Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Якщо роботодавець компенсує витрати відрядженого працівника за користування послугами маршрутного таксі, він не є податковим агентом

Редакція ПБО
Стаття

Якщо роботодавець компенсує витрати відрядженого працівника за користування послугами маршрутного таксі, він не є податковим агентом

 

Чи потрібно працівнику, який під час виконання службових функцій користувався послугами маршрутного таксі, отримувати копію витягу з Державного реєстру ЮО та ФОП, який надав ці послуги, якщо є оригінал квитка для відшкодування витрат та чи потрібно ЮО зазначати дані виплати ФОП у податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

 

Відповідно до п.п. 165.1.11 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), до загального місячного (оподатковуваного) доходу платника податку не включаються кошти, отримані на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ст. 170 ПКУ та розд. III ПКУ.

Відповідно до п.п. 140.1.7 п. 140.1 ст. 140 ПКУ при визначенні об’єкта оподаткування враховуються витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із таким платником податку або є членами керівних органів платника податку, в межах фактичних витрат особи, яка відряджена, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).

Зазначені в абзаці першому цього підпункту витрати можуть бути включені до складу витрат платника податку лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона та документа про сплату за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів.

Відповідно до ч. 1 Загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 № 59, із змінами і доповненнями, та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 31.03.98 № 218/2658 (далі — Інструкція), службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника органу державної влади, підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів (далі — підприємство), на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства). У першому та другому розділах Інструкції визначено Порядок відрядження працівників підприємств усіх форм власності.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III із змінами та доповненнями, перевезення пасажирів у режимі маршрутного таксі — це перевезення пасажирів на міському чи приміському автобусному маршруті загального користування за розкладом руху, в якому визначається час відправлення автобусів з початкового та кінцевого пунктів маршруту з висадкою і посадкою пасажирів чи громадян на їхню вимогу на шляху прямування автобуса в місцях, де це не заборонено правилами дорожнього руху.

Суб’єкти господарювання, які надають зазначені послуги відповідно до отриманої ліцензії, повинні дотримуватися норм чинного законодавства про автомобільний транспорт і забезпечувати, зокрема, виконання правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного перевезення» від 18.02.97 р. № 176, із змінами і доповненнямию.

Згідно з положеннями зазначених Правил пасажирський перевізник здійснює перевезення пасажирів за квитками, форма яких затверджується в установленому законодавством порядку, і який підтверджує факт укладання договору перевезення.

Ураховуючи вищевикладене, юридична особа при відшкодуванні витрат платника податків, які понесені ним під час відрядження, має право врахувати витрати за користування послугами маршрутного таксі за умови надання оригіналів квитків та без надання копії витягу з Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, якщо послуги маршрутного таксі надавала фізична особа — підприємець.

При цьому оскільки підприємство (юридична особа) лише компенсує витрати працівника на відрядження, тобто не є податковим агентом щодо фізичної особи — підприємця, то податковий розрахунок за формою № 1ДФ подавати не зобов’язане.

 

За матеріалами підкатегорії 160.26
Єдиної бази податкових знань,
розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sts.gov.ua 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі