Теми статей
Обрати теми

Окремі виплати фізособам. Учасник виходить зі складу ТОВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Учасник виходить зі складу ТОВ

 

Учасник ТОВ виходить з його складу за власним бажанням. У березні 2013 року цьому учаснику було виплачено належну йому у статутному фонді частку майна. Чи потрібно ТОВ відображати таку виплату в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

(м. Сімферополь)

 

Так, потрібно. Пояснимо, чому.

Згідно з ч. 1 ст. 167 ГКУ особи, які мають частку у статутному фонді господарської організації, є власниками корпоративних прав.

Абзацом п’ятим п.п. 170.2.2 ПКУ операції з повернення фізособі грошових коштів або майна (майнових прав), раніше внесених нею до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такої особи з числа учасників емітента прирівняні до продажу інвестиційного активу.

Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно (п.п. 170.2.1 ПКУ). Звітним періодом для цілей оподаткування інвестиційного прибутку є календарний рік*.

Таким чином, у цій ситуації ТОВ не виступає щодо учасника, який виходить із ТОВ, податковим агентом. Тобто воно не нараховує та не сплачує до бюджету податок на доходи фізичних осіб при виплаті учаснику доходу, отриманого ним від операції з повернення майна, раніше внесеного таким учасником до статутного фонду емітента корпоративних прав. Водночас таке ТОВ зобов’язане буде відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму цього доходу з ознакою доходу «112».

У цьому випадку фізична особа, яка отримала інвестиційний дохід , повинна буде самостійно за результатами звітного року визначити інвестиційний прибуток від такої операції та розрахувати податкові зобов’язання з податку на доходи. Інвестиційний прибуток за цією операцією дорівнюватиме різниці між доходами (частиною вартості майна ТОВ, яку отримано учасником при виході) та витратами (сумою внеску до статутного фонду ТОВ). Якщо в результаті розрахунку інвестиційного прибутку виходить від’ємне значення, воно вважається інвестиційним збитком (п.п. 170.2.3 ПКУ).

Якщо протягом звітного року така фізособа здійснювала також інші операції з інвестактивами, то вона розраховує за результатами такого року загальний фінансовий результат за всіма операціями. Якщо загальний фінансовий результат додатний, його сума в межах 10 розмірів мінзарплати, установленої на 1 січня звітного року (у 2013 році — 11470 грн.), обкладається податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 %, а сума перевищення — за ставкою 17 %. Якщо в результаті розрахунку вийшов збиток, то його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестактивами наступних років до його повного погашення.

Результати від операцій з інвестиційними активами фізособа зобов’язана задекларувати. Виняток — випадки, указані в п.п. 170.2.8 ПКУ.

Припустимо, що вартість виплаченого учаснику товариства майна дорівнює 45000 грн. Підприємство має заповнити Податковий розрахунок за формою № 1ДФ на цього учасника так.

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

30

2222222222

45000

00

45000

00

112

<…>

 

Марія Соломіна, економіст-аналітик

 

* Виняток із цього правила передбачено тільки для випадку купівлі-продажу інвестактивів із використанням послуг професійного торговця цінними паперами, уключаючи банк, який виконує функції податкового агента згідно з п.п. 170.2.9 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі