Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо нерухомість розташована за межами України, проектні роботи ПДВ не обкладаються

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо нерухомість розташована за межами України, проектні роботи ПДВ не обкладаються

 

Підприємство за договором субпідряду виконує проектні роботи для будівництва об’єкта нерухомості на території Росії. Який порядок обкладення ПДВ операції з постачання проектних робіт від підприємства-субпідрядника резиденту-генпідряднику?

(м. Харків)

 

Згідно з п.п. «б» п. 185.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) об’єктом обкладення ПДВ є, зокрема, операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до ст. 186 цього Кодексу. Тобто виключно важливе значення для визначення об’єкта оподаткування має правильне визначення місця постачання послуг згідно з чинним податковим законодавством.

За загальним правилом, викладеним у п. 186.4 ПКУ, місцем постачання послуг вважається місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником податку на додану вартість. Проте при постачанні послуг з підготовки проектної документації для будівництва об’єкта нерухомості місце постачання визначається відповідно до абз. «б» п.п. 186.2.2 ПКУ, де зазначено, що для послуг з підготовки та проведення будівельних робіт, які пов’язані з нерухомим майном, місцем постачання цих послуг є фактичне місцезнаходження нерухомого майна, у тому числі того, що будується.

Як випливає із запитання читача, об’єкт нерухомості, що будується, розташований за межами митної території України, тому об’єкт оподаткування відповідно до п.п. «б» п. 185.1 ПКУ відсутній. Отже, в описаній ситуації у підприємства-субпідрядника, яке безпосередньо виконує проектні роботи, а потім передає (реалізує) їх генпідряднику, у момент такої передачі (реалізації) податкові зобов’язання з ПДВ не виникають.

Податківці у своїх консультаціях прямо не описують подібну ситуацію, але для з’ясування їх підходу варто звернутися до листа ДПАУ від 17.10.2005 р. № 8073/я/16-1515-26, виданого під час дії Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (зважаючи на схожість правового регулювання це цілком виправдано). У листі вказувалося, що надання послуг, пов’язаних із продажем або будівництвом об’єктів нерухомості, розташованих за межами митної території України, не є об’єктом обкладення ПДВ незалежно від того, хто є їх замовником.

У цьому ж ключі сформульовано висновок і в чинній на сьогодні консультації з ЄБПЗ у підкатегорії 101.04, де розглядається ситуація, коли повіреним — резидентом України із залученням виконавця-резидента виконуються проектно-конструкторські та будівельно-монтажні роботи довірителю-нерезиденту для об’єкта нерухомості, розташованого за межами митної території України. Із посиланням на п.п. 186.2.2 ПКУ податківці висловлюють думку, що операції з надання нерезиденту-довірителю зазначених робіт на такому об’єкті як у повіреного, так і у виконавця не є об’єктом обкладення ПДВ.

Викладене вище свідчить про досить послідовну позицію контролюючих органів у цьому питанні, яка полягає в такому: незалежно від того, резиденту чи нерезиденту надаються послуги, пов’язані із зарубіжним об’єктом нерухомості, такі послуги відповідно до п.п. 186.2.2 ПКУ вважаються наданими за межами митної території України, і щодо них не виникає об’єкт обкладення ПДВ.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі