Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Подаємо річну декларацію з податку на прибуток: чи необхідно звітувати за пільгами щокварталу?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Подаємо річну декларацію з податку на прибуток: чи необхідно звітувати за пільгами щокварталу?

 

Якщо підприємство подає річну декларацію з податку на прибуток і при цьому користується податковими пільгами, то йому потрібно подавати звіт про суми податкових пільг щоквартально чи один раз на рік разом із зазначеною декларацією?

 

Згідно з п. 30.6 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) суб’єкти господарювання — платники податків, які не сплачують до бюджету суми податків і зборів у зв’язку з отриманням податкових пільг, зобов’язані вести облік цих сум. Такий облік здійснюється відповідно до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233 (далі — Порядок № 1233), яким установлено необхідність складання зазначеними суб’єктами звіту про суми податкових пільг за формою, визначеною додатком до цього Порядку.

Пунктом 3 зазначеного Порядку передбачено, що звіт подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового періоду.

Як видно, у визначених Порядком № 1233 строках немає жодної прив’язки ані до загальновстановлених строків подання квартальної податкової звітності (п.п. 49.18.2 ПКУ), ані до строків звітності з податку на прибуток (пп. 57.1 і 152.9 цього Кодексу).

Також про будь-який зв’язок між поданням звіту про пільги та декларації з прибутку не зазначено в п. 46.2 ПКУ, що регламентує подання разом з указаною декларацією фінансової звітності.

Порядком № 1233 передбачено тільки один випадок, коли звіт про пільги не подається: якщо суб’єкт господарювання пільгами не користується.

Тому, на наш погляд, якщо підприємство користується податковими пільгами, подавати звіт про суми податкових пільг потрібно щоквартально, незалежно від того, який податковий період з податку на прибуток установлено для такого підприємства.

Також слід нагадати: норми ПКУ щодо перенесення останнього дня строку подання податкової декларації (а саме п. 49.20) не можна застосувати до звіту про суми податкових пільг, оскільки він не є податковою декларацією в розумінні п. 46.1 ПКУ. Про це ж ідеться в листі ДПС у м. Києві від 28.01.2013 р. № 833/10/06-406.

Отже, якщо граничний строк подання звіту припадає на вихідний або святковий день, його необхідно подати заздалегідь (за І квартал 2013 року — не пізніше 08.05.2013 р.), щоб уникнути адміністративної відповідальності.

Нагадаємо: відповідно до ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП) відсутність податкового обліку, порушення керівником та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій установленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків у випадках, коли таке подання передбачено законами України, призводить до адміністративної відповідальності.

Тому за неподання або несвоєчасне подання звіту про суми пільг керівника або іншу посадову особу підприємства може бути притягнуто на підставі ст. 1631 КпАП до відповідальності у вигляді штрафу в розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.). Повторне таке порушення протягом року карається вже штрафом у розмірі від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.). На це вказують працівники податкового відомства в консультації, розміщеній у розділі 510.01 ЄБПЗ.

 

 Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі