Теми статей
Обрати теми

Окремі виплати фізособам. Відображаємо в Податковому розрахунку орендну плату, виплачену ФОП

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відображаємо в Податковому розрахунку орендну плату, виплачену ФОП

 

Підприємство з лютого 2013 року орендує автомобіль у фізичної особи — підприємця на загальній системі оподаткування. З якою ознакою доходу слід відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суми орендних платежів?

(м. Севастополь)

 

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем (далі — ФОП), що працює на загальній системі оподаткування, установлено ст. 177 ПКУ.

Згідно з п. 177.8 ПКУ суб’єкт господарювання при нарахуванні (виплаті) ФОП доходу від здійснення ним підприємницької діяльності не утримує податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) у джерела виплати, якщо таким ФОП надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Контролювати відповідність виду діяльності, за який здійснюється нарахування (виплата) доходу, видам діяльності, зазначеним у реєстраційній картці, якщо договір оренди автомобіля укладено з ФОП, податковий агент не повинен. Для неутримання ПДФО ФОП достатньо надати копію виписки (витягу) з Держреєстру.

У Податковому звіті за формою № 1ДФ дохід ФОП від надання автомобіля в оренду підприємству необхідно відобразити з ознакою доходу «157» (як дохід, виплачений самозайнятій особі). Суми нарахованого та виплаченого ФОП доходу підприємство має вказати у графах 3а і 3 відповідно. У графах 4а і 4 слід проставити прокреслення.

Припустимо, що в 1 кварталі 2013 року сума орендної плати, нарахованої ФОП за договором оренди, склала 6000 грн. Згідно з договором оренди виплата доходу здійснюється протягом 5 днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Наведемо фрагмент заповненого Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з даними про дохід, нарахований та виплачений підприємцю в 1 кварталі 2013 року.

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

5

2111111111

6000

00

6000

00

0

00

0

00

157

<…>

 

Лілія Калашникова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі