Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок та відповідальність податкових агентів. Відповідальність податкового агента при самовиправленні

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відповідальність податкового агента при самовиправленні

 

Підприємство самостійно виявило та виправило помилку, допущену в раніше поданому Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, подавши уточнюючий розрахунок. Чи застосовуються штрафні санкції в разі самовиправлення?

(м. Харків)

 

Нагадаємо: керуючись п. 119.2 ПКУ податковий орган може застосувати до податкового агента штраф у розмірі 510 грн. за такі порушення, пов’язані з Податковим розрахунком за формою № 1ДФ:

неподання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ;

подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з порушенням установлених строків;

подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками.

Цей штраф може бути застосовано до податкового агента за будь-яке з перелічених порушень у разі його виявлення податковим органом протягом 1095 днів із дня подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ або з дня, наступного за граничним строком подання зазначеної форми.

Якщо ж до платника податків уже застосовувався штраф, передбачений п. 119.2 ПКУ, але протягом року з дати виписки відповідного податкового повідомлення-рішення він знову допускає одне із зазначених вище порушень, розмір штрафу збільшується до 1020 грн.

Причому, на думку ДПСУ, самовиправлення* податковим агентом помилок, які було допущено в раніше поданому Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, не звільняє його від відповідальності згідно зі п. 119.2 ПКУ. На застосуванні цього штрафу вони наполягають і в разі, якщо виявлена та виправлена через уточнюючий Податковий розрахунок помилка не впливає на показники, зазначені у графах 3, 3а, 4 і 4а Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, який уточнюється (див. роз’яснення ДПСУ в ЄБПЗ у підкатегорії 160.28). Виняток тут один — коригування вже поданого Податкового розрахунку до закінчення строку його подання шляхом подання «Звітного нового» Податкового розрахунку. У цьому випадку штрафу не буде.

Зі свого боку зауважимо, що певні підстави для застосування штрафів у податківців дійсно є. Річ у тім, що прописуючи п. 120.2 ПКУ (нагадаємо, що в цьому пункті зазначено: при самостійному донарахуванні суми податкових зобов’язань інші штрафи, передбачені гл. 11 розд. ІІ ПКУ, не застосовуються) законодавець найімовірніше не врахував те, що на підставі п. 119.2 ПКУ податкових агентів може бути притягнуто до відповідальності за дії, що не призвели до заниження податкових зобов’язань.

На наш погляд, виходом із ситуації, коли після виправлення допущених помилок шляхом подання уточнюючого Податкового розрахунку за формою № 1ДФ до податкового агента було застосовано штраф за п. 119.2 ПКУ, може бути оскарження відповідного податкового повідомлення-рішення. При цьому у скарзі, що подається до вищого за рівнем податкового органу, або в позовній заяві як аргументи на користь неправомірності застосування штрафних санкцій у подібній ситуації можна послатися на те, що право на самовиправлення не обмежується можливістю внесення змін виключно в тих випадках, коли помилка спричинила заниження податкових зобов’язань. Отже, положення п. 120.2 ПКУ, що передбачають можливість звільнення від відповідальності в разі самовиправлення, повинні поширюватися і на випадки виправлення помилок у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, які не призвели до недоплати з податку на доходи фізичних осіб. Позитивні для податкових агентів судові рішення за такими справами вже є (див. постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 02.10.2012 р. у справі 2а/0570/7793/2012, постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 13.12.2012 р. у справі № 2270/5907/12). Проте є і постанови суду, що підтримують сторону податківців (див. постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 01.02.2013 р. у справі № 2а/0570/15449/2012).

Ураховуючи викладене вище, однозначно рекомендуємо податковим агентам виправлятися у випадку, коли допущена помилка призвела до заниження податкових зобов’язань. Річ у тім, що самовиправлення зі сплатою штрафу, передбаченого п. 50.1 ПКУ (3 % від суми недоїмки), рятує від штрафу за п. 127.1 ПКУ (25 %, або 50 %, або 75 % суми податку, що підлягає нарахуванню (сплаті) залежно від кількості допущених правопорушень протягом 1095 днів), що підтверджують податківці в усних консультаціях.

 

Лілія Калашникова, економіст-аналітик

 

* Про порядок самовиправлення читайте на с. 31.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі