Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи слід членам фермерських та особистих селянських господарств сплачувати ЄСВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи слід членам фермерських та особистих селянських господарств сплачувати ЄСВ

 

Чи повинні сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування члени фермерських та особистих селянських господарств?

(м. Біла Церква)

 

Члени фермерських та особистих селянських господарств не віднесені до категорії платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), визначених ч. 1 ст. 4 Закону № 2464.

Разом із тим особи, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, з метою набуття страхового стажу для отримання пенсії за віком можуть стати платниками ЄСВ добровільно.

Так, на підставі абзацу третього ч. 1 ст. 10 Закону № 2464 члени фермерського господарства, особистого селянського господарства є платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску:

— на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття;

— у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням;

— від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;

— на пенсійне страхування.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 7 і ч. 6 ст. 10 Закону № 2464 добровольці самостійно визначають для себе суму, на яку нараховуватиметься ЄСВ, але вона не може бути менше розміру мінімального страхового внеску на кожну особу і більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, установленої цим Законом.

Нагадаємо: мінімальний страховий внесок — це сума ЄСВ, що визначається розрахунково множенням мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, установлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісячно (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2664). Розмір мінімальної заробітної плати згідно зі ст. 8 Закону про держбюджет-2013 у 2013 році становить:

— з 01.01.2013 р. по 30.11.2013 р. — 1147 грн.;

— з 01.12.2013 р. — 1218 грн.

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ (дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом) у 2013 році становить:

— з 01.01.2013 р. по 30.11.2013 р. — 19499 грн. (17 х 1147 грн.);

— з 01.12.2013 р. — 20706 грн. (17 х 1218 грн.).

Отже, для членів фермерських та особистих селянських господарств, які виявили бажання брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, розмір ЄСВ залежно від обраного виду такого страхування становить:

— на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування — 33,2 %;

— на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття — 1,5 %;

— на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, — 1,9 %;

— на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, — 1,51 %.

Якщо зазначені особи побажали брати участь в декількох видах загальнообов’язкового державного соціального страхування, ЄСВ сплачується ними в розмірах, обумовлених у ч. 11 ст. 8 Закону № 2464 та п. 3.4 Інструкції № 21-5. Причому яку б комбінацію не було обрано, внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі 33,2 % сплачується обов’язково.

Щоб взяти добровільну участь в одному або декількох видах загальнообов’язкового державного соціального страхування, членам фермерських та особистих селянських господарств слід подати до територіального органу Пенсійного фонду за місцем проживання такі документи:

— заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування із зазначенням виду соціального страхування, у якому вони мають намір брати участь;

— документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві;

— копію облікової картки фізичної особи — платника податків з реєстраційним номером;

— копію трудової книжки (за наявності);

— копію документа, що засвідчує особу.

Після перевірки органом Пенсійного фонду наведених у заяві відомостей з добровольцем у строк не пізніше ніж 30 календарних днів із дня отримання цієї заяви укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування*.

* Детальнішу інформацію про порядок та умови укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування можна отримати на сайті Пенсійного фонду України: http://www.pfu.gov.ua

Добровольці беруть участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі, але не менше одного року . Вони сплачують ЄСВ у розмірі, установленому в договорі, за кожний місяць до 20 числа наступного місяця. У разі дострокового розірвання договору сплачені суми ЄСВ не повертаються.

Протягом 30 календарних днів після закінчення строку дії договору такі особи формують та подають за себе звіт за формою згідно з додатком 6 до Порядку № 22-2. Звітним періодом для них є строк дії договору (п. 3.5 Порядку № 22-2).

Зауважимо: договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування може бути передбачена одноразова сплата особою ЄСВ за попередні періоди, у яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01.01.2004 р. по 31.12.2010 р.). При цьому сума ЄСВ, сплаченого за кожний місяць такого періоду, не може бути менше мінімального страхового внеску та більше суми ЄСВ, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що встановлені на дату укладення договору. Така одноразова сплата ЄСВ за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором (ч. 5 ст. 10 Закону № 2464).

Водночас слід урахувати, що відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 р. № 973-IV фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян зі створенням юридичної особи, які мають намір виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, згідно із законом.

Беручи це до уваги, фахівці Пенсійного фонду в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2013, № 24, с. 41, доходять висновку, що особи, які працюють у фермерському господарстві за трудовим договором (контрактом), підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Отже, фермерське господарство є платником і страхувальником для осіб, які працюють у ньому на зазначених умовах. Страхувальники ж сплачують ЄСВ за найманих працівників на умовах та в порядку, визначених Законом № 2464.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі