Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Екоподаток за гній та пташиний послід

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Екоподаток за гній та пташиний послід

 

Підприємство займається виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом продукції тваринництва і птахівництва. У процесі вирощування тварин та птиці в підприємства утворюється побічна продукція (відходи) — пташиний послід та гній, які підприємство після певного накопичення реалізує на сторону, а частину використовує як добриво для своїх угідь. Чи зобов’язане підприємство сплачувати екологічний податок за пташиний послід та гній, що утворилися у процесі виробництва?

(м. Валки, Харківська область)

 

Згідно з п.п. 240.1.3 ПКУ платниками екологічного податку є особи, які, зокрема, здійснюють розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання).

Об’єктом та базою оподаткування для таких платників є обсяги та види (класи) розміщених відходів, крім обсягів та видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання (див. п.п. 242.1.3 ПКУ).

Запитання виникло неспроста: до 01.01.2013 р. сільськогосподарські підприємства, які займалися виробництвом (вирощуванням) продукції тваринництва та птахівництва і при цьому здійснювали розміщення протягом звітного кварталу відходів (гною та пташиного посліду), були платниками екологічного податку. Адже гній та пташиний послід уключені до групи відходів 01, класифікаційна група — 012, коди 0121.2.6.03 «Екскременти, сечовина та гній (включно струхлявіле сіно та солома) від худоби» і 0124.2.6.03 «Послід пташиний» Державного класифікатора відходів ДК 005-96.

З 01.01.2013 р. у цілях сплати екологічного податку застосовується нове визначення терміна «розміщення відходів», наведене в п.п. 14.1.223 ПКУ. Під ним розуміється або (1) постійне (остаточне) перебування, або (2) захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (у місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами.

За своєю суттю відходи сільського господарства містять значну частку органічних речовин (органічну складову) та практично завжди повністю утилізуються за різними напрямами. Отже, хоча пташиний послід або гній є відходами, але після нескладних операцій відбувається остаточна їх утилізація.

Тому, якщо сільгосппідприємство накопичений у процесі вирощування тварин та птиці гній і пташиний послід використовує або для подальшої реалізації на сторону, або в господарській діяльності — як добриво для своїх сільгоспугідь, то відповідно про жодне розміщення йтися не може. Із тим, що сплачувати екологічний податок за гній та послід при «тимчасовому» їх зберіганні не потрібно, погоджуються і податківці (див. лист Міністерства доходів і зборів від 17.06.2013 р. № 8443/7/99-99-15-04-01-17, консультації податківців у розділі 120.01 ЄБПЗ та у журналі «Вісник податкової служби України», 2013, № 24, с. 29).

На їх думку, до кола платників екологічного податку з 01.01.2013 р. входять тільки ті сільгосппідприємства, селянські та інші господарства, що займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом продукції тваринництва та птахівництва та дійсно розміщують обсяги гною та пташиного посліду. Отже, якщо обсяги гною та пташиного посліду не матимуть подальшого використання, а просто розміщуватимуться підприємством (1) у спеціально відведених для цього місцях або (2) на об’єктах, на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноважених органів на видалення відходів чи здійснення інших операцій з відходами, то за такі обсяги має сплачуватися екологічний податок.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі