Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку заповнення уточнюючого розрахунку у разі виправлення помилок у рядку 24 декларації з ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 26.06.2013 р. № 5788/6/99-99-19-04-02-15

Щодо порядку заповнення уточнюючого розрахунку у разі виправлення помилок у рядку 24 декларації з ПДВ

Лист від 26.06.2013 р. № 5788/6/99-99-19-04-02-15

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <…> щодо порядку заповнення уточнюючого розрахунку та повідомляє, що відповідь на порушене питання надано листом Міжрегіонального головного управління Міндоходів — Центральний офіс з обслуговування великих платників від 08.05.2013 р. № 8501/10/06.2-20.

В доповнення до зазначеного листа повідомляємо, що в разі подання платником уточнюючого розрахунку до декларації з податку на додану вартість за січень 2013 року, у якому виправляється показник рядка 24 декларації, значення із графи 6 такого рядка враховується при визначенні значення рядків 21.2 та відповідно 24 податкової декларації з податку на додану вартість (при умові, що таке значення у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 25 чи значення рядка 23 (23.1 чи 23.2)):

— за березень 2013 року, якщо уточнюючий розрахунок подано у березні 2013 року як самостійний документ;

— за квітень 2013 року, якщо уточнюючий розрахунок подано у квітні 2013 року у складі податкової декларації з податку на додану вартість за звітний період — березень 2013 року.

 

Перший заступник Міністра С. Дериволков



коментар редакції

Виправлення помилок у рядках 20.2 і 24 декларації з ПДВ:
перенесення даних з УР до декларації

Листи податківців, що доповнюють один одного (див. на с. 10 і 11), роз’яснюють порядок виправлення помилок з ПДВ, допущених у рядках 20.2 і 24 декларації.

У цілому роз’яснення, що публікуються, повторюють положення вже відомої читачам Узагальнюючої податкової консультації, затвердженої наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. № 128 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 33, с. 11, відповідь на запитання 2). Нагадаємо, що згодом (із «березневим» оновленням ПДВ-звітності наказом Мінфіну України від 17.12.2012 р. № 1342, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 12) їх також було закріплено і на законодавчому рівні — у Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, де їх було покладено в основу розділу VI, присвяченого виправленню помилок з ПДВ. Отже, сьогоднішні роз’яснення податківців можна вже назвати такими, що «базуються» на нормах цього Порядку. Хоча зроблені при цьому висновки варті особливої уваги.

Однак перед тим, як приступити до їх розгляду, стисло нагадаємо, що при виправленні помилок у «перехідних» рядках 20.2 і 24 декларації з ПДВ платнику податків потрібно взяти на озброєння такий підхід: насамперед з’ясувати, чи вплинула допущена помилка на показники рядків 23 або 25 «помилкової» і наступних за нею декларацій — адже від цього залежить порядок здійснення самовиправлення (детальніше про який див. таблицю):

 

Виправлення помилок у «перехідних» рядках 20.2 і 24 декларації з ПДВ

Якщо помилка в періодах після «помилкового»:

не вплинула
на значення рядків 23 або 25 декларацій

вплинула
на значення рядків 23 або 25 декларацій

Помилку виправляють, подаючи один УР до звітного періоду, у якому було допущено помилку (такий УР може подаватися або як самостійний документ, або як додаток до декларації;
(п. 4 розд. VI Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, п. «б» запитання 2 Узагальнюючої податкової консультації № 128)

Помилку виправляють, подаючи УР до кожного звітного періоду, у якому помилка вплинула на значення рядків 23 або 25 декларації (такі УР може бути подано тільки як самостійні документи, оскільки разом із декларацією (як додаток до неї) може подаватися тільки один УР, що виправляє помилки тільки одного звітного періоду;
(п. 5 розд. VI Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, п. «б» запитання 2 Узагальнюючої податкової консультації № 128)

 

У листах, що коментуються, головну увагу приділено першій ситуації, коли помилка ще не встигла вплинути на розрахунки з бюджетом (тобто на значення рядків 23 або 25 декларацій) і коли результати проведених самовиправлень відповідно потрібно перенести з УР до декларації. Порядок такого перенесення розглянемо на прикладі двох можливих ситуацій: коли помилки в рядках 20.2 і 24 декларації виправлялися уточнюючим розрахунком (УР), який подавався (1) як самостійний документ або (2) як додаток до декларації.

 

Якщо УР подавався як самостійний документ

Загальне правило, якого повинен дотримуватись платник податків у цьому випадку: орієнтуючись на період подання УР, перенести результати з УР відповідно до декларації того періоду, у якому подавався уточнюючий розрахунок (при цьому якщо виправляються помилки за рядком 20.2, то значення з графи 6 рядка 20.2 УР зі своїм знаком («+» чи «-») переносять до рядка 21.1 декларації; а якщо виправляються помилки за рядком 24, то значення з графи 6 рядка 24 УР уключають до рядка 21.2 декларації з ПДВ). Наочніше ситуацію ілюструє приклад з другого листа, де пояснюється, що при виправленні помилок за січень УР, поданим як самостійний документ у березні 2013 року, дані такого УР має бути враховано платником податків при складанні декларації за той період, у якому подавався такий УР, — тобто в декларації за березень 2013 року. У цілому запропонований механізм перенесення не викликає запитань. Водночас цікавою стає ситуація, коли платник податків, самовиправляючись, вирішує подати УР (як окремий документ), припустимо, у перших числах березня — тобто ще до настання граничного строку подання декларації за лютий. У такому разі йому логічно було б врахувати проведені в УР виправлення вже при складанні найближчої декларації за лютий. Адже інакше, дотримуючись описаного підходу, при їх включенні аж до березневої декларації, декларація за лютий (складена без урахування внесених виправлень) може бути подана перекрученою (що, у свою чергу, згодом може призвести до необхідності додаткових виправлень також і за лютий; причому, мабуть, щоб уникнути цієї ситуації, перенесенню даних з УР уже до найближчої поточної декларації, як відомо, донедавна не перешкоджали і податківці на місцях). На жаль, цей момент так і залишився в листах не з’ясованим. Формально в них ідеться тільки про один можливий варіант — перенесення даних УР, який подано як самостійний документ у березні, до декларації за березень. У такому разі, можливо, платник податків вирішить самовиправитися в інший спосіб — у найближчій поточній декларації (тобто стосовно описаної ситуації — виправити помилку у складі лютневої ПДВ-звітності, додавши УР до поточної декларації за лютий). Хоча і цей випадок, зауважимо, податківці тепер бачать по-своєму.

 

Якщо УР подавався як додаток до декларації

Висновки податківців, зроблені щодо цієї ситуації, скажемо прямо, дещо спантеличують. Так, подаючи УР як «додаток до декларації», результати проведених у ньому виправлень податківці пропонують ураховувати не відразу у поточній декларації, разом з якою подається такий УР, а тільки в наступній декларації. У зв’язку з цим на прикладі з другого листа пояснюється: подавши УР (яким виправляється січнева помилка) разом із декларацією за березень (тобто як додаток до березневої декларації), дані такого УР платник податків зможе врахувати тільки при складанні наступної, квітневої декларації. Отже, продовжуючи і в цьому випадку орієнтуватися на період подання УР, податківці роз’яснюють: якщо УР (разом з поточною декларацією за березень) фактично було подано у квітні, то і дані його слід перенести до декларації за квітень. Виходить, у разі дотримання такого підходу податківців, виправляючи помилки «у поточній декларації», урахувати їх платнику податків удасться лише в декларації за наступний період(!). Проте такий підхід, слід зауважити, не відповідає ПКУ, який передбачає, що при виправленні помилок «у поточній декларації» уточнені показники має бути враховано платником податку вже в декларації поточного періоду (ст. 50 ПКУ).

Не секрет, що з моменту переходу на ПКУ плутанина довкола перенесення даних з УР до декларації була зумовлена зміненим порядком виправлення помилок (що вимагає від платника податків, незалежно від способу проведення виправлень, у будь-якому разі складання УР), а також відсутністю для цього необхідних рядків у декларації (адже на відміну від старої «докодексної» декларації, з переходом на ПКУ дані з УР у «новій» декларації з ПДВ відобразити було просто ніде).

Однак, чесно кажучи, запропонований податківцями варіант виправлення помилок «у поточній декларації» виглядає все ж дещо несподіваним. Наскільки будуть послідовними у своїй позиції податківці та чи закріпиться вона на практиці — покаже час. Ми, у свою чергу, не залишимо читачів на роздоріжжі і ситуації з помилками детальніше розглянемо в одному з найближчих тематичних номерів.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі