Теми статей
Обрати теми

Прощавайте неоподатковувані операції! — Здрастуйте «необоротні» перерахунки!

Редакція ПБО
Стаття

Прощавайте неоподатковувані операції! — Здрастуйте «необоротні» перерахунки!

Ситуація не вигадана. Уявіть, підприємство впродовж декількох років поспіль здійснювало як оподатковувані, так і неоподатковувані операції. Для «подвійного» використання купувалися, звісно, і основні засоби. Утім, з неоподатковуваними операціями покінчено — їх більше немає і не планується в обліку підприємстві. Але основні засоби нікуди не поділися — вони продовжують справно слугувати. Чи потрібно проводити щодо них перерахунок податкового кредиту й далі? Давайте розбиратися разом.

Наталія Дзюба, податковий експерт

 

Спершу згадаємо таке. Згідно з абзацом третім п.п. 139.1.6 ПКУ в разі якщо платник податку, зареєстрований платником ПДВ, одночасно проводить операції з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг), що оподатковуються ПДВ та звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування таким податком, ПДВ, сплачений у складі витрат на придбання основних засобів та нематеріальних активів, які підлягають амортизації, включається до вартості відповідного об’єкта основних засобів або нематеріального активу в сумі, що не потрапила до податкового кредиту такого платника податку відповідно до розд. V цього Кодексу.

Отже, ПДВ при первісному розподілі має включатися або до податкового кредиту, або до вартості необоротних активів.

Далі при проведенні річного перерахунку податкового кредиту відповідно до правил, установлених п. 199.4 ПКУ, щодо них проводиться:

— «загальний» перерахунок наприкінці року придбання;

— «необоротний» перерахунок наприкінці одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком, у якому вони почали використовуватися, а саме введені в експлуатацію.

І тут можливі дві ситуації, коли податковий кредит підлягає або зменшенню, або збільшенню, що, відповідно, потребує і коригування в обліку з податку на прибуток.

Розподіл протягом року

Як же бути, якщо підприємство більше не здійснює неоподатковувані операції?

Після припинення неоподатковуваних операцій розподіляти податковий кредит з ПДВ, що входить до вартості придбаних після цієї дати товарів/послуг та основних засобів, не потрібно. Придбане вже не використовуватиметься в подвійних операціях. Усе, що придбано для подвійного використання в поточному році (товари/послуги та необоротні активи), доведеться перерахувати наприкінці року виходячи з фактичних обсягів проведених оподатковуваних та неоподатковуваних операцій.

Річні перерахунки

Перерахувати доведеться і «подвійні» необоротні активи.

Так, у таблиці 1 додатка Д7 для визначення ЧВ із метою проведення «необоротних» перерахунків за один (поточний), два (поточний і попередній) та три (поточний і два попередні) календарні роки призначено рядки 3.1 — 3.3. Власне ж «необоротний» перерахунок проводиться в таблиці 3 додатка Д7, кількість рядків у якій тепер чітко фіксована (усього 3 рядки) і відповідає кількості років, наступних за роком, у якому необоротні активи почали використовуватися (введені в експлуатацію).

Припинення неоподатковуваних операцій не звільняє від проведення перерахунку ЧВ за підсумками року, в якому неоподатковувані операції застосовувалися

Як бачимо, можливості для такого перерахунку є. І проводити його за підсумками двох і трьох років, незважаючи на відсутність неоподатковуваних операцій, усе ж доведеться. Адже, по-перше, така необхідність чітко випливає з норм абзацу другого п. 199.4 ПКУ. По-друге, показник ЧВ для перерахунку за необоротними активами матиме свій окремий показник — адже він розраховується для необоротних активів виходячи з обсягів, які потрібно брати наростаючим підсумком.

Такої ж думки дотримуються й фахівці Міндоходів (див. БЗ у підкатегорії 101.23). Перерахунок частки використання необоротних активів повинен проводитися наростаючим підсумком, незалежно від наявності чи відсутності оподатковуваних або неоподатковуваних операцій у тому році, у якому здійснюється черговий перерахунок.

Для наочності розглянемо приклад.

Приклад. Підприємство у вересні 2012 року придбало об’єкт основних засобів для використання як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях. У тому ж місяці підприємство ввело куплений об’єкт в експлуатацію. Вартість об’єкта основних засобів становила 60000 грн. (у тому числі ПДВ — 10000 грн.). На момент придбання ЧВ, розрахована на 2012 рік, становила 25 %. Тому підприємство при придбанні об’єкта основних засобів відобразило податковий кредит у сумі 2500 грн., а решту сплаченого ПДВ — 7500 грн., віднесено до складу первісної вартості об’єкта. З вересня 2013 року підприємство припинило неоподатковувану діяльність і не планує здійснювати її в подальшому.

Так, якщо первинний розподіл за придбаним основним засобом відбувся у вересні 2012 року, то в «загальному» перерахунку наприкінці цього ж року такий об’єкт ОЗ взяв участь виходячи з обсягів постачання за весь 2012 рік.

А оскільки такий об’єкт було введено в експлуатацію в місяці придбання, то для першого «необоротного» перерахунку (нагадаємо, що такі перерахунки починаються тільки за підсумками року, наступного за роком введення необоротного активу в експлуатацію), а саме у грудні 2013 року, слід брати обсяги постачання за весь 2013 рік, навіть незважаючи на те, що з вересня 2013 року підприємство припинить неоподатковувані операції і не здійснюватиме їх у подальшому. Другий «необоротний» перерахунок, який проводитиметься у грудні 2014 року, повинен увібрати всі сумарні обсяги постачання за 2013 — 2014 роки, а третій «необоротний» перерахунок, який здійснюватиметься у грудні 2015 року, повинен увібрати всі сумарні обсяги постачання за 2013 — 2015 роки.

На умовах цього прикладу покажемо, чи виникає необхідність у «необоротних» перерахунках та, відповідно, в коригуваннях податкового кредиту та вартості основного засобу, придбаного підприємством у 2012 році.

Проведення перерахунку ОЗ в оподатковуваних операціях та розрахунку коригування

Найменування показника

Період перерахунку

грудень 2012 року («загальний» перерахунок)

грудень 2013 року (за 2013 рік)

грудень 2014 року (за 2013 — 2014 роки)

грудень 2015 року (за 2013 — 2015 роки)

1

2

3

4

5

Загальний обсяг постачання (сума значень рядків 6, 8.1, 8.1.1 колонок А декларації та всіх УР), грн.

200000

200000

200000

250000

Оподатковувані операції (сума значень рядків 1, 2.1, 2.2, 8.1, 8.1.1 колонок А та всіх УР), грн.

120000

180000

200000

250000

ЧВ для «загального» щорічного перерахунку ПК, %

60,00

90,00

100,00

100,00

ЧВ для «необоротного» перерахунку, %

60,00

90,00

95,00

96,92

Сума ПДВ, що підлягає включенню до ПК, грн.

6000

9000

9500

9692

Коригування ПК через ряд. 16.4 декларації з ПДВ, грн.

+3500
(6000 - 2500)

+3000
(9000 - 6000)

+500
(9500 - 9000)

+ 192
(9692 - 9500)

Коригування вартості ОЗ, грн.

-3500

-3000

-500

-192

 

Якби введення в експлуатацію придбаного у вересні 2012 року об’єкта основних засобів припадало на 2013 рік, то обсяги постачання за цей рік для подальших «необоротних» перерахунків не враховувалися б. Для першого «необоротного» перерахунку (за підсумками одного року) у грудні 2014 року потрібно брати обсяги постачання за весь 2014 рік. А за умовами прикладу в 2014 році підприємство вже не здійснюватиме неоподатковувані операції, відповідно, для такого першого «необоротного» перерахунку (за підсумками одного року), а також другого (за підсумками двох років) і третього (за підсумками трьох років) «необоротного» перерахунку в підприємства підстав не буде.

Отже, незважаючи на відсутність неоподатковуваних операцій, у деяких випадках без «необоротного» перерахунку не обійтися. Його доведеться здійснювати, і може, навіть неодноразово. А як це зробити, ви вже в курсі!

 

висновки


img 1
 
 
  • «Подвійні» основні засоби беруть участь у «загальному» перерахунку за підсумками року придбання. Далі для них приготовані «необоротні» перерахунки наприкінці одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком введення в експлуатацію.

  • ЧВ для «необоротних» перерахунків обчислюється наростаючим підсумком. Відповідно, завершені неоподатковувані операції нададуть підґрунтя для розрахунку ЧВ.

  • Не потраплять до «необоротного» перерахунку «подвійні» основні засоби, введені в експлуатацію в році відмови від неоподатковуваних операцій. Вони візьмуть участь тільки у загальному річному перерахунку.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі