Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Граничний строк подання податкової звітності за I квартал 2013 року — 13 травня

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Граничний строк подання податкової звітності за I квартал 2013 року — 13 травня

 

Який день вважається граничним строком подання податкової звітності за I квартал 2013 року — 10 чи 13 травня? Чи впливає на визначення цього строку те, що суб’єкт господарювання взяв/не взяв до виконання рекомендації щодо перенесення робочих днів, викладені у розпорядженні КМУ від 19.12.2012 р. № 1043-р?

(м. Львів)

 

Почнемо з того, що згаданим вище розпорядженням від 19.12.2012 р. № 1043-р (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 105, с. 2) Кабінет Міністрів України рекомендував керівникам підприємств, установ та організацій перенести у 2013 році для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями, робочий день із п’ятниці 10 травня на суботу 1 червня. Право давати такі рекомендації надано уряду ст. 67 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Власник або уповноважений ним орган у разі застосування рекомендації Кабміну не пізніше ніж за два місяці повинен видати наказ (розпорядження) про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

Окрім цього, розпорядженням КМУ від 19.12.2012 р. № 1043-р застережено, що спеціальний режим роботи банків та їх установ у зазначені дні визначає Національний банк України, у зв’язку з чим слід мати на увазі інформацію, надану листом НБУ від 12.03.2013 р. № 25-205/2962: день роботи системи електронних платежів (СЕП) Нацбанку перенесено з п’ятниці 10 травня на суботу 1 червня 2013 року.

Як відомо, відповідно до п.п. 49.18.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, подаються протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Тобто у загальному випадку 10 травня має вважатися останнім днем подання звітності за I квартал.

Водночас п. 49.20 ПКУ встановлено так зване правило перенесення граничного строку подання звітності, згідно з яким якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, наступний за вихідним або святковим днем. При цьому згідно з п.п. 14.1.133 ПКУ під операційним (банківським) днем розуміється частина робочого дня, протягом якої приймаються документи на переказ та на їх відкликання і, за наявності технічної можливості, здійснюється їх обробка, передача та виконання (див. також п. 1.21 ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III).

Як бачимо, незважаючи на те що подання декларації не пов’язане з необхідністю здійснення платником податків банківського переказу грошових коштів, законодавець запропонував універсальний критерій для перенесення останнього дня строку подання податкової декларації, якщо він припадає на вихідний або святковий день. Орієнтуватися при цьому потрібно на наступний після вихідного або святкового операційний (банківський) день. Оскільки режим роботи всіх банківських установ безпосередньо визначається режимом роботи СЕП НБУ, такий критерій буде однаковим як для всіх платників податків, так і для органів ДПС незалежно від власного режиму роботи тих та інших, а це, у свою чергу, дозволить уникнути різночитань у тлумаченні п. 49.20 ПКУ.

Що стосується конструкції «вихідний або святковий день», що зустрічається в цьому ж пункті, то її застосування, навпаки, не призводить до бажаної однозначності вказаної норми. Так, звертає на себе увагу те, що, крім святкових днів, установлених ст. 73 КЗпП, існують ще і так звані неробочі дні, робота в які не проводиться, проте правило перенесення з п. 49.20 ПКУ формально на такі дні не поширюється. Унаслідок цього виходить, що порядок дій платника податків у разі, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на неробочий день, законодавством не визначено.

Щодо поняття «вихідні дні» варто зазначити: як випливає зі ст. 67 КЗпП, коли в законодавстві про працю йдеться про вихідні дні, то маються на увазі насамперед вихідні дні працівника. Проте в загальному випадку вихідні дні підприємства не обов’язково збігаються з вихідними днями працівника. Крім того, як уже зазначалося, роботодавці не зобов’язані в безумовному порядку дотримуватись рекомендацій Кабміну про перенесення вихідних та робочих днів, що також створює невизначеність у питанні, чи є останній день строку подання податкової декларації вихідним або святковим днем.

Підсумовуючи викладене вище, висловимо своє розуміння правила перенесення, установленого п. 49.20 ПКУ: таке правило має застосовуватися у випадку, якщо останній день строку подання податкової звітності припадає на день, який не є операційним (банківським) днем. Стосовно запитання, що розглядається, це означає: оскільки 10 травня офіційно оголошено днем, коли СЕП НБУ не працює, то граничним строком подання податкової звітності за I квартал 2013 року є найближчий після нього операційний (банківський) день — 13 травня.

На завершення вважаємо за необхідне попередити наших читачів про двозначну позицію податкових органів при визначенні такого дня у своїх роз’ясненнях. Так, у консультації, розміщеній в Єдиній базі податкових знань за кодом 020.02, а також у листах ДПСУ від 28.01.2013 р. № 1947/7/15-2117 («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 30) та від 14.02.2013 р. № 3688/7/15-2117 («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 26) граничним строком подання звітності за I квартал 2013 року названо 10 травня. Поряд із цим існують і протилежні вислови контролерів із цього приводу (див. консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2013, № 14, с. 36 і на сайті ДПС у м. Києві за адресою http://kyiv.sts.gov.ua/media-ark/news-ark/92977.html).

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі