Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами

Редакція ПБО
Лист від 17.04.2013 р. № 1423/7/99-99-19-03-01-17

Щодо оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами

Лист від 17.04.2013 р. № 1423/7/99-99-19-03-01-17

 

Прийнятим Верховною Радою України 06.12.2012 р. Законом України № 5519-IV «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів» (далі — Закон № 5519) внесено зміни, зокрема, до розділу III «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України (далі — ПКУ) щодо оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами та встановлено ставку податку на прибуток у розмірі 10 % від об’єкта оподаткування за такими операціями.

У зв’язку з цим Міністерство доходів і зборів України звертає увагу на наступне.

Міністерством доходів і зборів України розроблено проект наказу, яким передбачено приведення форм податкових декларацій з податку на прибуток підприємства, банку та страховика у відповідність до положень Закону № 5519, зокрема, шляхом викладення додатка ЦП (цінні папери) в новій редакції (додається*).

* Не наводиться. — Прим. ред.

З урахуванням зазначеного, Міністерство доходів і зборів України рекомендує платникам податків використовувати нову редакцію додатка ЦП, до затвердження змін до відповідних форм податкової звітності, до податкових декларацій з податком на прибуток, яка запропонована проектом наказу, для її подання до органів ДПС за своїм місцезнаходженням замість встановлених відповідними наказами форм.

Положеннями п. 57.1 ст. 57 ПКУ встановлено, що платник податку, який за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов’язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків у наступному році, а за підсумками першого кварталу отримує прибуток, має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов’язань.

Ураховуючи, що оподаткування податком на прибуток прибутку від операцій з ЦП за окремою ставкою 10 % запроваджено з 01.01.2013 р. і, відповідно, податок на прибуток від таких операцій за ставкою 10 % не враховується для обрахунку базового показника для визначення авансових внесків у 2013 році, наявність прибутку від операцій з ЦП за підсумками І кварталу 2013 р. не є підставою для подання податкової декларації з податку на прибуток за перше півріччя та три квартали 2013 року.

У зв’язку з викладеним зобов’язую голів ДПС в АР Крим, областях містах Києві та Севастополі, окружній ДПС — Центральному офісу з обслуговування ВПП терміново довести зазначений лист до відома платників податку та підпорядкованих органів ДПС з метою дотримання положень ПКУ.

 

Заступник міністра А. Ігнатов



коментар редакції

Здаємо казна-що,
або Про звітність платників податків,
 які здійснюють «ціннопаперові» операції

Нагадаємо: на початку цього року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів» від 06.12.2012 р. № 5519-VI законодавці значно підкоригували порядок оподаткування операцій, що діяв на той момент, з цінними паперами*. Зокрема, зазначеним Законом у новій редакції було викладено базові положення Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), що визначають порядок обкладення таких операцій податком на прибуток, а також запроваджено новий особливий акцизний податок на операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами.

* Про основні новації, запроваджені цим Законом, ми писали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 6, с. 21 і № 13.

Такі масштабні зміни в оподаткуванні операцій з цінними паперами вимагали від чиновників, по-перше, унести зміни до чинної форми додатка ЦП до декларації з податку на прибуток, і по-друге, розробити та затвердити нову форму звітності щодо особливого податку з операцій з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами.

Листом, що коментується, Міндоходів направило для використання в роботі проект форми додатка ЦП до декларації з податку на прибуток. При цьому податківці рекомендують використовувати нову редакцію додатка ЦП ще до її затвердження та реєстрації в Мін’юсті.

Інакше кажучи, ті платники податків, які подають квартальну декларацію з податку на прибуток**, при поданні звітності за І квартал 2013 року (граничний строк подання — 13.05.2013 р.) повинні використовувати нову форму додатка ЦП. Те ж саме стосується і платників податків з числа банківських установ та страховиків.

** Наприклад, платники податків, які сплачували авансові внески з податку на прибуток підприємств та за підсумками І кварталу 2013 року не отримали прибуток або отримали збиток. Відповідно до абзацу сьомого п. 57.1 ПКУ вони мають право подати податкову декларацію та фінансову звітність за I квартал, а також не сплачувати авансові внески у II — IV кварталах 2013 року, а податкові зобов’язання визначати на підставі податкової декларації за півріччя, 3 квартали та рік (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 21, с. 26).

Водночас, як зазначають податківці в листі, наявність прибутку від операцій з цінними паперами за підсумками І кварталу 2013 року не є підставою для подання податкової декларації з податку на прибуток за перше півріччя та три квартали 2013 року. Цей висновок буде цікавим насамперед платникам податків, згаданим в абзаці восьмому п. 57.1 ПКУ, згідно з яким платник податків, який за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов’язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків наступного року, а за підсумками І кварталу отримав прибуток, повинен подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали, а також за звітний рік для нарахування та сплати за нею податкових зобов’язань.

Що стосується звітності з особливого акцизного податку, то на сьогодні Міністерством доходів і зборів України розроблено та передано на реєстрацію до Мін’юсту проекти:

Декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами;

Розрахунку суми податкового зобов’язання з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами, з операцій податкового агента або власних операцій;

Порядку заповнення та подання Декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами.

При цьому за наявною інформацією, якщо до 13.05.2013 р. зазначені форми та Порядок не пройдуть державну реєстрацію в Мін’юсті, платникам податків також буде рекомендовано подавати звітність за формою вказаних проектів.

Як бачимо, «рекомендувати» платникам податків звітувати за незатвердженими формами стає в податківців поганою традицією. Не так давно в листі від 04.02.2013 р. № 2665/7/15-1317 фахівці цього відомства вже пропонували платникам консолідованого податку звітувати за не зареєстрованою на той момент в Мін’юсті формою Розрахунку податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток. Тепер історія повторюється з «ціннопаперовою» звітністю платників податку на прибуток та особливого акцизного податку.

І все б нічого — бухгалтерам не вперше пристосовуватися до тих чи інших не завжди законних вимог податківців. Проте на сьогодні ані форми нового додатка ЦП, ані форми Декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами немає у програмі OPZ «Податкова звітність» (і навряд чи вони там з’являться до набуття ними чинності після офіційної реєстрації в Мін’юсті). А отже, про їх подання в електронній формі не може бути й мови.

 

Алла Свіріденко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі