Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Навчаємо співробітників: що з «податковими» витратами на проїзд і наймання житла

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Навчаємо співробітників: що з «податковими» витратами на проїзд і наймання житла

 

Наш завод направив на навчання до м. Києва співробітників випробувальної лабораторії. Чи правомірно в такому разі відносити до податкового обліку разом із витратами на навчання також витрати на проїзд співробітників до місця навчання і назад та наймання житла?

м. Львів

 

Крім витрат на оплату навчання своїх працівників, підприємство несе витрати на реалізацію державних гарантій учнів згідно з трудовим законодавством.

Так, відповідно до ст.122 КЗпП держава гарантує працівникові, який направляється підприємством на курси підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, збереження місця роботи (посади) і здійснення виплат, передбачених законодавством.

Перелік таких виплат наведено в п.1 Постанови № 695, згідно з яким для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання іншим професіям з відривом від виробництва, встановлюються такі мінімальні державні гарантії:

збереження середньої заробітної плати за місцем роботи на час навчання;

оплата вартості проїзду до місця навчання і назад;

виплата добових за кожен день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень;

відшкодування витрат, пов’язаних з найманням житлового приміщення. На час навчання працівники забезпечуються гуртожитком готельного типу. У разі відсутності гуртожитку відшкодування витрат, пов’язаних із найманням житлового приміщення, здійснюється в порядку, встановленому законодавством для службових відряджень.

Виплати , передбачені постановою № 695, відносяться в податковому обліку підприємства до складу витрат при дотриманні таких двох умов:

1. Дотримано всі необхідні вимоги для включення до податкових витрат згідно з п.п. 140.1.3 ПКУ основної частини витрат — оплати за договором з навчальним закладом на навчання співробітника.

2. Витрати, що відшкодовуються згідно з Постановою № 695, підтверджено відповідними первинними документами, оформленими згідно з вимогами чинного законодавства.

Такі виплати і відшкодування витрат співробітника, що навчається, відображаються в рядку 06.4.39 Додатка ІВ декларації з прибутку (або в рядках 05.1, 06.1, 06.2, якщо підприємство враховує витрати за напрямками витрат, залежно від місця роботи співробітника, що навчається).

Аналогічної думки дотримуються на сьогодні й податківці в консультації підкатегорії 102.07.04 ЄБПЗ на сайті Міндоходів, роз’яснюючи, що витрати, передбачені Постановою № 695, може бути віднесено до складу витрат на навчання на підставі п.п. 140.1.3 ПКУ. Хоча, на наш погляд, коректніше в такому разі було б говорити про положення п. 142.2 ПКУ, що дозволяє підприємству включати до складу податкових витрат обов’язкові компенсаційні виплати працівникам, передбачені законодавством.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі