Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Підприємець на загальній системі навчає найманого працівника — чи є витрати?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підприємець на загальній системі навчає найманого працівника — чи є витрати?

 

Чи може підприємець-загальносистемник віднести на витрати в податковому обліку витрати на навчання свого працівника?

(м. Керч)

 

Відповідно до п. 177.4 ПКУ до витрат підприємця, що перебуває на загальній системі оподаткування, відносяться витрати, що становлять витрати операційної діяльності згідно з розділом III ПКУ. Такі витрати мають бути безпосередньо пов’язані з отриманням доходу поточного періоду і документально підтверджено.

При цьому згідно з п. 138.1 ПКУ розділу III ПКУ витрати операційної діяльності визначаються згідно з пунктами 138.4, 138.6 — 138.9, підпунктами 138.10.2 — 138.10.4 пункту 138.10, пунктом 138.11 статті 138.

Проте можливість включення до податкових витрат витрат платника податків на навчання, професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації працівників передбачена іншим підпунктом — п.п. 140.1.3 ПКУ, витрати якого згідно з класифікацією витрат з п. 138.1 ПКУ до витрат операційної діяльності не відносяться.

Отже, вартість навчання у зв’язку з професійною підготовкою, перепідготовкою і підвищенням кваліфікації працівників робочих професій, а також у випадку якщо законодавством передбачено обов’язковість періодичної перепідготовки або підвищення кваліфікації найманої особи, не включається до складу витрат фізичної особи — підприємця.

Таку ж думку висловлено в консультації в підкатегорії 104.05 ЄБПЗ на сайті Міндоходів.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі