Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Гарантійний ремонт, що відшкодовується: облік у продавця та виробника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Гарантійний ремонт, що відшкодовується: облік у продавця та виробника

 

На умовах договору підряду з торговельним підприємством сервісний центр здійснює гарантійні ремонти в межах гарантійних строків проданих цим підприємством товарів. Витрати торговельному підприємству на оплату сервісному центру послуг з гарантійного ремонту відшкодовує виробник гарантійного товару. Який порядок обліку витрат на такий ремонт у продавця та виробника товару?

(м. Харків)

 

Вимоги споживачів щодо усунення простих та істотних недоліків, як правило, направляються продавцю за місцем придбання товару. Такі вимоги можуть задовольнятися створеними власником продавця торговельними підприємствами і філіями, що здійснюють продаж аналогічних товарів, а також підприємствами, на які ці функції покладаються договором, а саме сервісними центрами (сервісні центри виконують роботи на користь продавця товару). У такому разі продавець, який поніс витрати, може розраховувати на компенсацію з боку виробника (ч. 3 ст. 678 ЦК, ч. 12 ст. 8 Закону № 1023).

Почнемо з продавця. Оскільки витрати на проведення гарантійного ремонту (за допомогою сервісного цента) продавцю згодом відшкодовує виробник (тобто витрати для продавця є такими, що «компенсуються»), то «гарантійний» п.п. 140.1.4 ПКУ продавцем застосовуватися не може. Не виконується одна з умов — «невідшкодовуваність» витрат на проведення гарантійного ремонту. Витрати продавця, спрямовані на оплату сервісному центру ремонту гарантійного товару, повинні визнаватися за загальними правилами ПКУ (тобто без додаткових обмежень п.п. 140.1.4 ПКУ) як витрати на послуги, надані виробнику. Відображаючи постачання гарантійних послуг виробнику продавець відобразить «податкові» доходи (п.п. 135.4.1, п. 137.1 ПКУ) та нарахує податкові зобов’язання з ПДВ (п.п. «б» п. 185.1, п. 187.1 ПКУ). У свою чергу, витрати, пов’язані з оплатою сервісному центру виконаних робіт з ремонту гарантійного товару (як собівартість наданих виробнику послуг), включатимуться до складу «податкових» витрат (п. 138.4 ПКУ), а сума «вхідного» ПДВ за ними — до податкового кредиту (пп. 198.2 і 198.3 ПКУ)*.

* Хоча як варіант ця компенсація може розцінюватися як відшкодування прямих витрат/збитків (див. п.п. 136.1.5 ПКУ). Проте в ситуації, що склалася, віддавати перевагу такому варіанту обліку не дуже сприятливо для ПДВ-обліку обох сторін. «Компенсаційний» варіант контролюючі органи, вочевидь, усе ж розцінюватимуть як постачання послуг (п.п. 14.1.185 ПКУ).

На підтвердження проведеного гарантійного ремонту продавець повинен подати виробнику Звіт про вартість здійснених гарантійних ремонтів (який він, у свою чергу, заповнить на підставі Звіту про вартість гарантійних ремонтів, отриманого від сервісного центру). Згідно з п. 5 Порядку № 1263 Звіт, отриманий від третіх осіб, складається в паперовій формі та повинен містити ті самі реквізити, що і Книга обліку покупців, що отримали гарантійну заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування) (далі — Книга) за формою, наведеною в додатку до Порядку № 1263. Як правило, Звіт подається протягом календарного місяця, наступного за останнім календарним днем звітного кварталу, проте може подаватися і за домовленістю сторін будь-який період протягом звітного кварталу.

Виробник у цьому випадку може скористатися нормами п.п. 140.1.4 ПКУ і врахувати витрачені суми на відшкодування гарантійних ремонтів продавцю в «податкових» витратах. На підставі отриманих Звітів виробник відшкодовуватиме продавцю ремонтні витрати та відповідно вноситиме записи про гарантійні ремонти до Книги, яку саме він зобов’язаний вести для підтвердження витрат у податковому обліку, що є однією з вимог п.п. 140.1.4 ПКУ для визнання таких витрат гарантійними. А на підставі отриманої від продавця податкової накладної відобразить податковий кредит (пп. 198.2 і 198.3 ПКУ). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 19, с. 13.

Розглянемо на прикладі облік гарантійного ремонту, що відшкодовується, у продавця та виробника товару, який ремонтується.

Приклад. За домовленістю з продавцем сервісний центр здійснив ремонт несправних товарів у період їх гарантійного обслуговування, проданих раніше продавцем. Вартість ремонту становила 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). Наприкінці місяця за домовленістю сторін виробник відшкодовує продавцю вартість гарантійних ремонтів на підставі звіту.

 

Облік гарантійного ремонту, що відшкодовується виробником

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

Облік у продавця

1

Отримано послуги сервісного центру з гарантійного ремонту товару

23*

631

5000

* Отримані від сервісного центру послуги формують собівартість послуг з гарантійного ремонту, що поставляються в подальшому виробнику.

2

Відображено податковий кредит з ПДВ виходячи з вартості отриманих послуг

641/ПДВ

631

1000

3

Оплачено послуги ремонту сервісному центру

631

311

6000

4

Визнано доходом вартість послуг з гарантійного ремонту товару

361

703

6000

5000*

* Доходи від наданих послуг слід відображати в рядку 02 декларації з податку на прибуток.

5

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

703

641/ПДВ

1000

6

Відображено собівартість виконаних робіт з гарантійного ремонту

903

23

5000

5000*

* У періоді відображення доходів від наданих послуг витрати у продавця відображаються в рядку 5.1 декларації з податку на прибуток.

7

Отримано від виробника кошти за гарантійний ремонт

311

361

6000

Облік у виробника

1

На початок періоду сформовано забезпечення під виконання гарантійних зобов’язань

93

473

20000*

* Сума умовна і формується шляхом періодичного нарахування (щомісячного або поквартального).

2

Списано витрати на послуги продавця з гарантійного ремонту за рахунок створених забезпечень

473

631

5000

5000*

* За умови належного обліку покупців згідно з Порядком № 1263 і дотримання решти вимог «гарантійного» п.п. 140.1.4 ПКУ. У декларації з податку на прибуток такі витрати відображаються в рядку 06.2.

3

Відображено податковий кредит виходячи з вартості послуг з гарантійного ремонту

641/ПДВ

631

1000

4

Оплачено (відшкодовано) вартість гарантійного ремонту підприємству-продавцю

631

311

6000

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі