Теми статей
Обрати теми

Звітність про контрольовані операції: хто і як її подає?

Редакція ПБО
Стаття

Звітність про контрольовані операції: хто і як її подає?

 

 

З метою контролю за трансфертним ціноутворенням законодавець вводить необхідність подання платником податків звіту про контрольовані операції. З’ясуємо разом, що є таким звітом, у якому порядку він подається і яку відповідальність передбачено за його неподання.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Порядок подання звітності про контрольовані операції

Звітний період. Законодавець визначив, що для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік (п.п. 39.4.1 ПКУ).

Хто подає звіт. Звіт про контрольовані операції зобов’язані подавати платники податків (крім НБУ), які протягом звітного періоду здійснювали контрольовані операції. Звертаємо увагу, що звичайні платники податків — непідконтрольні особи не повинні подавати такий звіт.

Кому подається звіт. Звіт про контрольовані операції подається до центрального органу Міндоходів.

Строк подання звіту. Звіт подається до 1 травня року, що настає за звітним. Перенесення граничного строку подання звіту, якщо він припаде на вихідний, ст. 39 ПКУ не передбачає.

А що, коли платник податків здійснював операції з нерезидентом, зареєстрованим у країні (на території), у якій діє більше ніж одна ставка з податку на прибуток (корпоративного податку)? У ці ж строки до територіального органу Міндоходів має бути подано довідку або її нотаріально завірену копію, що підтверджує обрану нерезидентом-контрагентом ставку податку на прибуток (корпоративного податку) (п.п. 39.2.1.3 ПКУ).

Способи подання звіту. Звіт подається засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону про електронний документообіг та електронний цифровий підпис.

Форма звіту. Форма звіту (уточнюючого звіту) про контрольовані операції встановлюється Міндоходів. На сьогодні такої форми ще немає. Чекаємо…

 

Порядок подання документації про контрольовані операції, за якими звіт не подавався

Під час виконання функцій податкового контролю територіальний орган Міндоходів може виявити факти проведення платником податків контрольованих операцій, звіт за якими не було подано. Тоді контролери не пізніше ніж наступного робочого дня в електронній формі повідомляють про ці факти центральний орган Міндоходів і в десятиденний строк інформують платника податків про те, що надіслали таке повідомлення до своєї вищої структуру.

Направлення зазначеного повідомлення про контрольовані операції є підставою для проведення перевірки контрольованих операцій (п.п. 39.5.2.1 ПКУ). Така перевірка проводиться територіальним органом Міндоходів відповідно до положень глави 8 розд. II ПКУ з урахуванням особливостей, визначених пп. 39.5.2.1 — 39.5.2.24 цього Кодексу.

У свою чергу, центральний орган Міндоходів за наявності обставин, визначених ст. 78 ПКУ, має право звернутися до платника податків із запитом про подання документації про здійснені контрольовані операції. Проте зробити це він може не раніше 1 травня року, що настає за календарним роком здійснення операції (п.п. 39.4.6 ПКУ).

До речі, зазначимо, що в ст. 78 ПКУ з’явилися дві нові підстави для проведення документальної позапланової перевірки:

— установлення відхилення цін контрольованої операції від рівня звичайних (ринкових) цін у порядку, передбаченому п.п. 39.5.1 ПКУ (п.п. 78.1.14 ПКУ);

— неподання платником податків або подання з порушенням вимог п. 39.4 ПКУ звіту про контрольовані операції та/або обов’язкової документації, або в разі встановлення порушень під час моніторингу такого звіту/документації відповідно до вимог п. 39.4 ПКУ (п.п. 78.1.15 ПКУ).

Протягом місяця, що настає за днем отримання запиту, платник податків (крім великих платників податків) зобов’язаний буде подати первинну документацію щодо зазначених у запиті контрольованих операцій та іншу документацію (комплект документів або єдиний документ
довільної форми), що підтверджує відповідність договірних цін таких операцій рівню звичайних цін (п.п. 39.4.7 ПКУ).

Великим платникам податків (крім НБУ) для відповіді на запит відведено два місяці. Проте при цьому на них покладено обов’язок підготувати документи (також у довільній формі), що містять докладну інформацію щодо контрольованої операції аж до її економічного аналізу (п.п. 39.4.8 ПКУ).

Таку підтвердну документацію Міндоходів приймає в порядку, передбаченому для прийняття податкової декларації.

Зверніть увагу: якщо підтвердні документи подано не в повному обсязі та/або за результатами моніторингу цін у контрольованих операціях установлено відхилення ціни контрольованої операції від звичайної ціни, Міндоходів надсилає платникові податків ще один запит. У ньому міститься вимога додатково надати протягом 30 календарних днів з моменту його отримання документацію з переліку за п.п. 39.4.8 ПКУ та/або обґрунтування визначення звичайної ціни такої операції (п.п. 39.5.1 ПКУ).

 

Відповідальність за неподання звіту/документації про контрольовані операції

Якщо ви забули надати у встановлені строки звіт та/або обов’язкову документацію про проведені протягом року контрольовані операції (за запитом органу Міндоходів) або подали таку документацію з порушенням вимог, вас очікують неприємності. Говоримо про це прямо.

Така забудькуватість спричиняє накладання штрафу, передбаченого п. 120.3 ПКУ, у розмірі:

5 % загальної суми контрольованих операцій — при неподанні звіту про них;

100 розмірів мінімальної заробітної плати — при неподанні великими платниками документації, що підтверджує звичайність ціни контрольованої операції.

Ви уявляєте, які це суми? Якщо врахувати, що поріг контрольованості операцій з кожним контрагентом за рік дорівнює 50 млн грн. (без ПДВ), то легко порахувати, що неподання звіту обійдеться «забудькуватому» платнику як мінімум у 2,5 млн грн.!

Причому на тимчасове послаблення, встановлене п. 20 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, тут розраховувати не можна. Це послаблення, нагадаємо, полягає в тому, що розмір штрафних санкцій за порушення норм ст. 39 ПКУ , допущені в період з 1 вересня 2013 року по 1 вересня 2014 року, складає всього 1 грн. за кожне порушення. Проте штрафних санкцій за неподання звіту та/або документації про контрольовані ціни вона не стосується.

Отже, будьте пильними і пам’ятайте про строки подання цих важливих документів. І тоді все буде гаразд!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі