Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Чи можуть єдиноподатники 2 групи отримувати оплату за свої послуги електронними коштами?

Редакція ПБО
Новини

Чи можуть єдиноподатники 2 групи отримувати оплату за свої послуги електронними коштами?

 

ДПСУ на своєму офіційному сайті нагадала, що єдиноподатники можуть здійснювати розрахунки виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), що передбачено п. 291.6 Податкового кодексу України.

Електронні кошти (Яндекс Кошти, Webmoney та ін.) ні до тих, ні до інших не відносяться. Тому платники, які застосовують спрощену систему, не мають права приймати оплату за свої послуги чи проданий товар такими електронними коштами.

Від себе зауважимо: відмінність електронних грошей (Яндекс Кошти, Webmoney) від справжніх полягає в тому, що розрахунки за їх допомогою можуть здійснюватися в обхід банківської системи, — їх емітентом є небанківські установи. Крім того, згідно з п. 1.4 Положення про електронні гроші в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 04.11.2010 р. № 481, випуском електронних грошей в Україні можуть займатися виключно банки.

Крім цього, існують певні проблеми з документальним оформленням розрахунків за допомогою електронних грошей, а також із бухгалтерським та податковим обліком таких операцій (особливо у частині перетворення електронних грошей на їх гривенний еквівалент і зарахування отриманих коштів на банківський рахунок).

Водночас податківці роз’яснили, що варіант розрахунків електронними коштами можливий, якщо підприємець укладе договір із банком про отримання банком електронних коштів від клієнтів такого підприємця та переведення їх на розрахунковий рахунок підприємця у вигляді безготівкових коштів.

Докладно про принципи праці з електронними грошима та документальне забезпеченя цих операцій див. статтю «Електронні гроші: проблеми обліку та здійснення розрахунків» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 68, с. 20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі