Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Підприємство перейшло на спрощену систему з II кварталу: як відзвітувати з податку на прибуток?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підприємство перейшло на спрощену систему з II кварталу: як відзвітувати з податку на прибуток?

 

Підприємство — платник податку на прибуток, оподатковуваний дохід якого за минулий рік не перевищив 10 млн грн., з 01.04.2013 р. перейшло на спрощену систему оподаткування. У які строки це підприємство повинне відзвітувати за I квартал у 2013 році з податку на прибуток та сплатити податкові зобов’язання за ним, якщо їх буде нараховано до сплати?

(м. Львів)

 

Чинне законодавство не містить однозначної відповіді, як учинити в такій ситуації, але проаналізувавши норми Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), можна дійти висновку, що такому підприємству слід подати декларацію з податку на прибуток за I квартал 2013 року, а також, у разі необхідності, сплатити нараховане за нею податкове зобов’язання в установлені для цього строки. Пояснимо, чому.

Згідно з п. 33.3 ПКУ базовий податковий (звітний) період визначено як період, за який платник податків зобов’язаний здійснювати розрахунки податків, подавати податкові декларації (звіти, розрахунки) та сплачувати до бюджету суми податків і зборів. За загальним правилом, установленим п. 49.18 ПКУ щодо всіх податків, податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період.

Що стосується податку на прибуток, то загальне правило для нього сформульовано в п. 57.1 ПКУ. Зважаючи на його приписи платники цього податку, які відповідають певним умовам (детальніше на цю тему див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 21, с. 26), у тому числі і підприємство, про яке йдеться у запитанні, з 01.01.2013 р. отримали право сплачувати зазначений податок на підставі податкової декларації, що подається до органів ДПС за звітний (податковий) рік та не сплачувати при цьому авансових внесків.

Решта платників податку на прибуток продовжує керуватися п. 152.9 ПКУ, згідно з яким для цілей розд. III «Податок на прибуток» цього Кодексу базовим податковим (звітним) періодом залишається календарний квартал, і повинні подавати декларацію щоквартально.

У ситуації, що розглядається, з 1 квітня поточного року підприємство втратило статус платника податку на прибуток у зв’язку з переходом на спрощену систему. Із цієї причини у 2013 році в нього не буде повноцінного податкового періоду, що дорівнює року*. Отже, єдиним звітним періодом щодо податку на прибуток для нього залишається I квартал**.

Непрямо таку точку зору підтверджує і податкова служба в консультації, розміщеній у ЄБПЗ у підкатегорії 110.30.01. Так, відповідаючи на запитання, за який період та в який строк сільськогосподарському підприємству необхідно подати декларацію, якщо воно з початку наступного року перейде на сплату ФСП, податківці зазначили, що в результаті такого переходу сільгосппідприємства втрачають статус платника податку на прибуток, а разом із цим втрачають і право на використання особливого річного звітного періоду (з 1 липня поточного року по 30 червня наступного року), установленого для них п.п. 152.9.1 ПКУ. Отже, період з 1 липня по 31 грудня (до переходу на сплату ФСП) для таких підприємств вважається окремим податковим періодом із поданням податкової звітності у строки, визначені для платників податку на прибуток, тобто протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем цього звітного періоду.

На підставі викладеного вище, щоб не піддавати підприємство ризику штрафних санкцій за несвоєчасне подання звітності, рекомендуємо декларацію з податку на прибутку в цьому випадку подати не пізніше 13.05.2013 р.*** та за необхідності сплатити суму задекларованого податкового зобов’язання не пізніше 20.05.2013 р. Хоча, узагалі-то, підстав для накладення штрафу за неподання декларації за I квартал та несплату податку на прибуток за нею в розглянутій нами ситуації немає.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

 

* Щось схоже, до речі, передбачено п.п. 152.9.3 ПКУ для випадку ліквідації платника податків — останнім податковим періодом для нього вважається період, на який припадає дата такої ліквідації.

** Припускаючи, що підприємство до кінця року не планує відмовлятися від спрощеної системи оподаткування та повертатися на загальну.

*** Незважаючи на те що в свіжій консультації з ЄБПЗ у підкатегорії 020.02 граничним строком подання декларацій за I квартал 2013 року названо саме 10 травня, слід мати на увазі, що цей день у 2013 році вважається вихідним згідно з розпорядженням КМУ від 19.12.2012 р. № 1043-р. Крім того, на підставі зазначеного розпорядження Нацбанк визнав 10 травня 2013 року неопераційним днем (див. лист НБУ від 12.03.2013 р. № 25-205/2962). Ураховуючи ці обставини, а також положення п. 49.20 ПКУ, вважаємо, що останнім днем подання податкової звітності за I квартал 2013 року буде 13 травня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі