Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Коригування ПДВ при поверненні фізичною особою неоплаченого товару

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Коригування ПДВ при поверненні фізичною особою неоплаченого товару

 

Фізична особа придбала в підприємства товар. Оплата при цьому не здійснювалася. Через два місяці товар було повернено продавцеві. Чи має в такому разі підприємство право відкоригувати відображене раніше податкове зобов’язання з ПДВ, і якщо ні, то як списати такий ПДВ у бухгалтерському обліку?

(м. Івано-Франківськ)

 

Щодо коригування податкового зобов’язання при поверненні товару, то логічно розмірковуючи, за аналогією до механізму коригування між платниками ПДВ, установленого п. 192.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), дійдемо висновку, що зобов’язання підлягало б зменшенню й у нашому випадку, адже постачання товару в результаті було скасовано.

Проте такий випадок у п. 192.2 ПКУ застережено особливо. Згідно з цим пунктом у разі постачання неплатнику ПДВ зменшення суми податкових зобов’язань постачальника дозволяється лише:

(1) при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника;

(2) з наданням покупцю повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі у зв’язку з гарантійною заміною товарів.

Ту точку зору, що обидві наведені умови мають дотримуватися в сукупності , податківці висловлювали як до набуття чинності ПКУ (див. «Вісник податкової служби України», 2010, № 34, с. 42), так і пізніше (див. консультацію з ЄБПЗ у підкатегорії 101.07, що діяла до 06.08.2011 р.). І хоча зазначена консультація на сьогодні втратила чинність, ураховуючи те, що п. 192.2 ПКУ не підлягав змінам, навряд чи позиція податківців буде іншою.

Отже, незважаючи на те, що товар, який повертався покупцем — неплатником ПДВ, не було раніше оплачено, і відповідно немає необхідності в поверненні йому компенсації за цей товар, у постачальника формально відсутні законні підстави коригування раніше нарахованого зобов’язання з ПДВ.

Хоча, як нам здається, виходячи з логіки ситуації та здорового глузду, підхід має бути іншим.

Дійсно, ПКУ вимагає виконання одночасно двох умов. Але це буде справедливо лише в тому випадку, коли під час продажу відбулася як передача товару від продавця до покупця, так і оплата товару покупцем. Оскільки в нашому випадку сталося лише відвантаження товару покупцеві, то й коригування податкового зобов’язання з ПДВ, на наш погляд, можна здійснити, виконавши лише одне умову — повернути товар від покупця.

На жаль, ураховуючи раніше висловлену точку зору податківців, такий підхід навряд чи знайде розуміння в перевіряючих, схильних у більшості випадків як до буквального прочитання норм законодавства, так і до більш фіскального їх трактування.

З огляду на вищевикладене сума зобов’язання з ПДВ, раніше відображена по кредиту субрахунку 641/ПДВ «Розрахунки за податками», продовжуватиме обліковуватися там і надалі, а от куди віднести суму ПДВ, що потрапила до дебету субрахунку 704 «Вирахування з доходу»* у складі вартості товару при його поверненні, не є очевидним.

* Нагадаємо, що на субрахунку 704 «Вирахування з доходу» по дебету відображається серед іншого вартість повернених покупцем продукції і товарів.

На нашу думку, для підприємства сума нарахованого при відвантаженні зобов’язання з ПДВ є втратою (зобов’язання нараховано — товар не продано, грошову компенсацію не отримано), а значить, на таку суму допустимо буде зменшити фінансовий результат звітного періоду.

Для обліку доходів та ПДВ у нашому випадку пропонуємо таку схему проводок:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,
грн.

Дт

Кт

1

Відпущено товар покупцю

361

702

1200,00

2

Відображено податкове зобов’язання з ПДВ

702

641/ПДВ

200,00

3

Списано собівартість товару

902

28

700,00

4

Відображено у фінансових результатах доходи й витрати від продажу товару

702

791

1000,00

791

902

700,00

5

Прийнято товар від покупця як повернення

704

361

1200,00

6

Оприбутковано товар за собівартістю (методом «червоне сторно»)

902

28

700,00

7

Відкориговано списання собівартості повернених товарів на фінансовий результат методом «червоне сторно»

791

902

700,00

8

Відображено у фінансовий результатах вирахування з доходу

791

704

1200,00

9

Здійснено взаємозалік заборгованостей

685

361

1200,00

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі