Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Витрати на зберігання запасів: відображаємо в обліку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Витрати на зберігання запасів: відображаємо в обліку

 

Підприємство зберігає на чужому складі (відповідальне зберігання) придбану сировину, що накопичується там протягом певного часу, після чого перевозиться в інше місце для переробки. При цьому частина такої сировини періодично продається як товар. Як правильно в такому разі відобразити в бухгалтерському та податковому обліку витрати на зберігання сировини?

(м. Маріуполь)

 

Згідно з п. 9 П(С)БО 9 «Запаси», затвердженого наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. № 246 (далі — П(С)БО 9), первісною вартістю запасів, придбаних за плату, є собівартість запасів, що складається з таких фактичних витрат:

— суми плати постачальникові, за вирахуванням непрямих податків;

— суми ввізного мита;

— суми непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству;

— транспортно-заготівельних витрат (затрати на заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання);

інших витрат, які безпосередньо пов’язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях (прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства на доопрацювання і підвищення якісно-технічних характеристик запасів).

Як бачимо, витрати на зберігання прямо не зазначено в переліку витрат, що формують первісну вартість запасів.

Очевидно, що послуги з відповідального зберігання не належать до транспортно-заготівельних витрат і не пов’язані з придбанням сировини або, тим більше, з доведенням її до стану, придатного для використання в запланованих цілях. Бо ж сировина вже придбана, є власністю суб’єкта господарювання і готова використовуватися в призначених цілях (виробництво продукції або продаж). Підприємство сплачує лише послуги із забезпечення її збереження, тоді як за цими запасами первісну вартість уже сформовано відповідно до п. 9 П(С)БО 9.

Отже, ураховувати витрати на зберігання сировини на складі зберігача у складі собівартості такої сировини по дебету рахунку 20 «Виробничі запаси» немає підстав.

Відображення в бухобліку поклажодавця витрат на послуги зі зберігання залежатиме від виду запасів, що зберігаються. Якщо зберігаються товари або готова продукція, витрати відображають на рахунку 93 «Витрати на збут», а якщо зберігаються виробничі запаси — на рахунку 92 «Адміністративні витрати». Вважати витрати на зберігання виробничих запасів загальновиробничими (з відображенням на рахунку 91), а не загальногосподарськими (для обліку яких призначено рахунок 92), методологічно неправильно, оскільки зазначені витрати не пов’язані з виготовленням тієї продукції, що виробляється зараз.

Щодо податкового обліку, то витрати на зберігання запасів відображаються в ньому аналогічно, тобто як адмінвитрати на підставі п.п. « ж» п.п. 138.10.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) або як витрати на збут відповідно до п.п. «з» п.п. 138.10.3 ПКУ. І перші, і другі належать до інших витрат, отже, зменшують об’єкт оподаткування в тому звітному періоді, в якому їх було здійснено, згідно з правилами бухобліку (п. 138.5 ПКУ).

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі