Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Підприємству, яке має філії, щорічно підтверджувати статус консолідованого платника податку на прибуток не потрібно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підприємству, яке має філії, щорічно підтверджувати статус консолідованого платника податку на прибуток не потрібно

 

Підприємство має філії та сплачує консолідований податок на прибуток, на якому планує залишатися в майбутньому. Чи потрібно йому для збереження в наступному, 2014 році статусу консолідованого платника повідомляти про це податкові органи? Чи потрібно надсилати подібне повідомлення податковим органам, якщо підприємство, що має філії, відкриває нову філію?

(м. Житомир)

 

Як відомо, підприємство, що має у своєму складі розташовані на території іншої територіальної громади відокремлені підрозділи (філії)*, може сплачувати податок на прибуток одним із таких способів:

самостійно (у такому разі філії сплачують податок на прибуток кожна «сама за себе» у загальновстановленому порядку);

консолідовано відповідно до п. 152.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). У такому разі податок на прибуток «за себе» та «за філії» за їх місцезнаходженням сплачує головне підприємство. При цьому головне підприємство складає та подає податковим органам за своїм місцезнаходженням консолідовану декларацію з податку на прибуток з додатком ЗП (у якому відображається сума податку, що сплачується «за філії», яка зменшує, у свою чергу, податкові зобов’язання головного підприємства), а філії подають податковим органам за своїм місцезнаходженням складені головним підприємством Розрахунки податкових зобов’язань зі сплати консолідованого податку на прибуток за формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 28.01.2013 р. № 39 (додатково див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 21, с. 36). Зауважимо: для підприємства з філіями сплата консолідованого податку на прибуток є правом, а не обов’язком, тому, скажімо, в обов’язковому порядку переходити на сплату консолідованого податку підприємству, що має розташовані на території інших територіальних громад філії, не потрібно — такого обов’язку чинним законодавством не встановлено (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2013, № 22, с. 69).

При другому варіанті — у разі вибору консолідованого податку на прибуток — слід мати на увазі, що:

— про це потрібно завчасно — до 1 липня поточного року (абзац четвертий п. 152.4 ПКУ) повідомити за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням своїх філій податкові органи, направивши їм Повідомлення платника податку про прийняття рішення про сплату консолідованого податку на прибуток (далі — повідомлення) за формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 28.01.2013 р. № 39;

— подавши такі повідомлення (повідомивши податківців), перейти на сплату консолідованого податку підприємство з філіями зможе тільки з початку наступного звітного року. Виняток, щоправда, при цьому зроблено (тобто більш «прискорений» перехід на консолідований податок дозволено) лише для «безфілійних» платників податків, відокремлені підрозділи (філії) у яких уперше тільки створюються — такі підприємства можуть відразу перейти на консолідований податок уже в році створення філії (про прийняття такого рішення платник податків повинен повідомити податкові органи протягом 20 днів з моменту його прийняття; див. абзац шостий п. 152.4 ПКУ). Тому таким платникам податків очікувати, наприклад, початку наступного календарного року для переходу на консолідований податок не потрібно.

Також слід мати на увазі, що, перейшовши на консолідований податок, у подальшому протягом року змінювати (!) обраний порядок сплати податку на прибуток не дозволяється (абзац п’ятий п. 152.4 ПКУ). Більше того, прийнявши одного разу рішення про сплату консолідованого податку на прибуток та повідомивши про це (у порядку, описаному вище) податківців, надалі підприємству, що має намір залишатися на консолідованому податку, кожного разу щорічно підтверджувати статус консолідованого платника податку на прибуток (скажімо, шляхом щорічного подання податковим органам до 1 липня повідомлень) не потрібно.

Стосовно поставленого запитання, це означає, що підприємству, яке вже перейшло одного разу на сплату консолідованого податку на прибуток та сплачує тепер консолідований податок «за себе» і «за філії», для збереження такого порядку сплати податку на наступний 2014 рік знову повторно повідомляти про це податківців у поточному (2013-му) році не потрібно. Тобто обраний порядок сплати консолідованого податку зберігається за підприємством у подальшому та не потребує періодичного (щорічного) підтвердження. А необхідність у повідомленні податкових органів у підприємства може виникнути тільки тоді, коли воно, припустимо, вирішить змінити обраний порядок сплати податку на прибуток (тобто в разі прийняття підприємством із цього приводу іншого рішення наприклад, відмови від консолідованого податку та повернення до загального порядку сплати податку на прибуток). У цьому разі про такі зміни (відмову від консолідованого податку, що планується з наступного року) платник податків повинен повідомити податкові органи за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням своїх філій у той самий строк — до 1 липня поточного року, подавши повідомлення довільної форми (консультація в розділі 102.04 ЄБПЗ).

Що стосується ситуації, коли підприємство, яке вже має філії та сплачує консолідований податок на прибуток, відкриває нову філію, то в цьому разі слід мати на увазі, що рішення про сплату консолідованого податку поширюватиметься на таку нову створену філію автоматично. Адже, як передбачено абзацом п’ятим п. 152.4 ПКУ, рішення про сплату консолідованого податку поширюється також і на відокремлені підрозділи, створені платником податків протягом будь-якого часу після здійсненого у минулому повідомлення. При цьому зважаючи на сплату консолідованого податку на прибуток у такому разі до податкових органів за місцезнаходженням нової відкритої філії (так само, як і щодо решти філій) подаватиметься «свій» Розрахунок податкових зобов’язань зі сплати консолідованого податку на прибуток. Тому в разі відкриття нової філії підприємству, що вже має філії та сплачує консолідований податок на прибуток, подавати повідомлення про обрання консолідованого податку податківцям не потрібно.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

 

* Філії, розташовані на території однієї з головним підприємством територіальної громади, розглядаються разом з головним підприємством як єдиний платник податку на прибуток (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2013, № 23, с. 23).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі