Теми статей
Обрати теми

Окремі виплати фізособам. Спеціальний одяг у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Спеціальний одяг у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

 

Підприємство видає працівникам спеціальний одяг. Чи потрібно в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображати його вартість?

(м. Харків)

 

Відповідно до п.п. 165.1.9 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу працівника, у тому числі, але не виключно, вартість спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець забезпечує платника податків відповідно до Закону № 2694. Порядок забезпечення, перелік та граничні строки використання спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту має бути встановлено КМУ (на сьогодні не затверджені) та/або галузевими нормами безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Отже, вартість спецодягу не обкладається податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), якщо:

1) особи, які одержують спецодяг, перебувають у трудових відносинах з підприємством;

2) спецодяг повертається на склад підприємства:

— після закінчення строку носіння;

— при отриманні нової замість зношеної (що стала непридатною, зіпсованої, зниклої з місця зберігання не з вини працівника);

— при звільненні працівника;

3) спецодяг видається відповідно до Закону № 2694, а також порядку, переліку та граничних строків його використання, установлених КМУ (після встановлення) та/або галузевих норм безоплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Вартість такого неоподатковуваного спецодягу роботодавці зобов’язані відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «136».

Наприклад, вартість виданого в січні 2013 року працівнику Іващенку П. П. (ідентифікаційний номер — 2625458910) спецодягу становить 200 грн. Цю вартість підприємство відобразить в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року так:

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

2

2625458910

200

00

200

00

136

<…>

 

Якщо ж працівник після закінчення строку носіння, або в разі переходу на іншу посаду, де не потрібне носіння спецодягу, або при звільненні не повернув роботодавцю спецодяг та не компенсував його вартість, то вартість такого одягу буде для цього працівника доходом у вигляді додаткового блага. Такий дохід з урахуванням натурального коефіцієнта обкладатиметься ПДФО за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ, а саме 15 % і 17 %. Розмір цього доходу розраховується виходячи зі звичайної ціни неповерненого спецодягу, яка, на наш погляд, має враховувати ступінь його зношеності.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід у вигляді додаткового блага підлягає відображенню з ознакою доходу «126».

 

Лілія Калашникова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі