Теми статей
Обрати теми

Загальні питання із заповнення. Працівнику у звітному кварталі не нараховувався дохід

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Працівнику у звітному кварталі не нараховувався дохід

 

Працівник підприємства пішов у відпустку з наступним звільненням з 28 грудня 2012 року на 17 календарних днів. Суму відпускних було нараховано, виплачено йому у грудні 2012 року та відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2012 року. Чи потрібно такого працівника вказувати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року та проставляти дату його звільнення у графі 7 «Дата звільнення з роботи», якщо у звітному кварталі йому не нараховувався дохід?

(м. Донецьк)

 

Із положень п.п. «б» п. 176.2 ПКУ випливає, що Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за звітний квартал формується та подається податковими агентами тільки в разі нарахування (виплати) доходів на користь фізичних осіб у такому кварталі.

Крім того, у п. 3.7 Порядку № 1020 зазначено, що графа 7 «Дата звільнення з роботи» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ заповнюється лише на тих фізичних осіб, які:

— були звільнені у звітному періоді за місцем роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати,

або

звільнені до початку звітного періоду, але отримували зарплату у звітному періоді.

Отже, головна умова для відображення даних про фізособу в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ — це наявність нарахованого або виплаченого у звітному кварталі доходу.

Оскільки дохід у вигляді зарплати фізособі в 1 кварталі 2013 року не нараховувався, то незважаючи на те що її було звільнено в першому місяці такого кварталу, інформацію про фізособу у графах Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року, зокрема про дату звільнення, відображати не потрібно. Аналогічні висновки зроблено податківцями в роз’ясненні, наведеному в ЄБПЗ у підкатегорії 160.26.

Зі свого боку зауважимо, що ситуації, коли особа звільняється в місяці, в якому їй не нараховується дохід, підприємство могло б уникнути, якби при нарахуванні відпускних воно застосовувало інший підхід, а саме: відпускні нараховувалися частинами окремо за кожним місяцем, на який припадає відпустка. Проте такий варіант не прийнятний для бюджетників, у яких фізособі може бути виплачено дохід тільки в разі його нарахування.

 

Лілія Калашникова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі