Теми статей
Обрати теми

Відокремлений та структурний підрозділи підприємства: як сплачувати ПДФО?

Редакція ПБО
Стаття

Відокремлений та структурний підрозділи підприємства: як сплачувати ПДФО?

 

Мета цієї статті — розглянути особливості нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб із сум заробітної плати, нарахованої особам, які працюють у відокремлених або структурних підрозділах підприємств, організацій, установ.

Лілія УШАКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Відповідно до ч. 3 ст. 64 ГКУ підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру. Воно може створювати:

структурні підрозділи (виробничі та функціональні структурні підрозділи);

філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи.

І відокремлені підрозділи (філії, представництва), і структурні підрозділи (ділянки, цехи, відділи) підприємство має право створювати за межами свого місцезнаходження (див. лист Держкомпідприємництва від 03.03.2011 р. № 2340).

Докладно про те, чим відрізняються відокремлені та структурні підрозділи, а також про порядок реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Держреєстр) та взяття на облік як платників податків і зборів відокремлених підрозділів підприємства, читайте у статті «Підрозділи підприємства: структурні та відокремлені» на с. 4. Тут же зауважимо, що для цілей розд. ІV ПКУ, що визначає порядок обкладення ПДФО, термін «відокремлений підрозділ» слід вживати у значенні, установленому ГКУ (п.п. 14.1.30 ПКУ). Чіткого визначення, які підрозділи слід вважати відокремленими, ГКУ не дає. Водночас загальне визначення відокремленого підрозділу надано в абзаці першому ч. 1 ст. 1 Закону № 755. Згідно з цією нормою відокремлений підрозділ юридичної особи — це філія, інший підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням* та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юридичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

* Згідно з абзацом шостим ч. 1 ст. 1 Закону № 755 місцезнаходження юридичної особи — це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (виконавчий орган).

ПКУ покладає обов’язок з нарахування, утримання та сплати податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) на податкового агента, яким є: юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента — юридичної особи (п.п. 14.1.180 ПКУ). Щодо структурних підрозділів підприємства, то вони як податкові агенти з ПДФО в ПКУ не виділені.

Утриманий з доходів працівників податок перераховується податковими агентами до бюджету згідно з БКУ. Порядок сплати ПДФО, установлений БКУ, застосовується:

1) усіма юридичними особами, у тому числі тими, які мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа;

2) відокремленими підрозділами, яким у встановленому порядку надано повноваження з нарахування, утримання та сплати ПДФО до бюджету (далі — відокремлений уповноважений підрозділ).

Якщо ж відокремлений підрозділ підприємства не уповноважено нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО (далі — відокремлений неуповноважений підрозділ), то всі обов’язки податкового агента за такий неуповноважений підрозділ виконує юридична особа (абзац другий п.п. 168.4.3 ПКУ).

Отже, для цілей застосування норм розд. ІV ПКУ важливо знати статус підрозділу підприємства: відокремлений чи структурний, а також якими повноваженнями його наділено в частині нарахування, утримання та сплати ПДФО (відокремлений уповноважений або відокремлений неуповноважений підрозділ). Про порядок нарахування та сплати ПДФО із сум доходу, нарахованого працівникам структурних та відокремлених підрозділів, ітиметься далі.

 

Уповноважений відокремлений підрозділ

Відокремлені підрозділи, наділені повноваженнями нараховувати та сплачувати ПДФО, повинні стати на облік в органі ДПС за своїм місцезнаходженням як платники ПДФО (п. 63.3 ПКУ). Узяття відокремлених уповноважених підрозділів на облік здійснюється після включення відомостей про них до Держреєстру (після отримання власного ідентифікаційного коду ЄДРПОУ).

Податковим агентом з ПДФО, нарахованого найманим працівникам відокремленого уповноваженого підрозділу, є безпосередньо такий відокремлений уповноважений підрозділ.

Як податковий агент уповноважений відокремлений підрозділ зобов’язаний самостійно:

1) нараховувати та сплачувати ПДФО за найманих працівників до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням (абзац перший п.п. 168.4.3 ПКУ);

2) складати та подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ щодо фізичних осіб, яким нараховує (виплачує) дохід, до органу ДПС за своїм місцезнаходженням (абзац перший п.п. «б» п. 176.2 ПКУ). При цьому в реквізитах Податкового розрахунку вказуються дані такого уповноваженого підрозділу як податкового агента.

 

Неуповноважений відокремлений підрозділ

Неуповноважений відокремлений підрозділ, що має код ЄДРПОУ, зобов’язаний стати на облік в органі ДПС за своїм місцезнаходженням.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати та сплачувати ПДФО, то всі функції податкового агента за такий підрозділ виконує головне підприємство, а саме:

1) нараховує та сплачує до місцевого бюджету за місцезнаходженням свого неуповноваженого відокремленого підрозділу податок на доходи, нарахований працівникам неуповноваженого відокремленого підрозділу;

2) подає за відокремлений неуповноважений підрозділ Податковий розрахунок за формою № 1ДФ у вигляді окремої порції до органу ДПС за своїм місцезнаходженням. Крім того, копію розрахунку підприємство направляє і до органу ДПС за місцезнаходженням свого неуповноваженого відокремленого підрозділу, в якому такий підрозділ перебуває на обліку (абзац другий п.п. «б» п. 176.2 ПКУ, п. 2.6 Порядку № 1020). У цьому випадку в реквізитах Податкового розрахунку вказуються дані підприємства.

 

Структурний підрозділ, розташований поза межами місцезнаходження підприємства

Із положень Закону № 755 випливає, що структурні підрозділи, розташовані не за місцезнаходженням підприємства, не підлягають уключенню до Держреєстру. Тобто структурні підрозділи, на відміну від відокремлених, не мають власного коду ЄДРПОУ.

У ПКУ структурні підрозділи підприємства не визначено як податкових агентів, тому самостійно сплачувати ПДФО, нарахований своїм працівникам, вони не можуть (п.п. 168.4.4 ПКУ). Частиною другою ст. 64 БКУ встановлено, що ПДФО, який сплачується податковим агентом — підприємством (його філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом), зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичним особам.

Таким чином, підприємство зобов’язане:

1) нараховувати та сплачувати ПДФО, нарахований працівникам структурного підрозділу, до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням;

2) подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ з даними щодо працівників структурного підрозділу до органу ДПС за своїм місцезнаходженням.

На завершення зауважимо, що на місцях деякі податківці у своїх роз’ясненнях не зовсім правильно, на нашу думку, трактують положення ПКУ і БКУ, указуючи на необхідність сплати ПДФО, нарахованого працівникам структурного підрозділу, до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого підрозділу. Утім, ще раз підкреслимо, що згідно з нормами чинного законодавства сплата податку за місцезнаходженням підрозділу здійснюється виключно в разі, якщо такий підрозділ відокремлений (обґрунтування цього наведено вище).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі