Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Позовна давність за житлово-комунальними послугами

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Позовна давність за житлово-комунальними послугами

 

Чи обчислюється строк позовної давності щодо заборгованості за житлово-комунальні послуги? Якщо так, то чи повинне підприємство, що надає такі послуги, утримувати ПДФО при списанні заборгованості зі строком позовної давності, що минув, якщо боржник — фізична особа?

(м. Харків)

 

Так, обчислюється. При його обчисленні застосовуються загальні правила, установлені ЦКУ (див. статтю на с. 5). Нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 257 ЦКУ загальна позовна давність становить 3 роки. Обчислення строку позовної давності за неоплаченими комунальними послугами слід здійснювати з дня, наступного за граничним строком їх сплати. Зі свого боку зауважимо, що, як правило, строки сплати за спожиті житлово-комунальні послуги прописуються в договорі (див. ч. 1 ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 р. № 1875-IV).

Щодо необхідності утримання податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) зазначимо таке. У зв’язку з тим, що договір у сфері житлово-комунальних послуг належить до цивільно-правових договорів, то в разі закінчення строку позовної давності за заборгованістю фізосіб за житлово-комунальні послуги слід керуватися положеннями п.п. 164.2.7 ПКУ. Цією нормою ПКУ встановлено, що сума заборгованості платника податків за укладеним ним цивільно-правовим договором, за якою закінчився строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50 % місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році — 573,50 грн.), крім сум простроченої податкової заборгованості, уключається до складу оподатковуваного доходу такого платника податку. При цьому фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та вказує їх у річній декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи).

Отже, при списанні безнадійної заборгованості фізичної особи — споживача житлово-комунальних послуг підприємство — постачальник таких послуг не повинно утримувати та перераховувати до бюджету ПДФО. Водночас таке підприємство зобов’язане відобразити суму оподатковуваного доходу фізособи у вигляді списаної заборгованості зі строком позовної давності, що минув (тобто суму доходу, що перевищує у 2013 році 573,50 грн.) у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «107».

Приклад. Борг за спожиті житлово-комунальні послуги, за яким минув строк позовної давності, було визнано безнадійною заборгованістю та списано в лютому 2013 року. Сума боргу склала 1257,00 грн.

Оскільки сума боргу перевищує граничний розмір, що дорівнює у 2013 році 573,50 грн., то сума перевищення над зазначеним розміром (683,50 грн. (1257,00 грн. - 573,50 грн.)) увійде до складу оподатковуваного доходу фізособи-боржника.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року оподатковуваний дохід у вигляді частини заборгованості фізособи, списаної після закінчення строку позовної давності, необхідно буде відобразити так:

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

40

2111111111

683

50

683

50

107

<…>

 

У свою чергу, фізична особа, заборгованість якої за ЦПД було списано після закінчення строку позовної давності, зобов’язана задекларувати такий дохід за підсумками 2013 року та самостійно сплатити з нього ПДФО до бюджету. Порядок подання декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи) установлено ст. 49 і 179 ПКУ.

За загальним правилом декларація про доходи подається фізособами, щодо яких ПКУ встановлено обов’язок задекларувати свої доходи, до 1 травня року, наступного за звітним (п.п. 49.18.4 ПКУ).

Сплатити суму податкового зобов’язання, указану в декларації про доходи, фізична особа повинна самостійно до 1 серпня року, наступного за звітним (абзац перший п. 179.7 ПКУ).

У декларації про доходи дохід у вигляді списаної заборгованості, що перевищує у 2013 році 537,50 грн., відображається фізичною особою в колонці 3 рядка 01.07 «Інші доходи» розд. II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу».

Оподатковуватися такий дохід буде за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %).

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі