Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. На продаж урожаю на корені спецрежим сільгосп-ПДВ не розповсюджується

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

На продаж урожаю на корені спецрежим сільгосп-ПДВ не розповсюджується

 

Через брак фінансових коштів сільгосппідприємство вимушене було продати вирощуваний врожай зернових, так би мовити, на корені, тобто ще до проведення його збирання. У якій податковій декларації з ПДВ (загальній чи спеціальній) підлягають відображенню сільгосппідприємством — суб’єктом спецрежиму оподаткування ПДВ операції з продажу такого незавершеного виробництва?

(смт Талалаївка Чернігівської обл.)

 

Насамперед відзначимо, що в світлі норм Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 30 «Біологічні активи», затвердженого наказом МФУ від 18.11.2005 р. № 790 (далі — П(С)БО 30), операція в ситуації, що розглядається, фактично є операцією продажу біологічного активу. Згідно з п. 4 П(С)БО 30 біологічний актив — тварина або рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди.

З точки зору бухгалтерського обліку, такий актив лише по завершенні біологічних перетворень може набути статусу сільськогосподарської продукції, поняття якої П(С)БО 30 визначено як актив, одержаний в результаті відокремлення від біологічного активу, призначений для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання.

Отже, до відокремлення від біологічного активу, тобто до збирання врожаю, говорити про продаж засіяного поля як про продаж сільгоспродукції не доводиться. Причому в аспекті як бухгалтерського, так і податкового обліку.

Згідно з п. 209.7 ПКУ сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у товарних групах 1 — 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, отримані в результаті здійснення діяльності, на яку відповідно до п. 209.17 ПКУ поширюється дія спеціального режиму оподаткування у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються), а послуги надаються безпосередньо платником податку — суб’єктом спеціального режиму оподаткування (крім придбання таких товарів/послуг у інших осіб), які поставляються зазначеним платником податку — їх виробником. Посіви до товарів, зазначених у групах 1 — 24 УКТ ЗЕД, не відносяться.

Пунктом 6 розд. І Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 25.11.2011 р. № 1492 (далі — Порядок № 1492), визначено, що платники податку, які згідно зі ст. 209 ПКУ застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, крім декларації 0110, подають податкову декларацію з позначкою «0121»/»0122»/»0123» (далі — декларація 0121 — 0123), яка є невід’ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише ті операції, що стосуються спецрежиму, установленого указаною статтею.

Згідно з п.п. 3.2.1 розд. V Порядку № 1492 у рядку 1 декларації 0121 — 0123 вказуються виключно операції з постачання сільськогосподарським підприємством вироблених (наданих) сільськогосподарських товарів/послуг на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах.

Ураховуючи зазначене, доходимо висновку, що на операцію з продажу незавершеного виробництва (посівів) не може розповсюджуватись спецрежим оподаткування сільгосп-ПДВ. Така операція має бути відображена в загальній декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

 

Анатолій Бобро, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі