Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Перевищення звичайної ціни над фактичною у сільгоспвиробника: у якій декларації відображаємо?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перевищення звичайної ціни над фактичною у сільгоспвиробника: у якій декларації відображаємо?

 

Сільгосппідприємство є суб’єктом спецрежиму обкладення ПДВ. Обсяги реалізації власної продукції та нарахований ПДВ сільгосппідприємство відображає у спецдекларації з ПДВ у складі податкових зобов’язань. У якій декларації (загальній чи спецдекларації) з ПДВ відображати операцію постачання власної сільгосппродукції, якщо звичайна ціна такого постачання перевищує договірну?

(м. Ізюм)

 

Згідно з п. 209.13 ПКУ сільгосппідприємство — суб’єкт спецрежиму оподаткування подає податкову декларацію у строки та в порядку, установлені для інших платників податку. Форма податкової декларації, що подається сільськогосподарським підприємством — суб’єктом спеціального режиму оподаткування, затверджується згідно з п. 201.15 цього Кодексу.

З 01.04.2013 р. звітність з ПДВ подається за формою декларації, яку затверджено наказом МФУ від 25.11.2011 р. № 1492 (у редакції наказу МФУ від 17.12.2012 р. № 1342). Вона є єдиною формою декларації для подання звітності як щодо сільськогосподарської, так і щодо іншої діяльності. Однак незважаючи на це наразі зберігається порядок подання сільгосппідприємствами двох типів (видів) декларацій:

— із відміткою «0110», де відображаються розрахунки з бюджетом (п. 5 розд. I Порядку № 1492);

— з відміткою «0121»/«0122»/«0123», до якої включаються тільки ті операції, що стосуються спецрежиму, установленого ст. 209 ПКУ (п. 6 розд. I Порядку № 1492).

Як випливає із запитання, підприємство продає власну сільгосппродукцію, отже, по суті, такі постачання має бути відображено в рядку 1 декларації «0121», а не в загальній декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом (п.п. 3.2.1 розд. V Порядку № 1492).

При визначенні об’єкта обкладення ПДВ платники, у тому числі і сільгоспники-спецрежимники, зважаючи на відсутність спеціальної норми повинні користуватися загальною нормою, наведеною в п. 188.1 ПКУ, яка передбачає, що база оподаткування визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ.

Сільгосппідприємство при продажу своєї продукції за ціною нижче звичайної, керуючись п. 17 Порядку № 1379, зобов’язане виписати два комплекти податкових накладних:

один — на суму фактичного постачання (ціни продажу — договірної вартості). Оригінал цієї податкової накладної видається покупцю та в номері через дріб податкова накладна повинна містити позначку «2», тобто бути відмічена як спецрежимна (п. 3 Порядку № 1379) (якщо покупець не є неплатником ПДВ, обидва її примірники залишаються у продавця);

другий — на різницю між звичайною ціною та сумою фактичного постачання з позначкою «01». Обидва примірники цієї податкової накладної сільгосппідприємство залишає в себе як загальні, а не спецрежимні.

Проте щодо того, у якій декларації вказувати обсяги сільськогосподарських товарів/послуг, звичайна ціна яких перевищує їх договірну ціну, у податківців давно склалася своя точка зору. На їх думку (див. ЄБПЗ у розділі 101.29.01):

(1) у рядку 1 декларації з ПДВ (скороченої) наводяться обсяги постачання та ПДВ виходячи з їх ціни (мається на увазі договірної вартості);

(2) сума перевищення звичайної ціни над договірною відображається в загальній декларації з ПДВ та не бере участі у визначенні питомої ваги вартості сільськогосподарської продукції.

І хоча на сьогодні ця консультація розміщена серед «нечинних» (зважаючи на внесення змін до звітності платників ПДВ), усе-таки варто припустити, що податківці свою точку зору в цьому питанні навряд чи змінять.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі