Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Щодо деяких питань із бухгалтерського обліку

Редакція ПБО
Новини від 08.08.2012 р. № 31-08410-07-10/19584

Щодо деяких питань із бухгалтерського обліку

 

Як відомо, наказом Міністерства фінансів України від 31.05.2012 р. № 658 дещо підкориговано П(С)БО 7 «Основні засоби», Положення № 1213* та інші нормативні акти з бухгалтерського обліку. Про ці зміни розповідалося у замітці «Мінфін змінив низку нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку»// «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 57.

* Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об’єктами державної, комунальної власності, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 19.12.2006 р. № 1213.

У зв’язку з цим Міністерство фінансів України в листі від 08.08.2012 р. № 31-08410-07-10/19584 надало відповіді на окремі запитання з бухгалтерського обліку щодо застосування на практиці деяких із нововведень.

Щодо основних засобів. Оскільки форми первинних документів з обліку основних засобів, які затверджені в установленому порядку, не містять реквізитів для відображення строків корисного використання (експлуатації) основних засобів, вони мають бути встановлені у розпорядчому акті (наказі, розпорядженні), прийнятому підприємством відповідно до встановленого порядку.

Щодо виплат працівникам підприємств державного та комунального секторів економіки. Згідно з п.п. 1.2 п. 2 розд. IV Положення № 1213 сума нарахованої працівникам винагороди, допомоги, премії тощо, яка обчислена відповідно до законодавства, установчих і розпорядчих документів із прибутку попереднього звітного кварталу (року) відповідно до фінансового плану, відображається у бухгалтерському обліку проводкою Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» Кт 66 «Розрахунки за виплатами працівникам».

При цьому розпорядчим документом підприємства має бути визначене застосування порядку виплат, які здійснюються за рахунок прибутку (в тому числі їх вичерпний склад).

Усі інші виплати працівникам, які не визначені установчими та розпорядчими документами підприємства як такі, що виплачуються за рахунок прибутку, обліковуються відповідно до П(С)БО 26 «Виплати працівникам» і включаються до складу витрат підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі