Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Загублено талони на ПММ: які податкові наслідки

Редакція ПБО
Стаття

Загублено талони на ПММ: які податкові наслідки

 

Підприємства — власники автотранспортних засобів уже давно оцінили переваги заправлення паливом за допомогою талонів. По-перше, немає необхідності видавати готівку водіям. По-друге, ціна палива фіксується на момент його оплати та зберігається на весь строк дії талонів. По-третє, талони зазвичай приймаються в усій мережі АЗС продавця, що дозволяє водію вибрати зручну точку заправки на маршруті руху. Проте, як і в будь-якої іншої речі, у талонів є свій недолік — вони загублюються. Зіткнувся з такою проблемою і наш читач, який звернувся до редакції з проханням роз’яснити податкові наслідки цієї ситуації. Виконуємо його прохання.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Правила № 1442 — Правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджені постановою КМУ від 20.12.97 р. № 1442.

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379.

Інструкція № 281 — Інструкція про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затверджена наказом Міністерства палива та енергетики України, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155.

 

Ситуація

Зупинимося на всіх нюансах проблемної ситуації, у якій опинився наш читач.

Підприємство, що має на балансі декілька автомобілів, уклало договір із продавцем нафтопродуктів про придбання ПММ через мережу його АЗС з використанням талонів.

На підставі цього договору на поточний рахунок продавця перераховано необхідну суму коштів як 100 % передоплату, після чого згідно з договором право власності на ПММ перейшло від продавця до покупця.

Придбане паливо на підставі акта приймання-передачі передано продавцю на відповідальне зберігання.

На оплачену кількість палива продавцем видано покупцю талони певних номіналів з нанесеними на них штрих-кодами за видами палива, серійним позначенням та індивідуальним номером. Строк дії талонів — 3 місяці.

На суму передоплати (за першою подією) продавцем виписано податкову накладну, на підставі якої покупцем відображено в себе податковий кредит з ПДВ.

Отримані талони підприємство видає водіям, щоб вони в міру необхідності могли обміняти їх на відповідну кількість палива на АЗС.

Проте один із водіїв загубив два талони на бензин А95 номіналом 20 л на загальну суму 451,20 грн.

Чи можна відновити загублені талони? Чи виникають якісь податкові наслідки у зв’язку із втратою талонів?

Щоб відповісти на поставлені запитання, розглянемо загальний порядок відпуску ПММ за талонами, варіант виходу із ситуації без податкових наслідків, а також випадки, коли без податкових наслідків не обійтися.

 

Загальний порядок відпуску ПММ за талонами

Відпуск нафтопродуктів споживачам здійснюється на підставі договорів або за готівку (п. 7.1 Інструкції № 281).

При цьому, як зазначено в п. 10 Правил № 1442, розрахунки за продані нафтопродукти із застосуванням згідно з договорами талонів або відомостей на відпуск нафтопродуктів здійснюються виключно через установи банків.

Дамо визначення талону. Для цього звернемося до розд. 3 Інструкції № 281. Тут зазначено, що талон є спеціальним талоном, придбаним за умовами та відпускною ціною встановленого номіналу, який підтверджує право його власника на отримання на АЗС фіксованої кількості ПММ певного найменування і марки, що указані на ньому.

Таким чином, талон — це документ, що підтверджує право покупця на отримання вже оплаченого палива, що зберігається на АЗС. При цьому талони не є засобом платежу за ПММ, оскільки їх оплату вже заздалегідь здійснено за безготівковим розрахунком. На те, що талони на відпуск палива не є засобами платежу, указали і податківці в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 13, с. 11.

Форму, зміст та ступінь захисту бланків талонів установлює їх емітент, тобто підприємство — постачальник ПММ. На талоні обов’язково має бути вказано його серійний та порядковий номери (п.п. 10.3.3.1 Інструкції № 281).

Як правило, талони бувають багаторазового використання та містять номінал, вид та марку палива. АЗС можуть випускати талони різного номіналу на придбання різних марок палива (наприклад, 5 л, 10 л, 20 л тощо на бензин, дизельне паливо, газ).

Детальніше з порядком придбання та використання ПММ ви можете ознайомитися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 88, с. 4.

 

Вихід із ситуації без податкових наслідків

Для придбання палива з використанням талонів насамперед із його продавцем (власником АЗС) укладається відповідний договір. У ньому вказуються марка та вид ПММ, їх вартість, спосіб отримання (у цьому випадку це талони), перелік АЗС, які відпускають паливо, момент переходу права власності, строк дії талонів. Також у договорі передбачаються варіанти дій з простроченими, пошкодженими талонами (наприклад, продовження, обмін на грошові кошти чи інші талони) та загубленими талонами (зокрема, блокування, анулювання або відновлення).

Тому в разі втрати талонів підприємству слід, керуючись договором, якнайшвидше звернутися до свого контрагента — постачальника нафтопродуктів (або його представника в регіоні) із письмовою заявкою про блокування або анулювання цих талонів.

Перевірити, чи погашені до цього моменту загублені талони, постачальнику має бути нескладно, адже заправлення в такий спосіб відображається у змінному звіті АЗС за формою № 17-НП (п.п. 10.3.3.2 Інструкції № 281), де наводяться, у тому числі, дані про кількість палива, що надійшло та відпущено. Такий звіт після завершення кожної зміни матеріально відповідальна особа АЗС складає у двох примірниках, перший з яких з доданими первинними документами (ТТН, талонами, відомостями встановленої форми тощо) передає до своєї бухгалтерії, а другий залишає в себе (пп. 16.1, 16.2 Інструкції № 281).

Отже, якщо талонами ніхто не встиг скористатися замість вас, придбане паливо буде у схоронності. Як саме оплачена кількість ПММ може бути отримана покупцем на АЗС в умовах, що утворилися, кожен постачальник вирішує самостійно. Наприклад, замість загублених талонів підприємству може бути видано дублікати або запропонований інший зручний варіант заправлення. У будь-якому разі жодних податкових наслідків ані для підприємства, ані для водія, який загубив талони, тут не буде.

 

Коли ситуація супроводжується податковими наслідками

Якщо з постачальником нафтопродуктів про відновлення загублених талонів домовитися не вдалося (наприклад, блокування, відновлення, заміна, подовження строку дії талонів не передбачено договором) або їх уже встиг використати хтось інший, паливо за цими талонами із зрозумілих причин ніколи не зможе бути отримано підприємством. А це, з податкової точки зору, розцінюється як використання, не пов’язане з господарською діяльністю суб’єкта підприємництва.

Податок на додану вартість. За обставин, що склалися, підприємству слід відкоригувати раніше відображений податковий кредит з ПДВ, що припадає на вартість «втрачених» ПММ, нарахувавши на підставі п. 189.1 ПКУ податкові зобов’язання з ПДВ за основною ставкою виходячи з ціни придбання цих ПММ та виписавши самому собі податкову накладну у двох примірниках (обидва з яких залишаються в підприємства) із зазначенням у ній типу причини «13» (тобто у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності) (п. 8 Порядку № 1379).

Ця податкова накладна в день виникнення податкових зобов’язань заноситься до розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних з урахуванням таких особливостей:

— у графі 4 проставляється вид документа — «ПНП13» або «ПНЕ13»;

— у графу 5 підприємством вписується своє найменування;

— у графі 6 проставляється нуль («0»).

Решта граф Реєстру заповнюється в загальному порядку.

Податок на прибуток. У податково-прибутковому обліку вартість «втрачених» ПММ не включається до складу податкових витрат також унаслідок їх негосподарського використання. При цьому, щоправда, сума компенсації прямих збитків, отримана від винної особи, не потрапить до складу податкових доходів підприємства (п.п. 136.1.5 ПКУ), що підтверджують і фахівці Міндоходів у консультації, розміщеній у розділі 102.06.06 ЄБПЗ.

Зверніть увагу: працівника, з вини якого були загублені талони на ПММ, може бути притягнуто роботодавцем до матеріальної відповідальності в порядку, передбаченому КЗпП, адже нестача талонів призводить до нестачі ПММ.

За загальним правилом у разі заподіяння працівником матеріальної шкоди підприємству настає обмежена матеріальна відповідальність. Це означає, що працівник відшкодовує шкоду, заподіяну підприємству при виконанні трудових обов’язків, лише в межах завданої шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку (ст. 133 КЗпП). Сума шкоди, що перевищує цей розмір, працівником не відшкодовується. Якщо ж фактична сума шкоди менше середнього місячного заробітку, то працівник зобов’язаний відшкодувати всю суму завданої роботодавцю шкоди. При цьому розмір завданої шкоди визначають за фактичними втратами на підставі даних бухгалтерського обліку виходячи з балансової вартості (собівартості) матеріальних цінностей за вирахуванням зносу відповідно до встановлених норм (абз. 1 ст. 1353 КЗпП). Також майте на увазі, що обмежена матеріальна відповідальність у названому випадку настає тільки при завданні шкоди через недбалість. Якщо мали місце умисне псування або знищення, то відповідальність буде повною. Докладно питання притягнення до матеріальної відповідальності працівників підприємства розглянуто у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 11, с. 111.

Отже, для працівника, який загубив талони на ПММ, ситуацію, що склалася, приємною не назвеш. Тим більше, що цьому є ще одна причина — обкладення вартості «втраченого» палива ПДФО.

Податок на доходи фізичних осіб. Якщо неуважний водій не компенсував підприємству вартість «втраченого» палива, то в цілях оподаткування вона розглядається як додаткове благо, отримане від роботодавця, та підлягає обкладенню ПДФО із застосуванням «натурального» коефіцієнта (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). Такий дохід відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «126».

Вартість пального не є об’єктом для нарахування та утримання ЄСВ, оскільки вона не належить до фонду оплати праці.

Подібних проблем у вас не повинно бути, якщо для заправлення своїх «залізних коней» ви користуєтеся паливною карткою (смарт-карткою). Зазвичай вона обслуговується з обов’язковим введенням пін-коду, який можна змінити необмежену кількість разів у міру необхідності, а це вже певна гарантія безпеки. До того ж у підприємства є можливість оперативного отримання інформації про факти заправлення автомобілів у мережі АЗС (номер картки, дата заправлення, адреса АЗС, вид ПММ, кількість літрів). Картка блокується за заявкою в будь-який момент.

Як бачимо, схоронність придбаного палива залежить не лише від уважності водіїв, а й від вибраного підприємством способу заправлення автомобілів. Бажаємо вам уникнення втрат та успішного вирішення питань!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі