Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення вартості ремонтів та поліпшень об'єктів основних засобів

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2012 р. № 12372/6/15-1216

Щодо відображення вартості ремонтів та поліпшень об’єктів основних засобів

Лист Державної податкової служби України від 09.07.2012 р. № 12372/6/15-1216

(витяг)

 

Державна податкова служба України розглянула листи ВАТ <…> з питань справляння податку на прибуток і повідомляє.

Щодо витрат із поліпшення та ремонту основних засобів

Відповідно до п. 146.11 ст. 146 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов’язаних з ремонтом та поліпшенням об’єктів основних засобів (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція), що призводить до зростання майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об’єктів у сумі, що перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного податкового року з віднесенням суми поліпшення на об’єкт основного засобу, щодо якого здійснюються ремонт та поліпшення.

Згідно з п. 146.12 ст. 146 Кодексу сума витрат, що пов’язана з ремонтом та поліпшенням об’єктів основних засобів, у тому числі орендованих або отриманих у концесію чи створених (збудованих) концесіонером у розмірі, що не перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року, відноситься платником податку до складу витрат.

Відповідно до пунктів 138.2, 138.4 та 138.5 ст. 138 Кодексу облік витрат здійснюється у разі їх фактичного понесення платником за умови їх підтвердження відповідними первинними документами.

Отже, платник податків має право визначити порядок відображення вартості ремонтів та поліпшень об’єктів основних засобів у податковому обліку, а саме:

або віднести до складу витрат у сумі, яка перевищує* 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного податкового року, а суму перевищення віднести на об’єкт основного засобу, щодо якого здійснюються ремонт та поліпшення,

або у повній сумі віднести на об’єкт основного засобу, щодо якого здійснюються ремонт та поліпшення, навіть якщо сума десятивідсоткового обмеження ще не вичерпана.

* Очевидно, що малось на увазі «не перевищує». — Прим. ред.

При цьому відображення таких витрат у податковій декларації з податку на прибуток відбувається з урахуванням п. 138.11 ст. 138 Кодексу**.

** Як коментар див. статтю на с. 16.— Прим. ред.

<…>

 

Голова О. Клименко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі