Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Послуги акторів (Дід Мороз, Снігуронька): сумісність з єдиним податком та... витратами

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Послуги акторів (Дід Мороз, Снігуронька): сумісність з єдиним податком та… витратами

Чи може актор-підприємець, який виконує роль Діда Мороза, зареєструватися єдиноподатником? Також цікавить питання про те, як підприємствам, що замовляють подібні послуги, урахувати їх вартість у витратах? Чи повинні вони в такому разі утримувати ПДФО?

(м. Харків)

Чи можна актору-підприємцеві сплачувати єдиний податок? Пригадаємо, що заборони, загальні для всіх єдиноподатників, прописані в п. 291.5 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — ПКУ). Основну увагу в них привертає заборона на організацію та проведення гастрольних заходів (абзац десятий п.п. 291.5.1 ПКУ). Але чи стосується вона акторів-підприємців? Перша думка — звернутися до КВЕД. Так, у КВЕД-2005 діяльність незалежних творчих працівників, у тому числі й акторів, віднесено до театральної та іншої творчої діяльності (код 92.31.1). У КВЕД-2010 — до театральної та концертної діяльності (код 90.01). Як бачите, жодного натяку на гастрольні заходи. Проте робити висновки ще зарано.

Для кваліфікації тієї чи іншої діяльності нам потрібно використовувати не лише КВЕД. Проведення гастрольних заходів підпорядковується Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» від 10.07.2003 р. № 1115-IV. Їх визначення надане у ст. 1 цього Закону. Це видовищні заходи (концерти, розважальні програми тощо), зокрема, й окремих виконавців за межами їх стаціонарних сценічних майданчиків*. При цьому стаціонарним сценічним майданчиком у нашому випадку повинен вважатися сценічний майданчик, який належить такому виконавцю на праві власності або регулярно використовується ним не менше одного року на підставі інших цивільно-правових договорів (наприклад, на підставі договору оренди).

Як бачите, діяльність актора-підприємця майже завжди охоплюватиметься поняттям «гастрольні заходи». А це означає, що вона не сумісна зі сплатою єдиного податку. Отже, з формальної точки зору актор-підприємець (Дід Мороз, Снігуронька тощо) не може сплачувати єдиний податок.

Звісно, до цього питання можна підійти й інакше: зокрема, пославшись на те, що гастрольні заходи проводять саме організатори (п. 3 Порядку організації та проведення гастрольних заходів, затвердженого постановою КМУ від 15.01.2004 р. № 35), а не окремі виконавці. Як результат: обмеження абзацу десятого п.п. 291.5.1 ПКУ повинне стосуватися таких організаторів, а не акторів. Але сумніваємося, що податківці погодяться з таким ліберальним підходом.

Як підприємству-загальносистемнику обліковувати послуги актора-підприємця? Почнемо з витрат і нагадаємо, що жодних заборон у цій час­тині немає. Тобто підприємство має право включити до витрат вартість послуг актора-підприємця без обмежень. Але, звісно, лише за умови зв’язку таких витрат із господарською діяльністю. Наприклад, якщо послуги актора (у цьому випадку — Діда Мороза і Снігуроньки) полягають у тому, щоб виступати в торговельному залі з метою привернення уваги покупців до вашої продукції, то вартість його послуг можна відобразити у витратах. Причому в цьому випадку це будуть витрати на збут. Їх можна буде збільшити в періоді складання акта наданих послуг. У декларації вони відобразяться в рядку 06.2. У свою чергу, якщо актор братиме участь у новорічному корпоративі чи іншому заході, не пов’язаному з господарською діяльністю, то про витрати доведеться забути.

Друге запитання, яке виникає у підприємств: чи потрібно утримувати з винагороди актора-підприємця ПДФО? Тут орієнтуємося на загальні правила, передбачені п. 177.8 ПКУ. Тобто, якщо актор надасть вам копію виписки або витягу з Єдиного держреєстру, то утримувати ПДФО не доведеться. Про це ви можете прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 83, с. 35.

 

Віталій Смердов, податковий експерт

 

* До речі, саме до цього визначення свого часу апелювали податківці, коли відповідали на запитання про те, що вважати гастрольними заходами (див. підкатегорію 540.01 Бази знань — на сьогодні втратила чинність).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі