Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Операція з металобрухтом не впливає на ЧВ

Редакція ПБО
Стаття

Операція з металобрухтом не впливає на ЧВ

На продовження теми розглянемо актуальне запитання, що цікавить багатьох наших читачів. Поліграфічне підприємство (здійснює як оподатковувані, так і не оподатковувані ПДВ операції) у поточному році оновило устаткування. Застаріле устаткування було списане та реалізоване як металобрухт. Чи слід ураховувати обсяги постачання металобрухту при обчисленні частки використання придбаних товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях у цілях річного перерахунку ПДВ за підсумками поточного року?

Наталія Адамович, податковий експерт

Що приготовано для металобрухту?

Згідно з п. 199.6 ПКУ при проведенні платником ПДВ операцій із постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, що утворилися у платника податків унаслідок переробки на виробництві, будівництві, при ліквідації основних засобів тощо, правила ст. 199 ПКУ не застосовуються. Майте на увазі, постачання металобрухту до 01.01.2014 року підпадають під пільги — звільняються від обкладення ПДВ (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Виходить, постачання «власного» металобрухту виведене з-під дії загальних правил ст. 199 ПКУ в частині:

1) розподілу «вхідного» ПДВ;

2) подальшого його перерахунку за результатами року.

Тому такі постачання, здійснені протягом поточного року, не повинні брати участь при розрахунку частки використання придбаних товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (при розрахунку ЧВ) у цілях річного перерахунку ПДВ за підсумками поточного року.

Але є одна неув’язка. Оскільки операції постачання металобрухту звільнені від обкладення ПДВ, то це вимагає від платника ПДВ при їх здійсненні:

— виписати податкову накладну, в розділі III у графі 11 якої необхідно зробити позначку «Без ПДВ» із посиланням на «п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ», що «звільняє» від оподаткування;

— у декларації з ПДВ ці пільгові операції відоб­разити в рядку 5 з відповідною розшифровкою відомостей про ПДВ-пільгу в таблиці 3 додатка Д6, що подається до цього рядка.

І якщо надалі врахувати такі пільгові «металобрухтні» операції в загальному обсязі постачання (рядок 5 декларації входить до підсумку рядка 6, дані якого враховуються при розрахунку «частки використання» — ЧВ, див. рядки 1 — 3.3 таблиці 1 додатка Д7), то при розрахунку отримаємо перекручення показника частки використання (ЧВ). А це в цьому випадку призведе до заниження податкового кредиту, у чому ви переконаєтеся далі.

Як учинити з металобрухтом?

Почнемо з головного.

Металобрухтні постачання потрібно виключити з розрахунку ЧВ

Адже у п. 199.6 ПКУ чітко вказано, що норми ст. 199 цього Кодексу до постачання «власного» металобрухту не застосовуються.

Для цього в підприємства, яке здійснює постачання власного металобрухту, зокрема, отриманого шляхом ліквідації та розібрання виведених з експлуатації основних засобів, такі «металобрухтні» постачання не повинні потрапити до загального обсягу постачання для розрахунку ЧВ (до графи 4 таблиці 1 додатка 7).

Покажемо на прикладі, як постачання металобрухту, здійснені підприємством протягом року при ліквідації основних засобів, «деформуватимуть» показник ЧВ, якщо такі постачання врахувати в розрахунку ЧВ.

Приклад. Протягом року у зв’язку з ліквідацією застарілого устаткування підприємство здійснило постачання металобрухту. За підсумками року загальний обсяг постачання за 2013 рік у підприємства становив 200000 грн., із них:

обсяг оподатковуваних операцій (постачання блокнотів) — 120000 грн.;

— обсяг неоподатковуваних операцій (постачання учнівських зошитів — звільнені від обкладення ПДВ згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ) — 30000 грн.;

— обсяг постачання власного металобрухту протягом року (звільнено від ПДВ) — 50000 грн.

Покажемо, як постачання металобрухту, здійснені підприємством протягом року, «деформують» показник ЧВ із таблиці 1 додатка 7.

Операції з металобрухтом при розрахунку ЧВ

Найменування показника

Якщо при розрахунку ЧВ операції з продажу металобрухту

ураховуються

не враховуються

Загальний обсяг постачання (сума значень рядків 6, 8.1, 8.1.1 колонки А декларацій та всіх УР), грн.

200000

150000

Оподатковувані операції (сума значень рядків 1, 2.1, 2.2, 8.1, 8.1.1 колонки А та всіх УР), грн.

120000

120000

ЧВ (оподатковувані операції х 100 % : загальний обсяг постачання) %

60,00

80,00

 

Як бачимо, хоча постачання металобрухту й є неоподатковуваною операцією, водночас підприємство для уникнення порушення дисбалансу при перерахунку ЧВ (її заниження), спираючись на норми п. 199.6 ПКУ, постачання власного металобрухту в загальному обсязі постачання враховувати не повинне.

При цьому головною умовою для застосування цього звільнення буде наявність документальних доказів того, що відходи/брухт є продуктом переробки товарів підприємства або стосовно нашого випадку — основних засобів (детальніше про документальне оформлення див. матеріал «Металобрухт на підприємстві: облікові особливості» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 68, с. 32). Причому не має значення, коли ці об’єкти утворилися (у тому числі до 01.01.2011 р.).

 

висновки


img 1
 
 
  • Щодо операцій з постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, що утворилися у платника податків, правила ст. 199 ПКУ не застосовуються.

  • Якщо при річному перерахунку ЧВ урахувати пільгові «металобрухтні» операції в загальному обсязі постачання, то матимемо перекручення показника ЧВ (заниження податкового кредиту).

  • Щоб уникнути перекручення ЧВ (заниження податкового кредиту з ПДВ), обсяги «металобрухтного» постачання не повинні потрапити до загального обсягу постачання за графою 4 таблиці 1 додатка 7.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі