Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування прибутку, отриманого в результаті спільної діяльності

Редакція ПБО
Лист від 11.06.2012 р. № 9766/6/15-1415

Щодо оподаткування прибутку, отриманого в результаті спільної діяльності

Лист від 11.06.2012 р. № 9766/6/15-1415

 

Державна податкова служба України розглянула лист <…> щодо оподаткування прибутку, отриманого в результаті спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, і повідомляє.

Порядок оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи визначено п. 153.14 ст. 153 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ).

Спільна діяльність без створення юридичної особи провадиться на підставі договору про спільну діяльність, облік результатів від якої ведеться платником податку, уповноваженим на це іншими сторонами згідно з умовами договору, окремо від обліку господарських результатів такого платника податку.

Форма податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи (далі — Декларація) та Порядок ведення обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи (далі — Порядок) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.10.2011 № 1352, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.11.2011 за № 1290/20028.

Порядок застосовується до тих договорів про спільну діяльність, за якими провадиться господарська діяльність на території України або метою яких є отримання доходів, що підлягають оподаткуванню відповідно до розділу III Кодексу (п. 3 Порядку).

Відповідно до п. 152.9 ст. 159 ПКУ для оподаткування податком на прибуток використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

Виплата (нарахування) частини прибутку, отриманого учасниками спільної діяльності, оподатковується за ставкою, встановленою п. 151.1 ст. 151 ПКУ, особою, уповноваженою вести облік результатів спільної діяльності до/або під час такої виплати.

Результат спільної діяльності (прибуток чи збиток), визначений за правилами, встановленими III розділом ПКУ, відображається у рядку 07 Декларації з деталізацією розподіленого та не розподіленого між учасниками протягом звітного (податкового) періоду прибутку від спільної діяльності у рядках 08 та 09 відповідно.

Податкове зобов’язання з податку на прибуток від спільної діяльності визначається від загальної суми отриманого за підсумками звітного періоду прибутку від спільної діяльності за діючою ставкою податку на прибуток та відображається у рядку 10 Декларації.

У разі якщо протягом звітного періоду витрати спільної діяльності перевищують доходи такої діяльності, такі збитки переносяться на зменшення доходів майбутніх податкових періодів від такої спільної діяльності протягом строків, визначених ПКУ.

Таким чином, прибуток, отриманий учасниками від спільної діяльності без створення юридичної особи, підлягає оподаткуванню податком на прибуток за підсумками звітного періоду, незалежно від того, здійснено розподіл прибутку між учасниками чи ні.

 

Заступник Голови А. Ігнатов



коментар редакції

При спільній діяльності податок також сплачується
і з нерозподіленого прибутку

Головний висновок міститься в завершальній частині листа: у разі отримання прибутку від спільної діяльності (далі — СД) податок також потрібно сплачувати і з не розподіленого між учасниками прибутку.

Нагадаємо, що оподаткуванню спільної діяльності присвячено п. 153.14 ПКУ, який насправді вимагає оподаткування прибутку від спільної діяльності тільки в разі його розподілу між учасниками. Так, згідно з п.п. 153.14.3 ПКУ виплата (нарахування) частини прибутку, отриманого учасниками спільної діяльності, оподатковується за ставкою, установленою п. 151.1 ПКУ (відповідно у 2013 році — за ставкою 19 %, п. 10 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ), учасником, уповноваженим вести облік результатів спільної діяльності, до/або під час такої виплати.

Що стосується прибутку, отриманого від спільної діяльності, який залишається нерозподіленим між учасниками протягом звітного періоду, то слід зауважити: норми, аналогічної «старому» п.п. 7.7.4 Закону про податок на прибуток (яка, нагадаємо, за «докодексних» часів змушувала вважати такий прибуток «умовно розподіленим», у зв’язку з чим сплачувати з нього податок на прибуток), на сьогодні у п. 153.14 ПКУ більше немає. А отже, через відсутність із цього приводу будь-яких законодавчих вимог прибуток, що залишається не розподіленим між учасниками, обкладатися податком на прибуток не повинен(!).

Однак, усупереч цьому декларація щодо СД (повна назва — Податкова декларація про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, затверджена наказом Мінфіну України від 28.10.2011 р. № 1352) установлює інші правила. Так, для прибутку, що залишається не розподіленим між учасниками, у ній відведено окремий рядок 09, який нарівні з розподіленим прибутком, що відображається в рядку 08, бере участь у розрахунку «загального» податку на прибуток від спільної діяльності (рядок 10 = (рядок 08 + рядок 09) х ставка податку :
: 100). Тобто форма декларації щодо СД фактично так само, як і в «докодексний» період, змушує сплачувати податок також і з нерозподіленого прибутку.

На цю суперечність ми вже раніше звертали увагу у статті «Спільна діяльність: облік та звітність» //«Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 50, с. 24. Як бачимо, не пропонуючи шляхів вирішення проблеми, а апелюючи тільки до форми декларації щодо СД, цей момент констатували у своєму роз’ясненні й податківці.

Проте потрібно визнати, що в ситуації, яка склалася, до внесення змін до форми СД-звітності та її приведення у відповідність до вимог п. 153.14 ПКУ заповнити декларацію щодо СД у будь-який інший спосіб просто неможливо. У результаті при здійсненні спільної діяльності в декларації щодо СД під оподаткування підпадатиме вся сума прибутку, як розподіленого, так і не розподіленого між учасниками за підсумками звітного періоду.

До викладеного вище залишається додати: на відміну від розподіленого прибутку (податок на прибуток, з якого, як зазначалося, згідно з п.п. 153.14.3 ПКУ сплачується до/або у момент його виплати учасникам), податок з прибутку, що залишається нерозподіленим, підлягає сплаті до бюджету в загальновстановлений строк, тобто протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком подання СД-звітності (п. 57.1 ПКУ). У зв’язку з цим зауважимо, що в умовах 2013 року можлива ситуація, коли нерозподілений прибуток від СД підлягатиме оподаткуванню тільки за підсумками звітного року — якщо умови здійснення спільної діяльності відповідатимуть умовам «річного» звітного (податкового) періоду, унаслідок чого за результатами її здійснення подаватиметься «річна» СД-звітність (див. Узагальнюючу податкову консультацію щодо особливостей подання декларацій з податку на прибуток і сплати податку у 2013 році, затверджену наказом ДПСУ від 21.12.2012 р. № 1171, а саме відповідь на запитання 1 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 12, а також присвячений сплаті податку на прибуток тематичний номер газети «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 21). У такому разі за підсумками 2013 року:

— «річну» декларацію щодо СД доведеться подати у «річний» — 60-денний, наступний за останнім календарним днем звітного (податкового) року, строк (тобто з урахуванням перенесення суботи 1 березня 2014 року на понеділок — не пізніше 3 березня 2014 року, п.п. 49.18.3, п. 49.20 ПКУ), за даними якої:

податок з прибутку від СД, не розподіленого між учасниками, відповідно («з оглядкою» на суму сплачених упродовж 2013 року авансових внесків, якщо такі сплачувалися) сплатити у відведений для сплати 10-денний строк, тобто не пізніше 11 березня 2014 року.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі