Теми статей
Обрати теми

Щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності у разі зміни розміру мінзарплати

Редакція ПБО
Лист від 01.03.2013 р. № 5165/7/15-2217

Щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності у разі зміни розміру мінзарплати

Лист від 01.03.2013 р. № 5165/7/15-2217п

 

Державна податкова служба України у зв’язку зі зверненнями платників податків і зборів та з метою належного дотримання норм законодавства із питань застосування положень Податкового кодексу України (далі — Кодекс) щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності повідомляє.

Згідно з підпунктом 267.3.1 пункту 267.3 статті 267 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) встановлено, що ставка збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг встановлюється сільськими, селищними та міськими радами (далі у цьому пункті — органами місцевого самоврядування) з розрахунку на календарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня календарного року (далі — мінімальна заробітна плата), визначеному цим пунктом, з урахуванням місцезнаходження пункту продажу товарів та асортименту товарів, пункту з надання платних послуг та виду платних послуг.

Строки сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності визначені підпунктом 267.5.2 пункту 267.5 статті 267 Кодексу, а саме:

за провадження торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту — не пізніш як за один календарний день до початку провадження такої діяльності;

за провадження торговельної діяльності (крім торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту), діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями — щомісяця не пізніше 15 числа, який передує звітному місяцю;

за здійснення діяльності у сфері розваг — щоквартально не пізніше 15 числа місяця, який передує звітному кварталу.

Як встановлено підпунктом 267.5.3 пункту 267.5 статті 267 Кодексу, під час придбання торгового патенту суб’єкт господарювання вносить суму збору за один місяць (квартал). На суму збору, сплачену під час придбання торгового патенту, зменшується сума збору, яка підлягає внесенню в останній місяць (квартал) його дії.

Платники збору можуть здійснити сплату збору авансовим внеском до кінця календарного року (підпункт 267.5.4 пункту 267.5 статті 267 Кодексу).

Так, пунктом 267.3 статті 267 Кодексу визначено ставки збору за провадження торговельної діяльності, які диференційовані залежно від місцезнаходження пунктів продажу товарів (їх асортименту) або надання платних послуг (їх видів), а також прив’язані до мінімальної заробітної плати як законодавчо встановленого розміру оплати праці.

Відповідно до пункту 8 статті 40 Бюджетного кодексу України визначається розмір мінімальної заробітної плати на відповідний бюджетний період.

Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) (Кодекс законів про працю України, Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР).

Розмір ставки збору щороку визначається з урахуванням Закону України про Державний бюджет України на відповідний рік та відповідних рішень органів місцевого самоврядування.

Отже, у разі зміни розміру мінімальної заробітної плати:

місячний (щоквартальний) збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який внесений у грудні попереднього року за січень (перший квартал) наступного року, перегляду не підлягає;

місячний (щоквартальний) збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який буде сплачуватись у січні (першому кварталі) за лютий (другий квартал), і в подальшому відповідно сплачуватиметься за встановленими ставками збору згідно з вимогами п. 267.3 ст. 267 ПКУ, з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного (календарного) року;

сума збору, внесена суб’єктом господарювання за один місяць (квартал) під час придбання торгового патенту, щорічно обчислюється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного (календарного) року.

 

Заступник Голови А. Ігнатов



коментар редакції

Чи спричинює зміна мінзарплати зміну вартості
 вже оплаченого торгового патенту?

Питання, що розглядається в цьому коментарі, логічно розподілити на три групи.

1 . Як відомо, оплата вартості торгового патенту (у формі сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності) здійснюється авансовими платежами — не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному місяцю або кварталу залежно від виду торгового патенту (крім короткострокових торгових патентів, які оплачуються не пізніше ніж за 1 календарний день до початку здійснення діяльності, що патентується). Ставки збору при цьому визначаються на підставі розміру мінімальної заробітної плати з розрахунку на календарний місяць на 1 січня календарного року, у зв’язку з чим їх абсолютний розмір щорік змінюється.

Такий порядок призводить до того, що збір за січень (I квартал) поточного року завжди сплачується за ставкою, розрахованою виходячи з мінімальної заробітної плати на 1 січня попереднього року (наприклад, сума збору за січень/I квартал 2013 року розраховувалася виходячи з 1073 грн. та сплачувалася до 15 грудня 2012 року). У зв’язку з цим виникає запитання: чи потрібно здійснювати доплату збору за вказаний період унаслідок збільшення розміру мінімальної заробітної плати?

На нього в листі, що коментується, надано ліберальну відповідь: сума збору, сплачена у грудні минулого року за січень (I квартал) поточного року, перегляду не підлягає (також див. Єдину базу податкових знань, розділ 120.04). Слід зауважити, що в цій частині податківці не змінили своїх поглядів (див. лист ДПАУ від 17.01.2012 р. № 448/7/15-2217). У свою чергу, за наступні звітні періоди (починаючи з лютого та ІІ кварталу) збір доведеться сплачувати вже виходячи з мінімальної заробітної плати на 1 січня поточного року: у 2013 році — 1147 грн.

2 . Під час придбання торгового патенту особа зобов’язана внести суму збору за один місяць (квартал) — у майбутньому вона зменшує суму збору, що підлягає сплаті за останній місяць (квартал) дії такого патенту (п.п. 267.5.3 ПКУ). При цьому зважаючи на те, що торгові патенти можуть придбаватися на доволі тривалий час, у тому числі на строк, що перевищує один рік (граничний строк дії торгового патенту, крім короткострокового торгового патенту та торгового патенту у сфері розваг, обмежений 60 календарними місяцями), виникає запитання: чи потрібно здійснювати доплату збору за останній період дії патенту, якщо до цього моменту його вартість уже збільшилася (у тому числі у зв’язку зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати)?

У листі, що коментується, зазначено, що така сума щорічно обчислюється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного (календарного) року. Що конкретно мали намір сказати цим податківці, невідомо, проте у світлі зазначеного питання вважаємо, що доплату збору за останній період дії патенту, у разі збільшення його вартості, здійснювати не потрібно. Свого часу цей висновок прямо випливав із п. 6 Порядку обліку плати за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності, затвердженого наказом ДПАУ від 03.09.99 р. № 477. При цьому, незважаючи на те що зазначений документ уже не чинний, механізм нарахування цього платежу (у частині суми, що сплачується за останній звітний період), найімовірніше, залишився тим самим.

3 . У контексті питань, що розглядаються, варто відзначити ще одну проблему, на яку податківці не звертають уваги. Як відомо, у докодексні часи суб’єкт міг здійснити передоплату вартості торгового патенту за весь строк його дії. У свою чергу, зараз граничний строк такої передоплати обмежено одним календарним роком (п.п. 267.5.4 ПКУ). При цьому слід зауважити, що вказана норма при її системному прочитанні не містить заборон для сплати вартості торгового патенту у грудні поточного року (тобто коли у загальному випадку здійснюється оплата вартості торгового патенту за січень/I квартал) за весь наступний рік. У зв’язку з цим вважаємо, що в разі сплати вартості торгового патенту в такий спосіб (тобто до кінця календарного року) зміна розміру мінімальної заробітної плати також не повинна призводити до необхідності будь-яких доплат.

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі