Теми статей
Обрати теми

Загальні питання із заповнення. Формою Податкового розрахунку не передбачено граф для відображення кількості зовнішніх сумісників та ФОП

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Формою Податкового розрахунку не передбачено граф для відображення кількості зовнішніх сумісників та ФОП

 

На підприємстві працюють зовнішні сумісники. Як у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відобразити їх кількість? Чи потрібно у графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ указувати кількість фізичних осіб — підприємців, яким виплачувався дохід у звітному кварталі?

(м. Чернівці)

 

У формі Податкового розрахунку, яку затверджено наказом ДПСУ від 24.12.2010 р. № 1020, передбачено дві графи для відображення кількості осіб, яким нараховувалися (виплачувалися) протягом звітного кварталу доходи.

Перша графа «Працювало у штаті». Тут згідно з п.п. 3.1.6 Порядку № 1020 проставляється найбільша з місячних за звітний період (на перше число місяця) облікова кількість штатних працівників облікового складу юридичної особи або самозайнятої фізичної особи. Тобто при поданні Податкового розрахунку за 1 квартал 2013 року роботодавець повинен розрахувати на перше число кожного із трьох місяців 1 кварталу 2013 року облікову кількість штатних працівників облікового складу, порівняти отримані значення та вказати в цій графі найбільше із трьох значень.

Розрахунок облікової кількості штатних працівників облікового складу здійснюється відповідно до Інструкції № 286 . Відповідно до п.п. 2.6.1 Інструкції № 286 не включаються до облікової кількості штатних працівників, зокрема, працівники прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств (зовнішні сумісники). Якщо ж працівник є внутрішнім сумісником (оформлений за сумісництвом на тому ж підприємстві, де і основне місце роботи), то в обліковій кількості штатних працівників він ураховується як одна фізична особа.

Друга графа «Працювало за цивільно-правовими договорами». У цій графі Порядок № 1020 зобов’язує податкових агентів зазначити кількість працівників за цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД), проте не уточнює, як розраховується цей показник. Із роз’яснень, наданих ДПСУ в ЄБПЗ* у підкатегорії 160.26, випливає, що при підрахунку цього показника необхідно також керуватися положеннями Інструкції № 286. І якщо дотримуватись цих роз’яснень, то до кількості працюючих за цивільно-правовими договорами не потраплять:

працівники, які працевлаштовані у цього роботодавця за основним місцем роботи та уклали з цим же роботодавцем ЦПД (абзац другий п.п. 2.6.2 Інструкції № 286). Тобто таких працівників буде враховано один раз при заповненні графи «Працювало у штаті». При підрахунку працюючих за ЦПД вони не враховуються. Водночас, якщо ЦПД укладено із зовнішнім сумісником, то його необхідно враховувати при підрахунку кількості працюючих за ЦПД;

фізичні особи — підприємці, які виконують роботи за цивільно-правовими договорами (абзац четвертий п. 3.3 Інструкції № 286).

Ураховуючи викладене, робимо такі висновки:

по-перше, формою Податкового розрахунку не передбачено графи для відображення кількості зовнішніх сумісників. Цих працівників не можна відображати у графі «Працювало у штаті», а до графи «Працювало за цивільно-правовими договорами» вони можуть потрапити тільки в разі, якщо із зовнішнім сумісником на цьому підприємстві буде укладено ЦПД. Проте податківці в цьому питанні дотримуються іншої точки зору. У своїх роз’ясненнях у ЄБПЗ вони зазначають про можливість уключення кількості зовнішніх сумісників до кількості працівників за ЦПД. Однак, на нашу думку, такі дії суперечать положенням Порядку № 1020. Річ у тім, що з працівником, працевлаштованим за сумісництвом, укладається трудовий, а не цивільно-правовий договір. Заробітна плата, що нараховується працівнику-суміснику згідно з трудовим договором, відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «101», тоді як для виплат за ЦПД передбачена інша ознака доходу — «102». Тому відображення кількості зовнішніх сумісників у графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» призведе до перекручення даних Податкового розрахунку за формою № 1ДФ;

по-друге, фізичні особи — підприємці не беруть участі в розрахунку показника «працювало за ЦПД». Тобто, по суті, до розрахунку цього показника потраплять тільки фізичні особи, які не є підприємцями, за умови, що вони не працевлаштовані у цього суб’єкта господарювання за основним місцем роботи.

 

Лілія Калашникова, економіст-аналітик

 

* Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ www.sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі