Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Витрати на навчання неробітничим професіям (бухгалтер, юрист) у податковому обліку підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Витрати на навчання неробітничим професіям (бухгалтер, юрист) у податковому обліку підприємства

 

Наш завод за договором з вищим навчальним закладом оплачує навчання одного співробітника за фахом «Бухгалтерський облік» а іншого — за фахом «Правознавство». Чи можна такі витрати віднести на витрати в податковому обліку?

(м. Мелітополь)

 

Віднести вартість навчання до податкових витрат у такому разі можна при дотриманні умов з абзацу другого п.п. 140.1.3 ПКУ. Як передбачено цим підпунктом, витрати на навчання у вітчизняних або зарубіжних навчальних закладах фізичних осіб (незалежно від того, чи перебувають такі особи в трудових відносинах з платником податків) ураховуються при визначенні об’єкта оподаткування, якщо наявність сертифіката про освіту в таких закладах є обов’язковою для виконання певних умов ведення господарської діяльності, за умови, що з такими фізособами укладено письмовий договір (контракт) про взяті ними зобов’язання відпрацювати у платника податків після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу і здобуття спеціальності (кваліфікації) не менше трьох років.

Тобто в цьому випадку підприємству необхідно укласти письмовий договір (контракт) з особою, яка навчається, яким має бути передбачено зобов’язання такої особи відпрацювати на такому підприємстві не менше трьох років після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу і здобуття спеціальності (кваліфікації).

При цьому навчання можливе не лише у вітчизняних навчальних закладах, але і в зарубіжних, якщо наявність фахівця з відповідним сертифікатом необхідна для ведення господарської діяльності підприємства.

Для підтвердження необхідності отримання працівником відповідної професійної підготовки доцільно керуватися Довідником № 336, а також постановою КМУ від 13.12.2006 р. № 1719 «Про перелік напрямів, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра», на підставі яких можна визначити, який саме освітній рівень професійної підготовки (бакалавр, спеціаліст, магістр) і напрям навчання необхідні для діючого або потенційного працівника в інтересах і за рахунок підприємства. На правомірність такого підходу з метою обґрунтування необхідності здобуття працівниками за рахунок підприємства відповідної вищої або середньої спеціальної освіти вказувала ДПСУ в листі від 18.01.2012 р. № 731/5/14-1516 // Податки та бухгалтерський облік, 2012, № 43, с. 12.

Звернемося до Довідника № 336, у Розділі 1 якого зазначено кваліфікаційні вимоги до таких професій, як бухгалтер (з дипломом спеціаліста), головний бухгалтер, юрисконсульт, начальник юридичного відділу. Як зазначено в кваліфікаційних вимогах до цих професій — у всіх випадках для роботи на подібних посадах необхідною є повна вища освіта відповідного напряму (диплом спеціаліста або магістра).

Так само для віднесення подібних витрат до складу податкових витрат непорушною є умова зв’язку професії, з якої навчається працівник, з господарською діяльністю підприємства, хоча, на наш погляд, необхідність таких фахівців, як бухгалтер і юрист, у діяльності практично будь-якого суб’єкта господарювання незалежно від виду здійснюваної діяльності не викликає сумнівів.

Отже, якщо за рахунок підприємства навчатиметься працівник (або потенційний працівник) такого підприємства професії бухгалтер (бухгалтер з дипломом спеціаліста, бухгалтер I і II категорій, провідний бухгалтер), або професії юрист (юрисконсульт, юрисконсульт I і II категорій, провідний юрисконсульт), то за умови укладення з ним договору (із зобов’язанням після навчання відпрацювати на підприємстві не менше трьох років) витрати підприємства на навчання відображаються в податковому обліку згідно з абзацом другим п.п. 140.1.3 ПКУ і відносяться до інших витрат з відображенням у рядку 06.4.39 Додатка ІВ декларації з податку на прибуток. Утім, для тих підприємств, що обліковують витрати за напрямами і в бухгалтерському обліку відображають їх на рахунку 92, допустимим буде витрати на навчання цих співробітників відображати в рядку 06.1 декларації з податку на прибуток.

Звертаємо увагу читачів ще на такий факт: при перевірках податківці можуть спробувати не визнати податкові витрати за витратами на навчання зазначених спеціальностей, мотивуючи це тим, що вони нібито не пов’язані з профілем основної діяльності платника податків (наприклад, коли юриста навчає за свій рахунок неюридична компанія). Нагадуємо, що зв’язок з профілем основної діяльності як умову для відображення податкових витрат у п.п. 140.1.3 ПКУ передбачено виключно абз. 3 зазначеного підпункту і стосується лише витрат на організацію навчально-виробничої практики за профілем основної діяльності платника податків або в структурних підрозділах, що забезпечують його господарську діяльність, осіб, які навчаються у вищих і професійно-технічних навчальних закладах. У всіх інших випадках п.п. 140.1.3 ПКУ встановлює інші вимоги (див. вище), виконавши які, підприємство може сміливо відносити витрати на навчання до податкових витрат.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі