Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податок на прибуток у фінансовій звітності

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток у фінансовій звітності

 

Чи необхідно у зв’язку із запровадженням з 2013 року річного звітного періоду з податку на прибуток відображати у проміжній фінансовій звітності підприємства за I квартал, півріччя та 9 місяців поточного року суму податку на прибуток?

(м. Донецьк)

 

У принципі, відповідь на це запитання можна знайти у статті «Бухоблік авансових внесків та інших «прибуткових» платежів», опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 21. Однак, оскільки відтоді відбулися кардинальні зміни у складі фінансової звітності, зумовлені набуттям чинності новим НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Мінфіну України від 07.02.2013 р. № 73 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 24), а також застосуванням починаючи зі звітності за I квартал 2013 року нових звітних форм, варто повторити основні висновки тієї статті в нових умовах.

Насамперед зауважимо: для підприємств — платників податку на прибуток, що звітують у 2013 році, як і раніше, щоквартально, у питанні, що розглядається, усе залишилося без змін. Це означає, що такі підприємства на підставі розпорядчого документа про облікову політику мають право у статті «Витрати (дохід) з податку на прибуток» проміжного Звіту про фінансові результати (рядок 2300 нової форми № 2) навести суму поточного податку на прибуток, тобто податку, обчисленого відповідно до податкового законодавства без урахування відстрочених податків, які визначаються відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 17 «Податок на прибуток», затвердженого наказом Мінфіну України від 28.12.2000 р. № 353.

А от на дату складання річного звіту в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності таких підприємств здійснюється відповідне коригування (збільшення, зменшення) суми витрат з податку на прибуток з урахуванням змін відстрочених податків на прибуток за звітний рік (див. лист Мінфіну від 29.12.2006 р. № 31-34000-20-13/28502).

Якщо ж підприємство згідно з п. 57.1 ПКУ зобов’язане подавати річну Декларацію з податку на прибуток, то визнати зобов’язання в сумі поточного податку на прибуток, що підлягає сплаті, воно зможе лише за підсумками відповідного звітного року. Виходить, що у проміжних Звітах про фінансові результати таких підприємств рядок, призначений для відображення податку на прибуток (ряд. 2300 форми № 2, ряд. 140 форми № 2-м), залишатиметься незаповненим. Не зможуть відобразити витрати з податку на прибуток навіть ті підприємства, які своєю обліковою політикою вибрали щоквартальну періодичність визначення суми відстрочених податків на прибуток.

Тому в цьому випадку визнання підприємством зобов’язання з податку на прибуток із відображенням за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» (аналітичний рахунок «Розрахунки з податку на прибуток») та дебетом субрахунків 981, 982, 424, рахунків 17 і 54 можливо лише за підсумками 2013 року. Саме в цей момент витрати з податку на прибуток буде показано у відповідних рядках Звіту про фінансові результати.

Що стосується нової форми № 1, то тепер як у пасиві, так і в активі Балансу окремою довідковою статтею виділено розрахунки з бюджетом з податку на прибуток, що було викликано, як ми припускали, реанімацією щомісячних авансових внесків з цього податку. Так, у ряд. 1136 Балансу слід відображати дебіторську заборгованість за розрахунками з бюджетом у частині податку на прибуток, а в ряд. 1621* — заборгованість підприємства перед бюджетом з поточного податку на прибуток.

Водночас, як роз’яснюється в Методичних рекомендаціях щодо заповнення форм фінансової звітності, затверджених наказом Мінфіну України від 28.03.2013 р. № 433 (див. на с. 8 сьогоднішнього номера), сума авансового платежу з податку на прибуток (у випадках, передбачених законодавством) уключається до статті «Дебіторська заборгованість за розрахунками за виданими авансами» (рядок 1130). Причому тут, судячи з усього, слід показувати як щомісячні авансові внески з податку на прибуток, що сплачуються протягом звітного року, так і авансові внески при виплаті дивідендів. Раніше, як ми пам’ятаємо, Мінфін рекомендував наводити такі суми у статті «Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом» (див. лист від 24.01.2013 р. № 31-08410-06-52297 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 21, с. 46).

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

 

* Показники обох рядків не включаються до підсумку Балансу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі