Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку вибору об’єкта використання пільги з податку на нерухомість

Редакція ПБО
Лист від 11.03.2013 р. № 3724/6/17-3216

Щодо порядку вибору об’єкта використання пільги з податку на нерухомість

Лист від 11.03.2013 р. № 3724/6/17-3216

 

Державна податкова служба України <…> щодо порядку вибору використання пільги із податку на нерухомість і повідомляє.

Відповідно до пункту 1 розділу XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України (далі — Кодекс) з 1 січня 2013 року набрала чинності стаття 265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», відповідно до якої введено в дію новий місцевий податок — на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платниками вказаного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

Згідно з пунктом 265.4 статті 265 Кодексу передбачаються пільги зі сплати податку на нерухоме майно у вигляді зменшення бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи: для квартири — на 120 кв. м і для житлового будинку — на 250 кв. м.

Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа — платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Відповідно до підпункту 265.7.3 пункту 265.7 статті 265 Кодексу платники податку на підставі документів, що підтверджують їх право власності на об’єкт оподаткування та місце проживання (реєстрації), мають право звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо житлової площі житлової нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку.

Таким чином, пільга буде застосовуватись до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа — платник податку зареєстрована в установленому законом порядку.

Якщо фізична особа — платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності, вона має надати до 1 липня поточного року письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем реєстрації.

Таке звернення (заяву) можна подати особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

 

В. о. Голови А. Ігнатов



коментар редакції

Для уточнення пільгового об’єкта нерухомості фізособа
 подає письмову заяву за місцем своєї реєстрації

Хоча цей лист стосується тільки порядку сплати податку на нерухоме майно фізичними особами, ми визнали за доцільне опублікувати його та прокоментувати.

Згідно з п.п. 265.1.1 ПКУ платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти власники об’єктів житлової нерухомості.

Фізособам податок на нерухомість обчислюють податкові органи за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості на підставі даних, отриманих від органу державної реєстрації прав на нерухомість, про житлову площу об’єкта нерухомості. Податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, надсилається органом ДПС платникам за місцезнаходженням об’єкта нерухомості до 1 липня звітного року (п.п. 265.7.2 ПКУ).

При цьому виключно для фізосіб передбачено пільгу, що зменшує базу оподаткування об’єктів житлової нерухомості:

— для квартири — на 120 кв. м житлової площі;

— для житлового будинку — на 250 кв. м житлової площі.

Застосувати пільгу можна один раз за базовий період (за рік) до об’єкта житлової нерухомості, в якій фізособа зареєстрована в установленому законом порядку, або за її вибором до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, що перебуває в її власності.

Отже, виходить, що в загальному порядку при розрахунку податку податківцями пільга застосовуватиметься до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізособа — власник житлової нерухомості зареєстрована, тобто, як казали раніше, прописана.

Водночас для мінімізації витрат на сплату податку на нерухомість фізичні особи можуть, самостійно проаналізувавши всі наявні у власності об’єкти житлової нерухомості, вибрати для себе найоптимальніший варіант, застосувавши на власний розсуд пільгу до одного з об’єктів.

Наприклад, фізособа є власником житлового будинку, житлова площа якого згідно з документами становить 320 кв. м, і квартири, у якій вона прописана, житловою площею 90 кв. м. Податківці, обчислюючи суму податку на нерухомість, за умовчанням застосують пільгу до квартири, у якій фізособа зареєстрована, тоді, отримавши повідомлення-рішення, фізособа зобов’язана буде сплатити податок з площі будинку — 320 кв. м х 11,47 = 3670,40 грн. (докладно про порядок обчислення податку на нерухомість, який застосовується як для юридичних, так і для фізичних осіб, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 1 — 2, с. 40).

Якщо ж застосувати пільгу до житлового будинку (320 кв. м - 250 кв. м = 70 кв. м), то вийде, що податок потрібно буде сплатити за 70 кв. м житлової площі будинку та за другий об’єкт житлової нерухомості — квартиру за всі 90 кв. м. Тоді сума податку дорівнюватиме (70 + 90) х 11,47 = 1835,20 грн., що істотно менше першого варіанта, який податківці застосують за умовчанням.

Щоб уточнити об’єкт пільгування, фізособа повинна подати письмове звернення (заяву) до податкового органу (п.п. 265.7.3 ПКУ). І як випливає з роз’яснень податківців, наданих у листі, що коментується, подати звернення (заяву) фізособа повинна за місцем своєї реєстрації (а не за місцем реєстрації вибраного для пільги об’єкта житлової нерухомості).

Мабуть, передбачається, що подальший обмін інформацією між відповідними податковими органами відбуватиметься без участі платника податків.

 

Наталія Дзюба

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі