Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. ДПСУ вважає, що при ремонті авто за рахунок страхових виплат страхувальник має право на податковий кредит лише у частині франшизи

Редакція ПБО
Новини

ДПСУ вважає, що при ремонті авто за рахунок страхових виплат страхувальник має право на податковий кредит лише у частині франшизи

 

Головне податкове відомство на своєму офіційному сайті зазначило: якщо автомобіль, що використовується в оподатковуваній діяльності, відремонтований за рахунок страхових виплат, то сума ПДВ до складу податкового кредиту власника автомобіля-страхувальника не відноситься.

При цьому, на думку податківців, якщо ремонт автомобіля здійснено частково за рахунок коштів страхувальника у вигляді франшизи, то податковий кредит може бути відображено у сумі ПДВ, пропорційній частці цієї франшизи.

Зауважимо, що аналогічні фіскальні роз’яснення податківців містяться в ЄБПЗ та в листі ДПСУ від 12.01.2012 р. № 809/7/15-3417-26. У коментарі до зазначеного листа ми вже висловлювалися проти обмеження права страхувальника на податковий кредит за ремонтом автомобіля за рахунок страхових виплат (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 51, с. 18).

Нагадаємо: справа в тому, що страхове відшкодування є грошовою сумою, яка виплачується страховиком при настанні страхового випадку (у межах договорів майнового страхування). При цьому страхувальник стає її власником і може розпоряджатися цією сумою на власний розсуд, у тому числі спрямувати її на ремонт автомобіля, що потрапив у ДТП. Таким чином, при перерахуванні оплати СТО на ремонт авто за рахунок страхового відшкодування платник користується власними коштами, і він має повне право на податковий кредит (при дотриманні умов для його формування).

Крім того, аналогічний підхід має застосовуватися і в тому випадку, якщо оплата ремонту за заявою страхувальника надходить безпосередньо з рахунка страховика.

Докладніше про облік страхового відшкодування та ремонт за його рахунок основних засобів див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 16, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі