нарахування амортизації за ним відновлюється з місяця, наступного за місяцем зворотного введення; при цьому вартістю, що амортизується, у цілях нарахування амортизації вважається вартість такого об’єкта, що амортизується, на момент виведення його з експлуатації та збільшується на суму витрат, пов’язаних з ремонтом, модернізацією, модифікацією, добудовою, дообладнанням, реконструкцією тощо, якщо вони в цей період проводилися.

Таким чином, прийнявши в березні 2012 року рішення про виведення з експлуатації об’єкта основних засобів, підприємство мало з 01.04.2012 р. припинити щодо нього нарахування амортизації.

Виправлення помилки. Для самостійного виправлення помилки, пов’язаної із завищенням суми амортизації на 6000 грн., підприємство може вибрати один із двох способів:

— або подати уточнюючу декларацію,

— або відобразити суми коригування у складі декларації за поточний звітний період, тобто за три квартали 2012 року.

Якщо підприємство вибере уточнюючу декларацію, то, як уже зазначалося, Додаток ВП до неї заповнювати та подавати не потрібно. При цьому до рядків 01 — 22 такої уточнюючої декларації за помилковий період «півріччя 2012 року» має бути вписано вже правильні (виправлені) показники. Після цього, порівнявши занесені дані з даними раніше поданої помилкової декларації, у рядках 23, 25, 27 уточнюючої декларації платник податків відобразить суми збільшення податкового зобов’язання, пені і 3 % «самоштрафу». Така сума збільшення податкового зобов’язання (рядок 23) у цьому випадку становитиме 1260 грн. (6000 грн. х 21 % : 100 %), а сума «самоштрафу» (рядок 27) — 38 грн. (1260 грн. х 3 % : 100 %).

Що стосується суми пені, то вона має обчислюватися так (припустимо, за 36 днів недоплати — з 20.08.2012 р. по 25.09.2012 р. — день сплати платником податків суми недоплати):

1260 грн. х 7,5 % х 1,2 : 366 дн. : 100 % х 36 дн. = 11,15 грн. (тобто 11 грн.).

Якщо допущена помилка виправлятиметься у складі поточної декларації (тобто в декларації за три квартали 2012 року), то в Додатку ВП до цієї декларації платник податків повинен відобразити правильні показники за податковий період, що уточнюється (за півріччя 2012 року). Потім потрібно буде порівняти ці правильні показники, наведені в Додатку ВП, з уточнюваними показниками декларації за півріччя 2012 року та визначити суму збільшення податкового зобов’язання (рядок 23 Додатка ВП).

У Додатку ВП у цій ситуації потрібно також указати суму 5 % «самоштрафу» в розмірі 63 грн. (1260 грн. х 5 % : 100 %) (рядок 24) та суму нарахованої пені (рядок 25).

Сума пені в цьому випадку має обчислюватися так (припустимо, за 86 днів недоплати — з 20.08.2012 р. по 14.11.2012 р. — день сплати платником податків поточних податкових зобов’язань за три квартали 2012 року):

1260 грн. х 7,5 % х 1,2 : 366 дн. : 100 % х 86 дн. = 26,65 грн. (тобто 27 грн.).

Наведені в Додатку ВП суми збільшення податкового зобов’язання, 5 % штрафу та пені переносяться відповідно до рядків 23, 24, 25 розділу «Самостійне виправлення помилок» поточної декларації з податку на прибуток. Звертаємо увагу, що цей Додаток ВП разом з декларацією за наступний звітний податковий період поточного року (тобто з декларацією за 2012 рік) подавати не потрібно (див. консультацію податківців, розміщену в розділі 110.30.05 ЄБПЗ).

Наведемо зразок заповнення Додатка ВП (складеного до помилкового періоду — півріччя 2012 року) (фрагмент) (див. с. 31).

При цьому припустимо, що рядки помилкової декларації за півріччя 2012 року було заповнено так:

— рядок 01 — 20000 грн.;

— рядки 04, 06, 06.2 — 15000 грн.;

— рядок 07 — 5000 грн.;

— рядки 11, 14 — 1050 грн. (5000 грн. х 21 % : 100 %);

— рядок 15 — 840 грн.;

— рядок 16 — 210 грн.

У результаті внаслідок допущеної помилки податок на прибуток за півріччя 2012 року було помилково задекларовано в меншому розмірі — 1050 грн. (замість належних 2310 грн.), тобто суму податкових зобов’язань було занижено, що спричинило недоплату податку в розмірі 1260 грн.

З урахуванням цього заповнюються рядки 23 — 25 Додатка ВП.

Узагалі-то незалежно від способу виправлення помилки (через уточнюючу чи через поточну декларацію), відкоригувати потрібно і значення граф 1, 2 таблиці 1 Додатка АМ до декларації з податку на прибуток, що уточнюється. Таке коригування полягає у зазначенні правильних показників (тобто за мінусом 6000 грн.) у графах 1, 2 таблиці 1 «уточнюючого» Додатка АМ, який має бути подано разом із Додатком ВП. Хоча, як було зазначено вище, податківці не бачать необхідності в заповненні такого «уточнюючого» додатка та поданні його разом із Додатком ВП (див. консультацію, розміщену в розділі 110.30.05 ЄБПЗ).

Крім того, майте на увазі: оскільки в цій ситуації виправляється помилка, допущена в попередньому звітному періоді в межах поточного року, виправлення, проведені за допомогою Додатка ВП, має бути враховано безпосередньо при складанні самої поточної декларації. Так:

— у поточній декларації підприємство має навести вже правильні дані, тобто рядки, в яких було допущено помилки, слід заповнити правильно (наводячи в них правильні — виправлені (а не помилкові) показники);

— проведене виправлення (у цьому випадку в бік збільшення податкових зобов’язань — у межах
раніше нарахованої в декларації за рядком 14 сум податку) також потрібно врахувати при заповненні рядка 15 (тобто в рядку 15 поточної декларації відображається показник рядка 14 Додатка ВП).

Покажемо, як заповнюється поточна декларація (за три квартали 2012 року), з якою подається Додаток ВП (для наочності припустимо, що інших операцій за цей час у платника податків не було) (див. с. 32).

 

Розрахунок податкових зобов’язань за період, у якому виявлено помилку(и)
(фрагмент)

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума

1

2

3

Доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 02 + рядок 03)

01

20000

Витрати, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 05 + рядок 06)

04

9000

Інші витрати (сума рядків 06.1 — 06.5)

06

9000

Витрати на збут

06.2

9000

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності
(рядок 01 - рядок 04) (+, -)

07

11000
(20000 - 9000)

Ставка податку на прибуток у відсотках

10

21

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х рядок 10/100)

11

2310
(11000 х 21 % :
: 100 %)

Податок на прибуток за звітний (податковий) період
(рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)

14

2310

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

15

840

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду
(рядок 14 - рядок 15) (+, -)

16

1470

 

 

 

Збільшення податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду(ів), що уточнюється(ються) (позитивне значення (рядок 16 -
- рядок 16 Податкової декларації, яка уточнюється) + позитивне значення (рядок 22 - рядок 22 Податкової декларації, яка уточнюється)) (переноситься до рядка 23 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої))

23

1260
(2310 - 1050)

Сума штрафу при відображенні недоплати у складі Податкової декларації, що подається за звітний (податковий) період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання (рядок 23 х 5 %) (переноситься до рядка 24 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої))

24

63

Пеня, нарахована на виконання вимог підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України (переноситься до рядка 25 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої))

25

27

 

Поточна декларація з податку на прибуток за три квартали 2012 року

(з якою подається Додаток ВП) (фрагмент)

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума

1

2

3

Доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 02 + рядок 03)

01

20000

Витрати, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 05 + рядок 06)

04

9000*

Інші витрати (сума рядків 06.1 — 06.5)

06

9000*

Витрати на збут

06.2

9000*

* Рядки 04, 06, 06.2 поточної декларації за три квартали 2012 року заповнюються вже з урахуванням виправлень — так, як нібито в них не було допущено помилки (тобто в них показується правильна сума витрат, уже без урахування помилкових 6000 грн.). У результаті значення рядка 14 декларації також буде правильним.

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності
(рядок 01 - рядок 04) (+, -)

07

11000
(20000 - 9000)

Ставка податку на прибуток у відсотках

10

21

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х рядок 10/100)

11

2310 (11000 х
х 21 % : 100 %)

Податок на прибуток за звітний (податковий) період
(рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)

14

2310

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

15

2310*

* Рядок 15 поточної декларації за три квартали 2012 року заповнюється з урахуванням виправлення помилки (до нього переходить значення рядка 14 попередньої декларації за півріччя 2012 року (2310 грн.)), тобто з урахуванням донарахованої після самовиправлення суми податку в розмірі 1260 грн.

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду (рядок 14 - рядок 15) (+, -)

16

—*

* Хоча рядок 16 декларації за три квартали 2012 року виявився заповненим із прокресленням, платнику податку за результатами цього періоду належить сплатити до бюджету суму податку, донараховану у зв’язку із виправленням помилки (тобто 1260 грн. із рядка 23 декларації, який проводиться по особовому рахунку платника).

Збільшення податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду(ів), що уточнюється(ються) (позитивне значення (рядок 16 - рядок 16 Податкової декларації, яка уточнюється) + позитивне значення (рядок 22 - рядок 22 Податкової декларації, яка уточнюється)) (переноситься до рядка 23 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої))

23

1260

Сума штрафу при відображенні недоплати у складі Податкової декларації, що подається за звітний (податковий) період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання (рядок 23 х 5 %) (переноситься до рядка 24 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої))

24

63

Пеня, нарахована на виконання вимог підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України (переноситься до рядка 25 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої))

25

27

 

Зарахування придбаного об’єкта не до тієї групи основних засобів

Ситуація. У грудні 2011 року підприємство придбало обладнання для обробки грошей (лічильник банкнот) вартістю 3600 грн. (без ПДВ — 3000 грн.; ПДВ 20 % — 600 грн.), призначене для використання в торговельній точці, та включило його до групи 4 основних засобів. У тому ж місяці придбаний матеріальний актив уведено в експлуатацію, для нього встановлено строк корисного використання 2 роки.

Із січня 2012 року цей об’єкт почав амортизуватися за прямолінійним методом. Місячна сума амортизації — 125 грн. (3000 грн. : 24 міс.).

У вересні 2012 року з’ясувалося, що придбане обладнання потрібно було включити до групи 6 основних засобів з установленням мінімального строку корисного використання — 4 роки. А отже, місячна сума амортизації мала складати 62,50 грн. (3000 грн. : 48 міс.).

Аналіз ситуації. Відповідно до вимог п.п. 145.1.2 ПКУ нарахування амортизації здійснюється протягом установленого платником податку строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, який фіксується наказом по підприємству при визнанні цього об’єкта активом (під час зарахування на баланс), але не менше мінімально допустимого строку. Класифікація груп основних засобів, а також мінімально допустимі строки їх корисного використання (залежно від групи — від 2 до 20 років) визначено п. 145.1 ПКУ. Перелік основних засобів, указаних у цьому пункті, не вичерпний, тому помилки, пов’язані з неправильним розподілом об’єктів за групами, — не рідкість.

Обладнання для обробки грошей (для перелічення, сортування, пакування, контролю достовірності банкнот) віднесено підприємством до групи 4 основних засобів, хоча подібні основні засоби слід відносити до групи 6 (такий висновок можна зробити з листа ДПАУ від 15.10.2003 р. № 8558/6/15-1316). У результаті суму нарахованої амортизації за півріччя 2012 року було завищено на 375 грн. ((125 грн. - 62,50 грн.) х 6 міс.), а суму податкових зобов’язань відповідно — занижено, що спричинило недоплату податку на прибуток у розмірі 79 грн. (375 грн. х 21 % : 100 %).

Виправлення помилки. Виправити помилку в цьому випадку можна одним із двох способів:

— або подати уточнюючу декларацію;

— або відобразити суми коригування у складі декларації за поточний звітний період, тобто за три квартали 2012 року.

Припустимо, що підприємство виправить допущену помилку через уточнюючу декларацію.

У такому разі до рядків 01 — 22 цієї уточнюючої декларації за помилковий період «півріччя 2012 року» має бути вписано вже правильні (виправлені) показники. Після цього, порівнявши занесені дані з даними раніше поданої помилкової декларації, у рядках 23, 25, 27 уточнюючої декларації підприємство відобразить суми збільшення податкового зобов’язання, пені та 3 % «самоштрафу». Така сума збільшення податкового зобов’язання (рядок 23) у цьому випадку становитиме 79 грн. (375 грн. х 21 % : 100 %), сума «самоштрафу» (рядок 27) — 2 грн. (79 грн. х 3 % : 100 %).

У цьому випадку помилка призвела до заниження податку на прибуток як за I квартал, так і за півріччя. У докодексні часи амортизаційні помилки податківці дозволяли виправляти в одній декларації. Якщо дотримуватися цього принципу, то при поданні однієї уточнюючої декларації за півріччя слід правильно розрахувати пеню, тобто з урахуванням недоплати за I квартал. Обережним же платникам доведеться надати дві уточнюючі декларації, причому у другій (за півріччя) слід урахувати виправлення першої (уточнюючої декларації за I квартал).

Сума пені в цьому випадку розраховується так (припустимо, за 131 день недоплати у сумі 40 грн. за I квартал, за 39 днів недоплати у сумі 39 грн. за півріччя; 28.09.2012 р. - день сплати платником суми недоплати):

1) 40 грн. х 7,5 % х 1,2 : 366 дн. : 100 % х 131 дн. = 1,29 грн.;

2) 39 грн. х 7,5 % х 1,2 : 366 дн. : 100 % х 39 дн. = 0,37 грн.

Усього сума пені дорівнює 2 грн.

Наведемо зразок заповнення уточнюючої декларації за помилковий період «півріччя 2012 року» (фрагмент) (див. с. 35).

Припустимо, що рядки помилкової декларації за півріччя 2012 року було заповнено так:

— рядок 01 — 5000 грн.;

— рядки 04, 06, 06.2 — 2655 грн.;

— рядок 07 — 2345 грн.;

— рядки 11, 14 — 492 грн. (2345 грн. х 21 % : 100 %);

— рядок 15 — 350 грн.;

— рядок 16 — 142 грн.

У результаті внаслідок допущеної помилки податок на прибуток за півріччя 2012 року було помилково задекларовано в меншому розмірі — 492 грн. (замість належних 571 грн.), тобто суму податкових зобов’язань було занижено, що спричинило недоплату податку в розмірі 79 грн.

З урахуванням цього заповнюються рядки 23, 25, 27 уточнюючої декларації.

Не забудьте також про коригування значень граф 1, 2 таблиці 1 Додатка АМ, поданого разом із помилковою декларацією з податку на прибуток. Таке коригування полягає у відображенні у графах 1, 2 таблиці 1 «уточнюючого» Додатка АМ правильних показників (тобто за мінусом 375 грн.). Цей «уточнюючий» Додаток має бути поданий разом із уточнюючою декларацією.

Як і в попередніх розглянутих випадках, за допомогою уточнюючої декларації підприємством виправляються помилки поточного року, тому такі виправлення має бути враховано при складанні наступної поточної декларації (за три квартали 2012 року), тобто:

— рядки, в яких було допущено помилки, має бути заповнено правильно;

— результати виправлень, відображені в уточнюючій декларації, має бути враховано при заповненні рядка 15 декларації за три квартали 2012 року (тобто до рядка 15 цієї декларації переноситься показник рядка 14 уточнюючої декларації).

Таким є загальний порядок виправлення амортизаційних помилок. Як бачите, він нескладний, проте бажано, щоб подібних недоліків у вашій роботі було якомога менше!

 

Уточнююча декларація за помилковий період «півріччя 2012 року» (фрагмент)

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума

1

2

3

Доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 02 + рядок 03)

01

5000

Витрати, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 05 + рядок 06)

04

2280*

Інші витрати (сума рядків 06.1 — 06.5)

06

2280*

Витрати на збут

06.2

2280*

* Виправляючи помилку, платник податків у рядках 04, 06 і 06.1 зазначає правильну суму податкових витрат 2280 грн., тобто без урахування помилкових 375 грн.(2655 грн. - 375 грн.).

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності
(рядок 01 - рядок 04) (+, -)

07

2720
(5000 - 2280)

Ставка податку на прибуток у відсотках

10

21

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х
х рядок 10/100)

11

571
(2720 х 21 % :
: 100 %)

Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)

14

571

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

15

350

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду (рядок 14 - рядок 15) (+, -)

16

221

 

 

 

Збільшення податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду(ів), що уточнюється(ються) (позитивне значення (рядок 16 - рядок 16 Податкової декларації, яка уточнюється) + позитивне значення (рядок 22 - рядок 22 Податкової декларації, яка уточнюється)) (переноситься до рядка 23 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої))

23

79
(221 - 142)

Пеня, нарахована на виконання вимог підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України (переноситься до рядка 25 Податкової декларації (звітної/звітної нової/консолідованої))

25

2

Сума штрафу від недоплати при наданні уточнюючої Податкової декларації (рядок 23 х 3 %)

27

2

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі