Теми статей
Обрати теми

Окремі виплати фізособам. Відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ поворотної фінансової допомоги, виданої підприємцю

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ поворотної фінансової допомоги, виданої підприємцю

 

Підприємство видало підприємцю, який працює на загальній системі оподаткування, поворотну фінансову допомогу. З якою ознакою доходу слід відобразити суму такої допомоги в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

(м. Запоріжжя )

 

Насамперед слід розібратися, яким доходом є для підприємця поворотна фінансова допомога: підприємницьким чи непідприємницьким. Від цього залежить, з якою ознакою необхідно його відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Доходи фізичних осіб — підприємців, отримані протягом календарного року від здійснення господарської діяльності, підлягають оподаткуванню за правилами, установленими ст. 176 ПКУ. Якщо фізична особа — підприємець отримує доходи інші, ніж від здійснення підприємницької діяльності, у межах обраних нею видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, установленими ПКУ для платників податків — фізичних осіб (п. 177.6 ПКУ).

Відповідно до п.п. 14.1.257 ПКУ поворотна фінансова допомога — це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів чи надання інших видів компенсації у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

У зв’язку з тим, що поворотна фінансова допомога, отримана фізичною особою — підприємцем відповідно до умов договору, підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, протягом дії договору сума такої допомоги не включається до складу доходу підприємця. Аналогічні роз’яснення надано в консультації податківців, розміщеній у ЄБПЗ у підкатегорії 180.03.

Таким чином, при видачі поворотної фіндопомоги підприємцю слід керуватися загальними правилами, установленими для оподаткування доходів фізосіб. Згідно з п.п. 165.1.29 ПКУ основна сума кредиту, отримана платником податку (протягом строку дії договору), не включається до його загального оподатковуваного доходу. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму поворотної фінансової допомоги, виданої фізособі, слід відобразити з ознакою «153». Це підтверджують податківці в консультації, розміщеній у ЄБПЗ у підкатегорії 160.26.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі