Теми статей
Обрати теми

Винагорода за виконання робіт стажистом — база для справляння ЄСВ

Редакція ПБО
Лист від 27.05.2013 р. № 13152/03-30

Винагорода за виконання робіт стажистом — база для справляння ЄСВ

Лист Пенсійного фонду України від 27.05.2013 р. № 13152/03-30

(витяг)

 

<…> Відповідно до пункту 1 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені згідно із законодавством України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Базою для нарахування єдиного внеску для зазначених вище платників відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

На підставі частини першої статті 29 Закону України «Про зайнятість населення» студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, мають право проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час.

Порядок укладення договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях і типову форму договору затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2013 р. № 20.

Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

У разі коли в період стажування зазначена вище особа виконує професійні роботи, підприємство, організація, установа за всі роботи, виконані відповідно до наданих завдань, здійснює виплату їй заробітної плати згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахування коефіцієнтів, доплат і надбавок.

Отже, суми заробітної плати, яку виплачує підприємство стажисту за виконання ним у період стажування професійних робіт відповідно до наданих завдань, є базою для нарахування єдиного внеску.

 

Директор Департаменту надходження доходів
В. Литвиненко



коментар редакції

Стажування студентів та учнів: чи потрібно сплачувати ЄСВ і виплачувати лікарняні?

Конкурентоздатність молоді на ринку праці потрібно підвищувати! Так вирішив законодавець і ст. 29 Закону про зайнятість) передбачив можливість стажування студентів і учнів на підприємствах за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта. Щоправда, стажуватися вони можуть лише у вільний від навчання час. Докладно про порядок стажування читайте в статті «Стажування студентів та учнів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 32, с. 32.

Чи є відносини між підприємством і стажистом трудовими? На нашу думку, ні, хоча вони й мають деякі ознаки таких відносин (надання робочого місця, проведення інструктажу з охорони праці, дотримання встановленої тривалості роботи). Обґрунтуємо свою позицію.

По-перше, робочі місця надаються стажистам на підставі договору про стажування. Цей договір є цивільно-правовим і його предмет — стажування студента (учня), на відміну від трудового договору, предметом якого є процес праці. Мінсоцполітики в листі від 26.02.2013 р. № 279/021/106-13 звертає увагу на те, що запис у трудову книжку стажиста вноситиметься на підставі договору про стажування, тобто про трудовий договір не йдеться.

По-друге, оплата виконаних стажистом робіт здійснюється лише в разі, якщо він виконує професійні роботи (роботи, пов’язані з професією (спеціальністю), за якою стажист здобуває освіту). Підставою для оплати виконаних робіт є акт здачі-прийому робіт (див. п.п. 7 п. 7 Типової форми договору про стажування, затвердженої постановою КМУ від 16.01.2013 р. № 20), а не штатний розпис і табель обліку робочого часу (наряди — для підрядників).

Отже, відносини між стажистом і підприємством вписуються в межі цивільно-правових відносин. Відповідно в разі виконання стажистом професійних робіт оплата його праці є винагородою за цивільно-правовим договором за виконані роботи з відповідним оподаткуванням. Із суми винагороди справляється єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) у розмірі 34,7 % у частині нарахувань і 2,6 % у частині утримань і утримується податок на доходи фізичних осіб за ставками 15 % і 17 %.

Пенсійний фонд України (далі – ПФУ) у листі від 27.05.2013 р. № 13152/03-30 також вказує на те, що оплата праці стажиста є базою для справляння ЄСВ. Про характер правовідносин відомство нічого не зазначає, але винагороду за виконання профроботи називає заробітною платою. У зв’язку з цим не виключено, що контролюючі органи наполягатимуть на застосуванні «зарплатних» ставок ЄСВ до винагороди за виконані роботи. Проте, на наш погляд, така виплата за своєю суттю зарплатою не є через те, що відносини між стажистом і підприємством не є трудовими.

У період проходження стажування студенти та учні тільки в разі виконання оплачуваних професійних робіт є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування і загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (на час виконання таких робіт). Щодо соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, то стажист не є застрахованою особою. Відповідно стажист не має права на матеріальне забезпечення (лікарняні, декретні, допомога на поховання) і соціальні послуги з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – ФСС ТВП). Це випливає з роз’яснень Мінсоцполітики, наведених у листі від 22.05.2013 р. № 413/039/97-13. Це відомство вказує на те, що студенти і учні можуть претендувати на «блага соцстраху» лише в разі роботи на умовах трудового договору.

Отже, у разі укладення договору про стажування із студентом або учнем слід мати на увазі: під час виплати стажисту винагороди за виконання профроботи з нього потрібно справляти ЄСВ, а от на виплати з ТВП він права не має.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі